Sama-sama 'putuskan litar' jangkitan Covid-19: DPM Heng, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:56
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Sama-sama 'putuskan litar' jangkitan Covid-19: DPM Heng

Apr 14, 2020 | 05:30 AM

Timbalan Perdana Menteri, Encik Heng Swee Keat, telah diwawancara oleh penyiar radio CNA938, Encik John Yip, kelmarin berhubung isu Covid-19. Berikut kami paparkan sedutan wawancara tersebut.

CNA938:

Apakah perspektif anda terhadap situasi Covid-19 di Singapura setakat ini?

TIMBALAN PERDANA MENTERI (DPM) HENG SWEE KEAT:

Pertama, keadaan di seluruh dunia tidak baik kerana ia semakin meningkat dengan pesat. Kini ramai orang yang dijangkiti dan ramai juga yang mati di peringkat sejagat.

Sekarang di Singapura, keadaannya baik-baik saja sehingga kira-kira seminggu atau lebih, dan kita kini mempunyai kelompok baru di dormitori.

Dan kita perlu menumpukan usaha kepada pekerja asing. Mereka datang ke Singapura untuk bekerja dan kita melakukan yang terbaik untuk melindungi kehidupan mereka, dan langkah-langkah baru diambil.

Kita mula melihat bukti itu. Dan itulah sebabnya 'pemutus litar' begitu kritikal.

PERANAN WARGA

CNA938:

Apakah pandangan anda tentang warga Singapura agar boleh terus aktif dan terlibat sama semasa mereka berada di rumah? Apakah nasihat anda?

DPM HENG:

Saya fikir keadaan luar biasa memerlukan tindak balas luar biasa daripada rakyat.

Dan melihat apa yang telah dilaporkan dalam media sosial dan media arus perdana kita serta dalam program televisyen (TV) dan berita, saya sebenarnya sangat teruja melihat warga Singapura membuat penyesuaian ini. Saya melihat pelbagai perkara yang mereka lakukan - berbelanja semasa di rumah, belajar, berhubung dengan orang lain dan melakukan pelbagai perkara yang biasanya mereka sendiri tidak punya masa untuk membuatnya.

Saya membaca rencana hari ini tentang bagaimana sesetengah orang melihat keluar dari tingkap flat mereka melihat pemandangan kejiranan namun tidak pernah berpeluang menikmatinya.

Jadi saya menggalakkan semua orang membuat penyesuaian itu, dan mengambilnya sebagai situasi baru untuk kita belajar menyesuaikan diri dengan melakukan perkara baru dan keluar daripada rutin kita.

CNA938:

Mengapa kita perlu mengambil langkah 'pemutus litar' ini dengan serius?

DPM HENG:

Jangkitan virus ini sangat cepat menular. Dan kita hanya memerlukan seorang yang dijangkiti pergi ke tempat awam, tidak mengambil langkah berjaga-jaga lalu menjangkiti orang lain. Kemudian orang lain membawanya ke rumah dan ia berakhir dengan rangkaian jangkitan yang cukup besar.

Oleh itu kita harus memutuskan rantaian jangkitan ini dan membuat penyesuaian yang diperlukan.

Langkah menjaga jarak lebih baik telah disediakan di tempat awam. Saya menyeru semua orang supaya memandangnya secara serius. Langkah penambahbaikan ini mungkin menyusahkan, tetapi jauh lebih penting adalah untuk melindungi satu sama lain, dan bersedia menanggung kesulitan.

Saya telah menerima laporan dari agensi di lapangan - kerana mereka telah pergi ke kawasan berbeza di Singapura, terutama di pasar basah - dan secara umum keadaannya bertambah baik dengan ketara, berbanding beberapa hari lalu.

Menteri Masagos Zulkifli Masagos Mohamad (Menteri Sekitaran dan Sumber Air) juga telah mengumumkan bahawa selain mengeluarkan nasihat, kami akan mengenakan denda. Jadi saya fikir adalah penting kita semua memandang serius mengenai hal ini.

CNA938:

Bagaimana dengan warga tua yang kurang bernasib baik dan berisiko lebih besar dengan pengasingan sosial dalam tempoh ini kerana tinggal di rumah. Begitu juga dengan langkah-langkah yang ada kini dalam menangani keperluan kewangan mereka? Bagaimana dengan kesejahteraan sosial seperti sokongan emosi mereka?

DPM HENG:

Anda mempunyai asas mengenai keperluan sosial dan emosi mereka. Ini sangat penting. Warga tua kita hidup dalam pelbagai keadaan. Ada yang hidup sendirian, ada yang tinggal bersama keluarga dan sebahagian lain tinggal bersama pasangan mereka.

Saya fikir masing-masing akan memerlukan penyesuaian berbeza. Bagi mereka yang memerlukan lebih banyak sokongan, tinggal bersendirian, kami telah meminta Pejabat Warga Emas untuk membantu. Ramai daripada mereka telah dipanggil.

Sebenarnya, pagi ini, saya bercakap dengan seorang duta Generasi Emas yang mengedarkan makanan kepada seseorang yang hidup sendirian. Saya fikir ini adalah sokongan sosial yang harus kita hulurkan antara satu sama lain.

JANGKITAN DI DORMITORI

CNA938:

Kita juga kini menghadapi wabak berasingan di dormitori pekerja asing. Bagaimana hasrat pemerintah mengatasi keseimbangan yang sukar ini apabila wabak ini di bawah kawalan?

DPM HENG:

Saya fikir terdapat dua set isu di sini.

Satu, apa yang mesti kita lakukan dengan serta-merta, dan apa yang mesti kita lakukan dalam jangka panjang?

Dari segi langkah segera, Pasukan Petugas Menteri untuk melihat langkah-langkah yang perlu kita ambil di dormitori pekerja asing.

Dan sejak beberapa hari kebelakangan ini, mereka mengambil beberapa langkah dalam meningkatkan standard kebersihan, kebersihan diri, dan juga untuk mengurangkan kepadatan.

Kami juga melihat langkah untuk melihat kemudahan lain yang boleh digunakan untuk menempatkan pekerja asing kita.

Pasukan perubatan juga berada di lapangan, bersama pasukan FAST (Pasukan Penyokong Jaminan Hadapan).

Itu adalah langkah-langkah yang perlu kita ambil segera untuk membendungnya.

Sebilangan besar pekerja yang tinggal di dormitori yang dijangkiti, juga telah diuji. Mereka yang diuji positif, telah diasingkan dan dirawat. Jadi saya fikir itu adalah perkara segera yang mesti kita lakukan.

Dalam jangka masa panjang, Menteri Josephine Teo (Menteri Tenaga Manusia, Cik Josephine Teo) telah mengatakan bahawa kita harus melihat apa lagi yang perlu kita lakukan bagi memastikan kita semua menjaga pekerja asing yang telah meninggalkan negara mereka untuk membantu kita membina Singapura.

Oleh itu, kita perlu melakukan sesuatu dan saya menggesa semua majikan supaya bekerjasama dengan pemerintah bagi memastikan kita melakukan apa yang diperlukan untuk memastikan semua orang selamat, sihat dan mereka boleh mempunyai kehidupan, pekerjaan bermakna di Singapura.

PANDANGAN PENIAGA

CNA938:

Pada masa ini, sukar untuk mengatakan berapa banyak bantuan yang mencukupi kerana tiada sesiapa tahu berapa lama pandemik ini akan berterusan. Apa yang diberitahu oleh kalangan peniaga tentang tiga Belanjawan ini? Adakah mereka yakin dapat mengatasi krisis ini?

DPM HENG:

Saya fikir komuniti perniagaan sekarang berasa lebih yakin dengan pakej yang ada. Saya mendapat banyak maklum balas daripada mereka, tetapi saya telah menggesa mereka mengunakan pakej ini sebaik-baiknya, terutama untuk mengekalkan pekerjaan.

Mereka harus memikirkan cara lain untuk menjimatkan kos, tetapi jangan memberhentikan pekerja untuk menjimatkan kos. Dan dengan sokongan, kita harus bekerjasama untuk mengatasi gelombang dalam tempoh yang amat sukar ini. Saya faham sepenuhnya kesukaran yang mereka hadapi, kerana ini adalah cabaran permintaan dan penawaran.

Malah, kami akan mengeluarkan sejumlah $9 bilion pada April ini sahaja untuk perniagaan dan isi rumah mulai minggu ini.

BANTUAN BUAT KELUARGA

CNA938:

Salah satunya ialah pembayaran tunai. Bolehkah semua orang dewasa rakyat Singapura layak? Tetapi sesetengah daripada mereka tidak mendaftar akaun bank dengan pemerintah. Apakah nasihat anda kepada mereka?

DPM HENG:

Pertama, kami mempunyai pembayaran Perpaduan $600 dalam masa dua hari (hari ini) dan ini akan dimasukkan terus ke akaun bank mereka.

Saya harap ini dapat memberi beberapa sokongan terutama kepada keluarga berpendapatan rendah. Terdapat peratusan kecil daripada rakyat kita yang tidak mempunyai akaun bank dengan kami dan saya harap mereka akan mendaftar awal dan memberi butiran secepat mungkin.

Jika mereka tidak mempunyai akaun bank, kami akan menghantarnya melalui pos mulai 30 April.

CNA938:

Bagaimana dengan keluarga Singapura yang mempunyai anggota Penduduk Tetap (PR) atau pemegang pas lawatan jangka panjang? Adalah mereka juga akan menerima beberapa bayaran daripada Belanjawan Perpaduan ini?

DPM HENG:

Ya, betul. Kita tahu ada keluarga Singapura, dan pasangan mereka mungkin merupakan PR atau pemegang pas jangka panjang.

Kami juga menyediakan sokongan untuk semua warga Singapura berusia atas 21 tahun ini. (Pada masa yang sama), bagi mereka yang mempunyai anak bawah 21 tahun, mereka juga akan mendapat sokongan untuk anak mereka. Jadi saya harap mereka memanfaatkan sepenuhnya pakej ini untuk membantu keluarga mengatasinya.

Saya juga amat gembira kerana beberapa syarikat juga telah memberi sokongan dengan cara mereka sendiri.

Tentunya sokongan terpenting yang kami sediakan adalah (melindungi) pekerjaan - kerana kami menyokong perniagaan kita, sebahagian besar daripadanya adalah untuk menyokong pekerjaan.

CNA938:

Berapa banyak lagi pemerintah bersedia berbelanja untuk membantu perniagaan dan pekerja mengatasi krisis ini?

DPM HENG:

Pertama, saya amat berterima kasih kerana kita mempunyai rizab lalu yang boleh kita gunakan sepenuhnya jika perlu.

Tetapi pada peringkat ini, kita melihat pelbagai penunjuk berapa banyak lagi yang kita perlukan untuk melakukannya.

Saya menggesa semua perniagaan dan rakyat kita memfokuskan minda kita sepenuhnya tentang bagaimana kita boleh melalui tempoh ini sekarang - bagaimana kita boleh mengunakan Belanjawan dengan baik yang telah kita peruntukkan untuk melalui tempoh yang sangat sukar.

Oleh itu, kita mempunyai empat minggu yang sangat luar biasa dengan kita menutup banyak kemudahan dan kebanyakan orang bekerja dari rumah, dan kita meningkatkan keselamatan dengan langkah jarak sosial.

Saya rasa ini adalah keutamaan terpenting - membendung penyebaran virus ini.

Selepas bulan ini, kami akan menimbangkan apa lagi yang perlu dilakukan, dan melihat apakah langkah-langkah itu. Beberapa langkah yang telah saya sebutkan adalah untuk beberapa bulan lagi, ada hingga akhir tahun. Oleh itu, mari kita gunakan sepenuhnya apa yang ada secara kreatif.

CNA938:

Pandemik ini memberi tekanan besar pada ekonomi informal. Bagaimana anda melihat trend ini? Apakah nasihat anda kepada pekerja sambilan dan yang bekerja sendiri?

CABARAN PEKERJA SENDIRI

DPM HENG:

Dalam masa terdekat, kita mempunyai SIRS (Skim Pelepasan Pendapatan bagi Individu yang Bekerja Sendiri) untuk membantu dengan menyediakan sehingga $1,000, sehingga sembilan bulan, sebagai tahap sokongan penting.

Kini, untuk mereka yang bekerja sendiri, kita sebenarnya mempunyai kepelbagaian yang sangat luas.

Ada yang melakukan secara sambilan, ada yang melakukan sepenuh masa. Mereka mempunyai pelbagai susunan kerja.

Kami dapati tidak mudah menjangkau semua orang.

Tetapi saya gembira kerana banyak lagi yang akan datang untuk bekerjasama, jadi kita kini mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai pelbagai jenis orang yang bekerja sendiri dan apa yang mereka lakukan serta bagaimana mereka melakukannya. Aturan kerja yang berbeza.

Salah satu tugas Setiausaha Agung NTUC, Encik Ng Chee Meng, adalah untuk melihat bagaimana kita boleh mendapatkan mereka yang bekerja sendiri menjadi lebih terancang supaya kita boleh memberi sokongan dalam pelbagai cara walaupun selepas Covid-19 selesai.

Contohnya, bagaimana kita membantu semua orang untuk menaik taraf meningkatkan kemahiran kita dalam bulan-bulan dan tahun-tahun mendatang? Oleh itu, ia bukan hanya masalah segera, tetapi jangka panjang; bagaimana kita muncul lebih kuat.

NORMA BARU

CNA938:

Bagaimana seharusnya Singapura bersiap sedia menghadapi norma baru?

DPM HENG:

Globalisasi sedang diuji, kerana gangguan terhadap bekalan rantaian telah cukup ketara. Saya fikir semua negara akan melihat bagaimana mereka boleh menjadi lebih berdaya tahan dalam menghadapi wabak ini dengan tiba-tiba terdapat perubahan mendadak ini. Jadi bagaimanakah dunia selepas Covid-19?

Walaupun kita tidak dapat memberitahu pada peringkat ini, tetapi saya fikir kita perlu bersedia, dan salah satu cara adalah membentuk pelbagai pasukan petugas untuk melihat isu-isu di hadapan.

Oleh itu, kami telah menubuhkan dua Pasukan Petgas - satu Pasukan Bertugas Bangkit Lebih Kukuh yang memberi tumpuan daya tahan ekonomi.

Pasukan petugas ini diketuai Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga, Encik Desmond Lee dan Ketua Pegawai Eksekutif PSA International, Encik Tan Chong Meng.

Jadi mereka akan melihat bagaimana kita boleh membina ekonomi yang lebih berdaya tahan dan rantaian bekalan yang lebih berdaya tahan, pengajaran daripada Covid-19.

Kini ketahanan sosial kita juga akan diuji - sosial dan daya tahan psikologi.

Oleh itu, Menteri Desmond Lee juga akan bekerjasama dengan Menteri Indranee (Menteri di Pejabat Perdana Menteri, Menteri Kedua Kewangan merangkap Menteri Kedua Pendidikan), bagaimana kita boleh menjadi lebih kuat sebagai sebahagian daripada gerakan Singapura Bersama atau 'Singapore Together.

CNA938:

Apa perubahan asas yang akan berlaku dan bagaimana kita perlu bersedia?

DPM HENG:

Apa yang akan berubah pada dasarnya adalah untuk kita semua mengambil risiko pengurusan secara serius.

Apabila saya di Penguasa Kewangan Singapura (MAS), kami menangani krisis kewangan paling teruk. Dan dalam sektor kewangan, konsep pengurusan risiko tertanam dalam setiap operasi. Namun begitu, bank-bank dan banyak lagi institusi kewangan tidak memandang serius hal ini.

Selepas tempoh kemakmuran, orang lupa tentang perkara ini. Tetapi saya fikir episod ini mengingatkan kita bahawa risiko sentiasa ada, dan kita perlu menguruskan risiko dengan baik.

Kita memerlukan sistem pengurusan risiko yang baik dan memandangnya secara serius.

Kita perlu menyediakannya supaya kita berupaya tetap berdaya tahan, walaupun krisis melanda.

CNA938:

Semakin hari makin banyak kes jangkitan, apa yang anda ingin katakan?

DPM HENG:

Saya katakan, mari kita semua kekal berdaya tahan secara psikologi dan sosial. Kerana keadaan kini tidak menentu. Saya telah menghabiskan banyak masa membaca bagaimana wabak virus dapat berkembang. Dan saya melihat banyak senario berbeza yang dicadangkan oleh saintis berbeza. Sebahagian daripada mereka adalah saintis terkemuka di dunia.

Terdapat banyak ketidakpastian.

Perkara terbaik yang boleh kita lakukan di peringkat ini, yang pertama dan terpenting, adalah mengambil langkah jarak sosial - langkah pemutus litar - sangat serius. Duduk di rumah. Jangan keluar kecuali perlu. Dan pakai pelitup. Jika melakukan itu, kita dapat memutuskan rantaian jangkitan.

Dan apabila tiba masa untuk kita melonggarkan langkah-langkah 'pemutus litar', kita boleh mula melaksanakan langkah-langkah yang akan menjadikan kita lebih kuat dalam jangka sederhana dan jangka panjang.

Jadi gunakan masa ini untuk meluangkan masa bersama keluarga dan luangkan masa bersama mereka yang kita cintai. Berinteraksi dengan satu sama lain, dan membantu satu sama lain.

Menteri Indranee dan Menteri Desmond telah melancarkan "Stay Home for Singapore Challenge" (Duduk Di Rumah untuk Cabaran Singapura).

Jadi saya harap kita akan menyumbang kepada usaha ini, berhubung satu sama lain, bantu satu sama lain dalam waktu ini.


"Mari kita semua kekal berdaya tahan secara psikologi dan sosial. Kerana keadaan kini tidak menentu.... Terdapat banyak ketidakpastian. Perkara terbaik yang boleh kita lakukan di peringkat ini, yang pertama dan terpenting, adalah mengambil langkah jarak sosial - langkah pemutus litar - sangat serius. Duduk di rumah. Jangan keluar kecuali perlu. Dan pakai pelitup. Jika melakukan itu, kita dapat memutuskan rantaian jangkitan... Jadi gunakan masa ini untuk meluangkan masa bersama keluarga dan luangkan masa bersama mereka yang kita cintai. Berinteraksi dengan satu sama lain, dan membantu satu sama lain."
- Timbalan Perdana Menteri, Encik Heng Swee Keat.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map