Satelit Singapura pertama dilancarkan dari Stesen Angkasa Antarabangsa

SATELIT Singapura pertama berjaya dilancarkan dari Stesen Angkasa Antarabangsa petang Isnin (16 Jan).

Dipanggil Aoba VELOX-III, ia merupakan projek kerjasama antara Universiti Teknologi Nanyang (NTU) dan Institute Teknologi Kyushu (Kyutech) Jepun.

Ia akan menjalankan ujian untuk menilai ketahanan mikropemproses komersial di angkasa ketika beredar pada 400 km dari paras laut.

Ini termasuk menguji sistem mikro pendorongan, komponen gred-pengguna elektronik dan sistem komunikasi tanpa wayar.

Satelit nano seberat dua kilogram itu mempunyai tujahan-mikro yang membolehkannya kekal di angkasa selama enam bulan - dua kali lebih lama daripada biasa.

Ia tidak dilancarkan daripada roket seperti biasa. Satelit itu ditembak ke orbit mengelilingi bumi oleh angkasawan Jepun di stesen menggunakan pelancar khas.

Ia adalah satelit ke-7 yang dilancarkan NTU. Dua satelit terakhir universiti itu dilancarkan pada Disember 2015.

"Membangunkan kumpulan tenaga mahir satelit tempatan dan membangunkan teknologi terkini seperti mikro thruster di Aoba VELOX-III adalah penting bagi tunas industri angkasa Singapura," kata Encik Lim Wee Seng, Pengarah Pusat Penyelidikan Satelit NTU.

"Memanfaatkan kejayaan Aoba VELOX III, kami kini membangunkan satelit bersama kedua kami dengan Kyutech yang boleh membawa kepada satelit kecil dan yang dapat digerakkan menggunakan sebagai kuasa meneroka angkasa pada masa depan," katanya.

Profesor Mengu Cho, Pengarah Makmal Kyutech terhadap angkasa Alam Sekitar Interaksi Kejuruteraan, berkata, "Kami tidak sabar-sabar untuk satu lagi satelit bersama yang sedang dibangunkan dan dijangka akan dilancarkan pada 2018. Matlamat jangka panjang program Kyutech-NTU program angkasa bersama adalah untuk melakukan misi menggunakan teknologi yang ditunjukkan oleh kedua-dua satelit." - ST

Galeri Foto