Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat0

Satu kes jangkitan dalam masyarakat dikesan

S'pura lapor kematian ke-29 akibat Covid-19
Nov 30, 2020 | 05:30 AM

SINGAPURA mencatatkan satu lagi kes jangkitan dalam masyarakat sehingga 12 tengah hari semalam, menurut kenyataan Kementerian Kesihatan (MOH).

Beliau merupakan seorang pekerja asing yang menetap di perumahan awam dan dikesan menerusi ujian Covid-19 yang diperluaskan kepada pengendali gerai di dalam dan sekitar Pusat Tekka.

"Keputusan ujian saringannya didapati positif, yang mungkin menunjukkan ia adalah jangkitan lama," menurut MOH.

Sementara itu, tujuh lagi kes import turut dilaporkan, membawa jumlah keseluruhan kes jangkitan di Singapura kepada 58,213 kes.

MOH berkata kesemua kes jangkitan import tersebut sudah dikenakan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) setibanya mereka di negara ini.

Kelmarin seorang lelaki Singapura berusia 68 tahun meninggal dunia disebabkan komplikasi yang berpunca daripada jangkitan Covid-19 pada Jumaat lalu.

Beliau menjadi kematian ke-29 yang dicatatkan Singapura akibat komplikasi jangkitan Covid-19.

MOH menjelaskan lelaki tersebut telah berkunjung ke Indonesia pada 10 Mac untuk tujuan tugas dan telah kembali ke Singapura pada 17 November.

Warga emas itu dilaporkan mengalami kesesakan nafas sejak 11 November dan dimasukkan ke hospital setibanya di Singapura.

Beliau yang mempunyai sejarah penyakit darah tinggi dan jantung, disahkan menghidap jangkitan Covid-19 pada 18 November.

Ahli patologi mengesahkan punca kematiannya sebagai penyakit jantung iskemik yang disertai dengan jangkitan Covid-19.

Hospital Universiti Nasional (NUH) telah menghubungi keluarganya dan menghulurkan bantuan kepada mereka.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map