Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat0

Satu kes tempatan antara enam jangkitan baru Covid-19 di SG

Nov 29, 2020 | 05:30 AM

SEORANG wanita pengendali sebuah gerai di Pusat Tekka adalah antara enam kes baru Covid-19 yang dikenal pasti Kementerian Kesihatan (MOH) semalam.

Ia satu-satu kes jangkitan tempatan, sementara baki lima merupakan kes import yang sudah diberi Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) setiba mereka di Singapura.

Dalam satu kenyataan semalam, MOH berkata wanita berkenaan dikesan hasil ujian pemantauan masyarakat yang dikendalikan ke atas pengendali gerai di dalam dan sekitar Pusat Tekka pada Khamis lalu.

Ujian serologi bagi mengesan antibodi dalam darah yang dijalani wanita itu mengesahkan statusnya positif Covid-19, lantas memberi gambaran kemungkinan wujud jangkitan sebelumnya.

Tiada kes dormitori dikesan, tambah MOH.

Pada Rabu lalu, MOH mendedahkan bahawa sebagai sebahagian usaha progresif meningkatkan ujian kemasyarakatan, ia memperluas ujian Covid-19 kepada pengendali gerai di dalam dan sekitar Pusat Tekka.

Ujian bagi mengesan jangkitan lebih awal dikendalikan berhampiran stesen MRT Little India mulai Khamis lalu.

MOH berkata sedang Singapura secara beransur-ansur membuka semula ekonomi dan menyambung kegiatan sosial, pemerintah telah menjalankan ujian Covid-19 secara meluas dalam masyarakat bagi memudahkan pengesanan awal jangkitan itu dan mendapat gambaran lebih baik mengenai situasi virus tersebut dalam penduduk.

Sebelum ini, ujian pemantauan turut dijalankan bagi pemandu teksi/kereta sewa privet, pekerja pengiriman makanan dan juruwang.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map