Sekolah dibuka 4 Jan; sekolah rendah, tadika mula secara berperingkat, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:39
Syuruk
6:56
Zuhur
1:00
Asar
3:59
Maghrib
7:02
Isyak
8:11
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Sekolah dibuka 4 Jan; sekolah rendah, tadika mula secara berperingkat

Langkah selamat terus dilaksana; maktab rendah, Institut Millennia dibuka 11 Jan
Dec 19, 2020 | 05:30 AM

SEMUA tadika Kementerian Pendidikan (MOE) serta sekolah rendah dan menengah akan dibuka sempena tahun persekolahan baru pada Isnin 4 Januari ini. Maktab rendah (JC) dan Institut Millennia (MI) pula akan bermula Isnin 11 Januari, menurut kenyataan MOE semalam.

"Demi memastikan sekolah kekal selamat sebagai tempat pengajaran dan pembelajaran, langkah keselamatan akan terus dikuatkuasakan termasuk pemeriksaan suhu badan, penjagaan kebersihan dan penjarakan selamat antara pelajar dengan kakitangan sekolah.

"Pelajar kurang sihat yang menunjukkan tanda-tanda seperti demam dan batuk diingatkan supaya mendapatkan rawatan dan tidak datang ke sekolah," ujar MOE.

Buat masa ini, pelajar tidak dituntut membawa token TraceTogether apabila sekolah dibuka. Token tersebut hanya akan menjadi tuntutan mandatori apabila pengedarannya pada peringkat kebangsaan selesai.

Tambahan itu, sebagai langkah membantu proses penyesuaian diri dan memastikan peraturan keselamatan dipatuhi, hanya pelajar Tadika Satu (K1) dan Darjah Satu (P1) akan mula bersekolah pada 4 Januari.

Halal Home Based Business
SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Pada hari itu, jika perlu, hanya ibu, bapa atau waris dibenarkan menemani pelajar K1 atau P1 di sekolah demi membantu mereka menyesuaikan diri.

Seorang ibu yang bakal menyaksikan anaknya masuk P1 ialah Cik Nurain Syakirah Nordin, 31 tahun. Beliau tumpang ghairah menyaksikan anak sulungnya, Abdul Ziyad Aahil Abdul Yazid, enam tahun, menjadi pelajar P1 di Sekolah Rendah Springdale, Anchorvale Link, tahun depan.

"Saya cuma bimbang tempoh peralihan yang akan dilalui kerana dia jenis pemalu. Namun, tempoh peralihan ini akan memupuk ciri berdikari dalam dirinya. Saya tidak sabar menyaksikan proses pembelajarannya dan cara dia menjadi individu yang lebih baik," ujar ibu tiga anak yang juga pemilik syarikat kebahasaan itu.

Sehubungan itu, pelajar Tadika Dua (K2) dan pelajar Darjah Dua (P2) hingga Darjah Enam (P6) akan terus berada di rumah pada hari tersebut.

Pembelajaran secara dalam talian tidak akan dijalankan. Hal ini bermakna cuti sekolah mereka 'dilanjutkan' sehari. Mereka hanya perlu datang ke sekolah pada keesokan harinya yakni Selasa 5 Januari.

Langkah membezakan tarikh kemasukan pelajar itu disambut baik oleh pensyarah adjung, Cik Noor Lyna Zainuddin, 35 tahun.

Anak sulungnya, Aisyah Nadya Muhammad Firdaus, tujuh tahun, akan masuk P2 Sekolah Rendah Punggol Cove di Sumang Walk. Anak keduanya, Maryam Nysa, lima tahun, pula bakal mula K2.

"Saya rasa langkah ini sangat baik. Kita perlu memberi laluan kepada ibu bapa dengan anak yang baru memasuki K1 dan P1.

"Dari segi penjagaan tahap kebersihan dan cara pihak sekolah mengendalikan kegiatan berkumpulan atau acara melibatkan ramai orang, saya tidak risau. Kami sudah melaluinya dalam tempoh 'Pemutus Litar' dan fasa seterusnya. Saya berpuas hati kerana pihak sekolah sering berkongsi perkembangan terkini dan peringatan kepada ibu bapa.

"Contohnya sekolah sering mengirimkan e-mel mengingatkan ibu bapa supaya membekalkan anak dengan pelitup muka bersih dan memupuk tabiat membasuh tangan secara kerap.

"Usaha melawan Covid-19 memerlukan iltizam daripada segenap lapisan masyarakat. Saya tidak menghadapi masalah mereka kembali ke sekolah dengan norma baharu. Anak-anak kami tabah menyesuaikan diri malah Aisyah giat mengingatkan saya supaya tidak menyentuh butang dalam lif," ujar Cik Lyna.

MOE seterusnya berkata penjagaan kanak-kanak tadika tidak akan dibuka kepada pelajar K2 pada 4 Januari demi membolehkan tadika MOE menampung kedatangan ibu bapa pelajar K1.

Namun, Pusat Jagaan Pelajar (SCC) yang berada di sekolah akan terus dibuka pada sebelah petang 4 Januari bagi pelajar P2 hingga P6 yang berdaftar.

Pelajar sekolah menengah, JC dan MI akan memulakan sesi persekolahan seperti yang dijadualkan. Ibu bapa atau waris boleh menghantar anak ke sekolah sahaja.

Selaras peraturan peringkat kebangsaan, kebanyakan kegiatan ko-kurikulum (CCA) dan kegiatan sekolah dibenarkan berlangsung.

Misalnya, Sukan Sekolah Kebangsaan (NSG) akan dimulakan sekitar pertengahan Februari depan bagi Divisyen 'A', 'B' dan Senior. Antara sukan yang dibenarkan ialah badminton dan gimnastik.

Namun, kegiatan seperti bola sepak, hoki dan bola jaring masih tidak boleh dijalankan. MOE kini merancang cara mengendalikan sukan tersebut dengan selamat. Butiran lanjut tentang latihan Divisyen Junior dan 'C' akan diumum kelak.

Bermula lewat Mac hingga awal Mei, Persembahan Seni Pesta Belia Singapura (SYF) (SYF AP) bagi pelajar sekolah menengah, JC dan MI pula akan berlangsung dengan peraturan keselamatan yang kukuh. Kegiatan berkenaan termasuk band, tarian dan drama.

Pelajar Sekolah Pendidikan Khas (Sped) juga akan mula bersekolah pada 4 Januari. Langkah menjaga keselamatan sama akan dilaksanakan di sekolah sedemikian.

Hal yang sama diusahakan buat pelajar Institut Pengajian Tinggi (IHL) bagi memastikan persekitaran yang selamat buat pengajaran dan pembelajaran.

"MOE akan terus memantau keadaan secara teliti dan menyemak perancangan seiring peraturan peringkat kebangsaan. Kami menggalak semua pelajar dan kakitangan supaya terus mengamalkan kebersihan diri yang baik, menjadi warga bertanggungjawab dan mematuhi langkah keselamatan di dalam serta luar sekolah," ujar MOE.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map