Subuh
5:34
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:24
Setempat

Semangat Hari Raya terasa walau suasana 'berbeza'

May 24, 2020 | 05:30 AM

SETELAH berpuasa sebulan Ramadan dengan diselimuti keadaan luar biasa sedang dunia menghadapi pandemik Covid-19, masyarakat Islam Singapura menyambut ketibaan Syawal hari ini dalam suasana yang berbeza.

Solat Hari Raya dan laungan takbir yang lazim kedengaran di masjid setiap pagi Hari Raya tidak dapat dilakukan tahun ini, sebaliknya hanya bergema di rumah. Tiada juga kunjungan kepada orang tua tersayang dan bersalam-salaman dengan keluarga dan sanak saudara.

Warna-warni dan kemeriahan Aidilfitri tentu sekali tidak akan kelihatan kali ini - bagi mematuhi langkah sekatan yang dilaksanakan pada masa ini demi menjaga keselamatan dan kemaslahatan individu, masyarakat dan warga keseluruhan dalam menentang jangkitan Covid-19.

Namun, itu semua tidak dapat melunturkan semangat umat Islam Singapura untuk menyambut Lebaran kali ini walau dalam keadaan syahdu.

Sambutan hari mulia ini lebih inovatif dan kreatif, dengan keluarga memanfaatkan teknologi sebagai pengganti ziarah-menziarahi untuk merapatkan silaturahim dengan orang tersayang.

Ramai yang akan mengadakan 'rumah terbuka' dan sesi bermaaf-maafan di Zoom, Skype, WhatsApp dan sebagainya.

Tahun ini, laungan takbir dan khutbah Hari Raya disampaikan Mufti Dr Nazirudin Mohd Nasir menerusi radio dan media sosial, termasuk saluran SalamSG TV di YouTube.

Dapur rumah juga tetap berasap, dengan juadah tradisional seperti lontong, ketupat, rendang dan sambal goreng, disediakan di meja untuk santapan seisi keluarga.

Semangat ihsan dan persefahaman masyarakat Islam dalam menghadapi cabaran semasa krisis Covid-19 ini turut menerima pujian daripada pemimpin negara.

Presiden Halimah Yacob menerusi Facebook semalam memuji masyarakat Islam, yang dalam menjalankan kewajipan berpuasa dan bersolat, tetap mementingkan tanggungjawab sebagai rakyat Singapura demi memastikan keselamatan keluarga dan masyarakat dengan mematuhi pelbagai langkah kawalan dan jarak selamat.

Biarpun Hari Raya kali ini disambut sederhana, beliau percaya ia akan menjadi kenangan yang tidak dapat dilupakan sedang masyarakat menyambutnya tanpa ziarah-menziarah.

"Bagaimanapun, ini tidak harus mengikis erti kegembiraan dan kemenangan kita," kata beliau yang turut menyampaikan ucapan dalam rancangan Sinar Lebaran di saluran Suria malam tadi.

Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, yang menyampaikan ucapannya menerusi segmen khas dalam rancangan di Suria dan Channel 5 Mediacorp pada malam tadi turut memuji masyarakat Islam dalam menyambut Ramadan dan Hari Raya yang sangat berbeza.

"Tetapi anda berjaya membuat penyesuaian dengan kreatif dan bermakna. Anda meraikan kesyahduan Syawal dan mengeratkan tali persaudaraan di samping memastikan keluarga anda selamat. Semoga anda terus ceria," kata beliau.

Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, dalam ucapan Hari Raya yang disiarkan di televisyen semalam berkata Ramadan kali ini ternyata sangat mencabar dek Covid-19 tetapi semangat kemanusiaan masyarakat terserlah di sebalik kesukaran itu.

"Kita merindukan peluang untuk bersalaman, berbuka puasa beramai-ramai bersama ahli keluarga, dan memakmurkan masjid dengan bersolat berjemaah termasuk bagi solat tarawih.

"Namun, saya gembira kita telah banyak menyesuaikan diri dengan norma-norma baru. Kita faham bahawa kesukaran ini dialami umat Islam di seluruh dunia dan pengorbanan serupa juga dibuat oleh penganut agama lain," kata beliau.


PERDANA MENTERI LEE:

"Tetapi anda berjaya membuat penyesuaian dengan kreatif dan bermakna. Anda meraikan kesyahduan Syawal dan mengeratkan tali persaudaraan di samping memastikan keluarga anda selamat. Semoga anda terus ceria."

PRESIDEN HALIMAH:

"Justeru saya memahami apa yang masyarakat Islam rasakan, tidak dapat berkumpul beramai-ramai dan berziarah tahun ini. Bagaimanapun, ini tidak harus mengikis erti kegembiraan dan kemenangan kita. "

MENTERI MASAGOS:

"Setelah sekatan nasional ke atas lawatan ditarik balik, kita akan melawat anda (warga emas) secara beransur-ansur, supaya pengorbanan kita sejak beberapa bulan yang lalu tidak sia-sia. Ayuh kita mainkan peranan agar kita dapat menyambut Hari Raya seperti biasa pada tahun-tahun mendatang dengan orang yang kita kasihi. "
 

Laporan lanjut: