Semua 8 kes Covid-19 di Madrasah Irsyad rakan sedarjah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

COVID-19 DI SINGAPURA

Semua 8 kes Covid-19 di Madrasah Irsyad rakan sedarjah

Dua kes pertama dikesan pada 3 September; semua murid darjah satu hingga darjah lima akan jalani Pembelajaran di Rumah sehingga 17 Sep
Sep 09, 2021 | 05:30 AM

KESEMUA lapan kes Covid-19 di Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah merupakan rakan sedarjah.

Madrasah tersebut diberitahu tentang dua kes pertama pada 3 September lalu, dua hari selepas kali terakhir mereka berada di sekolah.

Justeru kesemua guru dan rakan sedarjah yang lain dikenakan Perintah Kuarantin (QO) oleh Kementerian Kesihatan (MOH), kata pengetua madrasah tersebut, Encik Noor Isham Sanif.

Menyusuli itu, enam lagi murid dari kelas yang sama telah diuji positif bagi Covid-19 da semua kontak rapat mereka telah dikenakan QO.

Encik Noor Isham berkata dua murid pertama yang didapati positif bagi Covid-19 berada dalam keadaan sihat semasa mereka menghadiri sekolah pada 1 September.

Halal Home Based Business
SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

"Meskipun tiada tanda bahawa murid (Darjah Empat) lain dijangkiti, kami telah memberi semua murid Darjah Empat Cuti Ketidakhadiran (LOA) demi keselamatan mereka .

"Sejak sekolah ditutup pada 3 September (Hari Guru), semua aktiviti fizikal di sekolah diberhentikan sepanjang cuti sekolah September dan semua program termasuk pelajaran tambahan bagi Darjah Enam beralih ke dalam talian.

"Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, semua murid darjah satu hingga darjah lima akan menjalani Pembelajaran di Rumah (HBL) apabila penggal dibuka semula sehingga 17 September nanti," kata Encik Noor Isham, semalam.

Beliau berkata semua bilik darjah dijangka telah dibersihkan dan dibasmi kuman pada minggu depan, tetapi ini adalah sebahagian langkah berjaga-jaga tambahan.

Namun, Encik Noor Isham berkata murid darjah enam yang sedang membuat persiapan menduduki peperiksaan tamat sekolah rendah (PSLE) dibenarkan kembali ke sekolah pada minggu depan.

"Namun, kami bersedia untuk melaksanakan HBL bagi mereka jika ada keperluan dan akan memaklumkan ibu bapa," ujar Encik Noor Isham.

Beliau berkata pihaknya akan terus mengawasi keadaan tersebut dengan teliti dan bekerjasama dengan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) dan MOH untuk memastikan kesejahteraan kakitangan dan murid dilindungi.

Lewat kelmarin, MOH mengumumkan enam kes baru di Madrasah Irsyad, yang menambah kepada dua kes lebih awal, menjadikannya satu kelompok jangkitan Covid-19 baru.

Ini sedang bilangan kes dalam masyarakat yang tiada hubung kait di Singapura terus meningkat.

Memberi perincian tentang cara Madrasah Irsyad menyediakan sekitaran yang selamat bagi murid-muridnya dan mengekang penularan penyakit, Encik Noor Isham berkata madrasah tersebut telah melaksanakan langkah-langkah pembersihan dan pembasmian kuman yang ketat, selain memperuntuk langkah-langkah pengurusan selamat dan jarak selamat berdasarkan garis panduan yang disediakan oleh MOH dan Kementerian Pendidikan (MOE).

"Langkah-langkah yang sedia ada ini juga mengurangkan sebarang campur gaul antara murid dari kelas-kelas berlainan," ujar Encik Noor Isham.

"Dengan bilangan kes Covid-19 setempat yang meningkat sejak minggu lalu, kami ingin mengambil peluang ini untuk mengingatkan semua orang supaya mengamalkan kebersihan diri dengan baik dan mematuhi langkah pengurusan selamat.

"Ini termasuk memakai pelitup, mencuci tangan secara kerap dan segera berjumpa doktor apabila sakit," kata Encik Noor Isham, menulis di Facebook.

Kes Covid-19 di Madrasah Irsyad ini adalah yang kedua tahun ini diketahui melibatkan murid madrasah.

Pada Mei lalu, dua murid Madrasah Al-Ma'arif Al-Islamiah didapati positif bagi Covid-19. Kes mereka dijejak kepada kelompok yang dikaitkan dengan Terminal 3 di Lapangan Terbang Changi.


"Meskipun tiada tanda bahawa murid (Darjah Empat) lain dijangkiti, kami telah memberi semua murid Darjah Empat Cuti Ketidakhadiran (LOA) demi keselamatan mereka. Sejak sekolah ditutup pada 3 September (Hari Guru), semua aktiviti fizikal di sekolah diberhentikan sepanjang cuti sekolah September dan semua program termasuk pelajaran tambahan bagi Darjah Enam beralih ke dalam talian. Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, semua murid darjah satu hingga darjah lima akan menjalani Pembelajaran di Rumah (HBL) apabila penggal dibuka semula sehingga 17 September nanti."
- Pengetua Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah, Encik Noor Isham Sanif.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map