Sesi ‘Zoom’ penyeri sambutan Syawal, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat0

Sesi ‘Zoom’ penyeri sambutan Syawal

May 13, 2021 | 03:08 PM

MEMANG menjadi kebiasaan bagi keluarga besar Cik Nur Diyana Mazlan untuk berkumpul dan menyambut Hari Raya pertama beramai-ramai. 

Justeru, beliau akui kecewa apabila tidak dapat melakukan demikian selama dua tahun berturut-turut.

Kerana enggan membiarkan perkara itu menjejas semangat menyambut ketibaan Syawal, beliau merancang beberapa sesi ‘Zoom Raya’ bersama ibu bapa, adik beradik dan saudara mara demi memastikan kemeriahan tetap terasa.

Cik Nur Diyana sekeluarga juga tidak boleh keluar berkunjungan kerana melebihi had lima orang untuk perhimpunan sosial.

Untuk itu, suri rumah 29 tahun itu bersama suami dan empat anaknya yang berusia antara 10 bulan hingga lapan tahun, akan ‘menghidupkan’ suasana raya di rumah tahun ini.

Discover Malay Home Based Businesses

“Apa pun, kami tak ingin ketinggalan melakukan tradisi kami setiap raya, iaitu untuk ‘bertemu’ satu sama lain dan meminta maaf, walaupun suasana memang beza bila dilakukan secara virtual,” katanya.

Meskipun akui rindu akan suasana kekecohan raya beramai-ramai sebelum ini, Cik Nur Diyana tetap bersyukur diberi peluang bersua muka dengan keluarga, tidak kira virtual mahupun fizikal.

Menceritakan suasana Hari Raya tahun lalu semasa tempoh pemutus litar, katanya beliau sekeluarga mendapati pengalaman ‘Zoom Raya’ itu cukup menarik.

Selain mengadakan empat sesi Zoom, keluarganya juga telah memutuskan untuk merakam video masing-masing untuk digabungkan menjadi satu video keluarga.

Sambutan tahun ini agak sama, namun Cik Nur Diyana akui teruja menyambut Hari Raya pertama di rumah barunya selepas berpindah beberapa bulan lalu.

Walaupun tidak dapat keluar berkunjungan, beliau gembira kerana sekurang-kurangnya ibu dan bapa mertuanya dapat ke rumahnya.

“Tahun ini tentunya lebih baik berbanding tahun lalu, kerana anda masih boleh keluar berkunjungan jika tak melebihi lima orang dan hanya dua perhimpunan sehari.

“Tapi bagi keluarga besar seperti saya yang masih tidak boleh keluar, kita beraya di rumah saja lah.

“Kita harus yakin dengan rancanganNya, pasti ada hikmah mengapa perkara ini berlaku semasa sambutan Hari Raya dan ini mungkin yang terbaik bagi kita semua,” ujarnya.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map