Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

SG dalam kedudukan baik tuju fasa seterus: DPM Heng

- Pelan bagi pembukaan selamat Fasa 3 akan diumum tak lama lagi - Strategi ekonomi diperbaharui akan bantu warga bangkit lebih kuat dan bersepadu
Oct 06, 2020 | 05:30 AM

TIMBALAN Perdana Menteri, Encik Heng Swee Keat, berkata Singapura dalam kedudukan baik dan memiliki strategi kukuh untuk melangkah ke fasa seterusnya dalam usaha memerangi Covid-19.

Encik Heng, yang juga Menteri Penyelaras Dasar Ekonomi dan Menteri Kewangan, berkata strategi ekonomi diperbaharui akan melengkapi negara ini untuk maju dalam dunia pasca Covid-19 dan membantu warga bangkit lebih kuat dan bersepadu.

Berucap di Parlimen semalam semasa menyampaikan kenyataan menteri, Encik Heng berkata negara ini mempunyai kedudukan fiskal mencabar dalam memasuki tahun 2021.

Kenyataan Menteri itu menjelaskan tentang kemajuan Singapura dalam memerangi pandemik Covid-19, kedudukan fiskal dan strategi negara ini agar lebih kukuh selepas krisis ini.

Menurut Encik Heng lebih banyak butiran tentang Fasa Ketiga pembukaan semula ekonomi Singapura akan didedahkan oleh pasukan bertindak berbilang kementerian dalam beberapa minggu mendatang.

Ini termasuk butiran mengenai garis masa dijangkakan bagi Fasa Ketiga, perubahan pada peraturan sekarang berkaitan saiz kumpulan bagi perhimpunan dan penyertaan dalam acara awam.

Fasa Kedua pembukaan semula bertujuan berlanjutan selama beberapa bulan sedang lebih banyak sekatan dilonggarkan sementara Fasa Ketiga adalah 'norma baru' sehingga vaksin atau rawatan ditemui bagi virus itu.

Menjelaskan lanjut, Encik Heng berkata:

"Dalam usaha memerangi Covid-19, kita kini dalam kedudukan yang stabil tetapi kita mesti kekal berwaspada.

"Di tengah-tengah ketidaktentuan ini, kita telah membuat penyesuaian untuk hidup di tengah-tengah virus ini."

Encik Heng berkata Singapura mengambil strategi empat serampang bagi membuka semula ekonomi dengan selamat bagi beberapa bulan akan datang.

Empat bidang itu adalah menjamin akses awal terhadap vaksin berkesan, merangsang keupayaan pengujian, menjalankan jejak kontak dengan segera dan mengasingkan individu dijangkiti serta mematuhi langkah pengurusan selamat.

Meskipun adanya ketidaktentuan mengenai pandemik global, seperti bagaimana negara lain berjaya mengawalnya sedang mereka membuka ekonomi, masih ada harapan bahawa Singapura akan mengatasi krisis ini, kata Encik Heng.

Menurut beliau, Singapura kini amat aktif untuk menjamin akses awal terhadap vaksin yang selamat dan berkesan, jika dan bila ia boleh diperolehi. Encik Heng juga menarik perhatian Singapura adalah penyokong awal bagi Kemudahan Akses Global Vaksin Covid-19, yang mempercepatkan penghasilan dan akses terhadap vaksin yang berpotensi.

"Singapura juga sedang berusaha memerolehi vaksin Covid-19 dengan beberapa syarikat farmaseutikal. Pada masa sama, kami menyokong usaha setempat membangunkan vaksin Covid-19, dan membina keupayaan pengilangan vaksin," terangnya.

Mengenai usaha menguji, Encik Heng berkata negara ini sedang menilai teknologi ujian baru yang boleh memberikan hasil ujian lebih cepat.

"Keupayaan menguji yang dipertingkatkan ini akan membantu kita menyambung semula lebih banyak kegiatan dengan lebih awal," tambah beliau.

Sementara itu, dalam mengemudi tempoh genting dalam pembangunan ekonominya, Singapura bermatlamat bukan sahaja untuk mengharungi krisis ini tetapi juga merintis jalan bagi pertumbuhan seterusnya, kata Encik Heng.

Dalam hal ini, beliau membentangkan strategi tiga serampang dalam menyegarkan ekonomi Singapura sambil menekankan bahawa tindakan yang diambil sekarang akan memberi kesan bagi lima hingga 10 tahun mendatang.

"Saya ingin menekankan bahawa semua yang dilakukan pemerintah bagi melindungi, membuka semula dan mengembangkan ekonomi, bukan demi ekonomi tetapi demi warga kita," tegas Encik Heng.

Jelas beliau, Penguasa Kewangan Singapura (MAS) telah menganggarkan bahawa sokongan Covid-19 di bawah empat Belanjawan tahun ini yang bernilai hampir $100 bilion, akan mengelak ekonomi daripada mengecut lagi 5.6 peratus pada tahun ini, dan 4.8 peratus pada 2021.

Menurut Encik Heng, langkah sokongan ekonomi yang diperkenalkan juga telah mengurangkan kenaikan kadar pengangguran penduduk.

"Ini bermakna sekitar 155,000 pekerjaan telah diselamatkan dalam masa dua tahun, walaupun kita akan tetap menyaksikan kehilangan pekerjaan secara keseluruhan.

"Lebih separuh pekerjaan diselamatkan disebabkan oleh Skim Sokongan Pekerjaan (JSS) sahaja," ujar beliau.

Pada Ogos, Encik Heng mengumumkan tambahan dana $8 bilion untuk menyelamatkan pekerjaan, mewujudkan pekerjaan baru dan merebut peluang pertumbuhan baru.

Rang bagi dana tambahan itu, dijangka dibahaskan oleh para Anggota Parlimen pada minggu depan dan perlu mendapat persetujuan Presiden.


SEKILAS KENYATAAN MENTERI DPM HENG SWEE KEAT

  • Butiran pembukaan selamat Fasa 3 akan diumumkan dalam beberapa minggu lagi
  • Sokongan tambahan bagi bayi baru lahir, bantu keluarga tampung perbelanjaan semasa Covid-19
  • Pelan lima tahun baru bagi Penyelidikan, Inovasi dan Keusahawanan, jadikan perniagaan lebih berdaya saing dan cipta peluang pekerjaan lebih baik
  • Program Pinjaman Penyambung Sementara dilanjutkan untuk enam bulan lagi sehingga September 2021, pada kadar yang dikurangkan
  • Langkah sokongan Covid-19 cegah ekonomi kuncup lagi 5.6% GDP pada 2020, dan 4.8% GDP pada 2021, selamatkan sekitar 155,000 pekerjaan sehingga 2021
  • Pemerintah tidak akan ambil wang daripada rizab lalu untuk membiayai pakej bantuan Covid-19 yang kelima. Jumlah keseluruhan yang diambil dari rizab lalu tetap dalam lingkungan $52 bilion

Dalam usaha memerangi Covid-19, kita kini dalam kedudukan yang stabil tetapi kita mesti kekal berwaspada. Di tengah-tengah ketidaktentuan ini, kita telah membuat penyesuaian untuk hidup di tengah-tengah virus ini... Saya ingin menekankan bahawa semua yang dilakukan pemerintah bagi melindungi, membuka semula dan mengembangkan ekonomi, bukan demi ekonomi tetapi demi warga kita.
- DPM Heng Swee Keat.


Laporan lain dari Parlimen:

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian