SIA sahkan 17 kakitangan positif Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

SIA sahkan 17 kakitangan positif Covid-19

Kakitangan yang positif bukan berpunca dari satu kelompok; sebahagian sudah sembuh
Apr 24, 2020 | 05:30 AM

SYARIKAT Penerbangan Singapura, Singapore Airlines (SIA), mengesahkan seramai 17 kakitangannya telah diuji positif Covid-19 sejak penularan bermula Mac lalu.

Daripada jumlah itu, 15 terdiri daripada anak kapal dan juruterbang sementara dua lagi adalah kakitangan SIA Engineering Company Limited.

Dalam kenyataan semalam sebagai menjawab pertanyaan Berita Harian, jurucakap SIA menyatakan ia telah memberi kesemua sokongan yang perlu kepada kakitangan yang diuji positif. Hampir tiga suku yang positif adalah anak kapal, sedang selebihnya juruterbang.

Syarikat SIA Engineering pula mengesahkan "dua kakitangannya diuji positif pada bulan ini. Kes-kes ini tiada kaitan antara satu sama lain".

Kesemua mereka bukan berpunca dari satu kelompok tetapi kes berasingan, dengan sebahagiannya telah pun pulih dan dibenarkan keluar hospital.

Menurut jurucakap SIA lagi, Kementerian Kesihatan (MOH) telah mengesahkan bahawa tiada kakitangan SIA yang dijangkiti semasa mereka bertugas dalam penerbangan dan "kami telah bekerja sama dengan pihak berkuasa dalam usaha menjejak kontak bagi setiap kes positif".

"Kesemua kakitangan yang mengendalikan pesawat yang sama seperti individu yang terjejas tidak dibenarkan bertugas dan diminta mengambil cuti sebagai langkah pencegahan.

"Sesiapa yang berhubungan dengan individu ini diminta memantau kesihatan mereka bagi gejala berkaitan virus itu. Selain itu, premis di mana individu ini telah kunjungi juga telah dibersihkan bagi pembasmian kuman," kata jurucakap SIA dalam kenyataannya itu lagi.

Sebagai sebahagian daripada tatacara piawaian operasi (SOP), kakitangan tahu mereka harus bertemu doktor dengan serta merta jika berasa kurang sihat dan tidak harus melaporkan diri bertugas. Pemeriksaan suhu badan prapenerbangan bagi anak kapal dan juruterbang dari Singapura telah dilaksanakan sejak 29 Januari 2020.

"Kesihatan dan kesejahteraan kakitangan dan pelanggan adalah penting bagi kami, dan kami mengambil langkah-langkah untuk melindungi mereka," tambahnya dan menerangkan SIA menuruti panduan ketat MOH dan telah mengadakan tatacara piawaian operasi bagi menangani pelbagai kecemasan semasa penerbangan, termasuk potensi penyakit berjangkit.

"Mana-mana anak kapal atau juruterbang dalam pesawat tidak sihat akan dirawat oleh pihak berkuasa perubatan yang relevan sebaik pesawat mendarat. Mereka juga diasingkan dari penumpang sebaik menunjukkan gejala," ujarnya lagi.

Kesemua anak kapal disediakan dengan alat pelindung peribadi seperti pelitup dan sarung tangan sebagai pencegahan ke atas pelanggan dan kakitangan.

Semua anak kapal SIA telah memakai pelitup semasa operasi penerbangan sejak Mac 2020.


"Kesemua kakitangan yang mengendalikan pesawat sama dengan individu yang terjejas tidak dibenarkan bertugas dan diminta mengambil cuti sebagai langkah pencegahan. Sesiapa yang berhubungan dengan individu itu diminta memantau kesihatan mereka bagi simptom berkaitan virus itu."
- Jurucakap SIA

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map