Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:54
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

SME, badan niaga derma $500,000 buat pekerja asing

Wang bagi dana Pusat Pekerja Asing untuk bantuan seperti tempat tinggal, makanan dan tikai kerja
Jun 19, 2020 | 05:30 AM

SEKITAR $500,000 dikumpul oleh masyarakat peniaga bagi membantu pekerja asing yang terjejas teruk oleh pandemik Covid-19, menurut Persatuan Syarikat Kecil dan Sederhana (Asme).

Sebanyak $300,000 daripada jumlah itu diderma oleh 77 perniagaan dan individu daripada firma lebih kecil, manakala $200,000 disumbang oleh Yayasan Persekutuan Perniagaan Singapura (SBF), lapor The Straits Times.

Wang itu akan disalur ke dana bantuan yang diuruskan Pusat Pekerja Asing, yang menyediakan bantuan kecemasan dari segi tempat tinggal, makanan dan sokongan kewangan lain kepada pekerja asing yang terperangkap dalam pertikaian gaji atau cedera di tempat kerja.

Asme melancarkan inisiatif itu pada 12 Jun bagi mengiktiraf sumbangan pekerja asing di sini.

Menteri Undang-Undang merangkap Ehwal Dalam Negeri K. Shanmugam berkata dalam satu pertemuan maya untuk menandakan berakhirnya usaha pengumpulan dana itu semalam:

"Ini adalah projek sangat penting, dan kita semua tahu pekerja asing memainkan peranan sangat penting dalam sistem kita.

"Sebilangan besar warga Singapura menghargai mereka, dan dalam masa ini kita telah melihat bagaimana pemerintah, masyarakat dan pertubuhan bukan pemerintah bersatu (bagi menyokong mereka)."

Menteri Negara (Pembangunan Negara merangkap Tenaga Manusia) Zaqy Mohamad pula berkata: "Adalah menggembirakan melihat banyak SME kita memberi pengiktirafan kepada pekerja asing dari sudut sumbangan sebagai pekerja khidmat penting di samping peranan mereka dalam membina Singapura."

Sementara itu presiden Asme, Encik Kurt Wee, berkata: "Saya mahu melahirkan penghargaan mendalam kepada semua yang tampil. Semua orang memberi respons terhadap seruan ini kerana anda mempunyai hati yang memahami apa yang kami lakukan.

"Pekerja asing sedang menghadapi masa sangat sukar dan sedang ekonomi dibuka semula dan kegiatan disambung dalam sektor binaan, ia adalah isyarat penting yang kita beri kepada pekerja di syarikat Singapura serta anggota Asme dan SBF."

Encik Shanmugam turut menyentuh tentang kesukaran yang dihadapi pemilik perniagaan - khususnya dalam sektor binaan - dalam mematuhi langkah Covid-19 berkaitan jarak selamat dan peruntukan dormitori.

Beliau berkata pemerintah dan perniagaan sehaluan dalam menghentikan kelompok jangkitan baru.

Pihak berkepentingan dan pemerintah perlu mengadakan "perbualan munasabah" mengenai cara menguruskan kos jarak sosial dan bersedia mengekalkan langkah itu pada jangka panjang, katanya.

Beliau menggesa peniaga melihat langkah itu bukan sebagai hambatan tetapi sesuatu yang penting demi memulakan semula pekerjaan.


"Ini adalah projek sangat penting, dan kita semua tahu pekerja asing memainkan peranan sangat penting dalam sistem kita. Sebilangan besar warga Singapura menghargai mereka, dan dalam masa ini kita telah melihat bagaimana pemerintah, masyarakat dan pertubuhan bukan pemerintah bersatu (bagi menyokong mereka)."
- Encik K. Shanmugam, Menteri Undang-Undang merangkap Ehwal Dalam Negeri.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian