Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:09
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Setempat

KORONAVIRUS

S'pura-KL setuju beberapa perkara dalam usaha cegah virus

Feb 27, 2020 | 05:30 AM

SINGAPURA dan Malaysia telah mempersetujui beberapa perkara dalam kerjasama mereka mencegah dan mengawal penularan Covid-19.

Kumpulan kerja bersama Singapura-Malaysia yang diumumkan pada 11 Februari lalu bertemu buat kali pertama di Johor Bahru kelmarin, menurut kenyataan Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura semalam.

Mesyuarat itu dihadiri pegawai pemerintah kanan dari kedua-dua negara, dengan anggota delegasi dipimpin Timbalan Setiausaha (Pembangunan) MOH Singapura, Dr Benjamin Koh, dan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Kementerian Kesihatan Malaysia, Dato' Dr Chong Chee Kheong.

MOH berkata kedua-dua negara bersetuju mereka akan terus menjalankan pemeriksaan suhu badan di pusat pemeriksaan masuk ke negara masing-masing serta menjajarkan lagi protokol pemeriksaan kesihatan di sempadan darat.

Wadah dan rangkaian juga akan diwujudkan bagi pakar bertukar maklumat tentang pengurusan klinikal pesakit secara berkesan dan data pemantauan bagi koronavirus itu.

Malah, kumpulan kerja itu turut bersetuju untuk bertukar maklumat seperti penasihat dan mesej yang disampaikan kepada orang awam tentang Covid-19.

Kedua-dua negara berkata kerjasama itu penting, memandangkan terdapat ramai orang yang berulang-alik antara Singapura dengan Malaysia.

Delegasi yang menghadiri mesyuarat itu turut berkongsi tentang situasi Covid-19 di negara masing-masing serta protokol pemeriksaan di kedua-dua sempadan darat.

Mereka juga telah melawat tempat pemeriksaan kesihatan di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Bangunan Sultan Iskandar, di Johor Bahru.

Kumpulan kerja itu dijadual bertemu lagi bulan depan.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian