Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

S'pura rancang lagi 36 pusat vaksinasi, pasukan bergerak

Setiap pusat dijangka dapat beri suntikan vaksin kepada 2,000 orang setiap hari
Jan 20, 2021 | 05:30 AM

SINGAPURA sedang membuat persiapan mempertingkat program vaksinasinya sementara keadaan pandemik koronavirus bertambah teruk di serata dunia.

Ia merancang untuk menubuhkan lebih banyak pusat vaksinasi serta pasukan bergerak yang mampu memberikan lebih 70,000 suntikan vaksin harian di serata Singapura.

Kementerian Kesihatan (MOH) dalam perancangan melantik vendor untuk membina lagi 36 pusat vaksinasi Covid-19 mulai Februari, menurut laporan The Straits Times, berdasarkan dokumen tender. Tender itu ditutup esok.

Pusat-pusat ini mungkin mampu menampung sekurang-kurangnya 2,000 orang setiap hari.

Vendor yang dipilih juga akan membentuk 10 pasukan bergerak untuk memberikan vaksinasi beramai-ramai di premis-premis tertentu seperti di rumah penjagaan warga emas.

Berita Popular

Premis vaksinasi termasuk sekolah yang tidak digunakan, kelab masyarakat dan dewan sukan.

Pusat vaksinasi yang ditubuhkan akan beroperasi sehingga 12 bulan.

Dengan Singapura menetap sasaran melengkapkan operasi vaksinasi tahun ini, vendor yang terpilih juga perlu memastikan vaksin disimpan dan diuruskan dengan baik serta bekalan mencukupi bagi semua.

Ini termasuk memastikan peraturan ketat berkaitan pengurusan rantaian sejuk vaksin Covid-19 dipatuhi.

Rantaian sejuk itu merujuk kepada proses di mana produk sensitif suhu disimpan pada suhu rendah yang diperlukan sepanjang proses penghantaran dan penyimpanan.

Vaksin Pfizer-BioNTech perlu disimpan pada suhu negatif 70 darjah Celsius. Ia satu-satunya vaksin yang diluluskan untuk digunakan di sini pada masa ini.

Vendor juga perlu mengatur penghantaran vaksin untuk memastikan terdapat stok yang mencukupi, selain memastikan ada bekalan dan peralatan yang cukup sebagai persediaan jika terdapat sebarang reaksi alahan terhadap vaksin itu.

Vaksin Pfizer-BioNTech boleh disimpan pada suhu peti sejuk biasa hanya selama lima hari setelah vaksin dikeluarkan dari tempat simpanan beku.

Pasukan vaksinasi bergerak akan merangkumi doktor, empat jururawat dan tiga kakitangan pentadbiran. Ia akan beroperasi dari 8 pagi hingga 6 petang setiap hari.

Doktor yang bertugas juga harus bersedia untuk bertindak dalam situasi kecemasan.

Pusat vaksinasi harus beroperasi dari 8 pagi hingga 10 malam setiap hari, dan hanya Sistem Janji Temu Nasional harus digunakan untuk menentukan janji temu atau untuk mengemas kini rekod vaksinasi.

Dalam tender yang dikeluarkan, MOH berkata vendor yang terpilih akan membentuk sebahagian panel sumber vaksinasi Covid-19, dan vendor lain atau sumber MOH sendiri boleh digunakan untuk memberikan vaksin jika perlu.

Tender baru itu dikeluarkan sementara Singapura memulakan proses memberikan vaksin, dengan ribuan suntikan vaksinasi yang diberikan di institusi kesihatan, termasuk hospital dan rumah penjagaan.

Suntikan tersebut juga akan diberikan di poliklinik atau klinik biasa.

Menurut jangkaan MOH, semua warga Singapura dan penduduk jangka panjang boleh mendapatkan vaksinasi tersebut pada suku ketiga tahun ini.

Lebih 6,200 orang telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 dan jumlah ini dijangka meningkat dengan pantas dalam minggu-minggu akan datang.

Kelmarin, satu usaha besar untuk memberi vaksin Covid-19 kepada 37,000 pekerja barisan depan dalam sektor penerbangan dan maritim dalam masa dua bulan - yang dianggap langkah penting untuk menghidupkan semula hab udara Singapura yang terjejas akibat kesan pandemik itu - dimulakan.

Dua pusat vaksinasi - di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi dan Pusat Konvensyen Raffles City - sudah pun beroperasi dengan dua lagi di bekas tapak Sekolah Menengah Hong Kah dan Kelab Masyarakat Woodlands Galaxy akan mula beroperasi minggu ini.


Laporan lanjut:

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map