S'pura tingkat kerjasama antarabangsa, serantau demi jamin laluan dagang, bekalan makanan , Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

S'pura tingkat kerjasama antarabangsa, serantau demi jamin laluan dagang, bekalan makanan

Apr 22, 2020 | 01:43 PM

SINGAPURA terus menjalin kerjasama dengan rakan-rakan antarabangsa, serantau dan dua hala bagi memastikan rakyat negara ini menikmati bekalan makanan yang tekal, selamat dan terjamin, kata Menteri Sekitaran dan Sumber Air, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, dalam catatan di Facebooknya tengah hari ini. 

Pandangan itu dilahirkan selepas beliau turut serta dalam Mesyuarat Luar Biasa Secara Maya Menteri-Menteri Pertanian Kumpulan 20 Negara (G20) bagi  membincangkan respons terhadap Covid-19, petang semalam.

Ia dianjurkan oleh Kerajaan Arab Saudi, yang mempengerusikan G20 tahun ini.

"Dalam masa-masa mencabar sedunia ini, adalah penting bagi negara-negara bekerja rapat bersama-sama untuk mengekalkan keterbukaan laluan perdagangan. Di mesyuarat itu, saya bercakap tentang potensi kesan pandemik Covid-19 ke atas keselamatan makanan sedunia. Singapura telah mengambil langkah bagi mempersiapkan negara ini menghadapi ancaman berupa gangguan ke atas bekalan makanan, termasuk menggariskan matlamat "30-dengan-30" di landasan yang pantas, (juga dikenali sebagai 30x30 Ekspres). Ini bagi mengukuhkan secara berkesan daya tahan kita terhadap bekalan makanan baik secara individu mahupun secara berkumpulan, dan negara-negara mesti memastikan rangkaian bekalan makanan sedunia mesti terus mengalir dengan lancar," katanya.

Menurut Encik Masagos, beliau benar-benar menghargai usaha Menteri Sekitaran, Air dan Pertanian Arab Saudi, Encik Abdulrahman Al Fadhli, yang menggalak dialog bagi menyelaraskan respons terhadap kesan Covid-19 ke atas keselamatan makanan dan makanan berkhasiat. 

Halal Home-based Businesses
We want to help Halal Home-based Business owners during these tough times. See the link below.
Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

"Saya gembira kerana Menteri-Menteri Pertanian G20 mendakapi satu kenyataan sebagai respons terhadap pandemik Covid-19, mengetengahkan perutusan yang utuh lagi terjamin kepada dunia berkenaan keyakinan negara-negara G20 mengambil langkah proaktif untuk menangani risiko ke atas sistem makanan. Saya menanti langkah kerjasama dengan mereka  menurut agenda makanan dan pertanian G20 yang lebih luas," ujarnya lagi. 

Dalam satu perkembangan lain, Menteri-Menteri Pertananian dan Perhutanan Asean (AMAF) minggu lalu telah mengeluarkan kenyataan bagi mengesahkan lagi komitmen mereka dalam memastikan keselamatan makanan, jaminan makanan, dan makanan berkhasiat sepanjang tempoh penularan ini.

Mereka juga bersetuju untuk memastikan laluan perdagangan kekal terbuka bagi memudahkan pengaliran hasil pertanian dan produk makanan. 

"Ini merupakan masa yang luar biasa bagi semua negara. Jika kita bekerja bersama-sama, saya percaya kita boleh mengatasi cabaran ini dan muncul sebagai sebuah masyarakat dunia yang lebih utuh," kata Encik Masagos. 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map