Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Setempat

BH FUTSAL

Suami isteri ganding bahu majukan syarikat

Oct 31, 2016 | 05:30 AM

APABILA menukar haluan ke bidang perniagaan selepas bekerja di sebuah badan berkanun tiga tahun sebelum itu, Cik Siti Nur Aisyah Ismail tidak menyangka ia merupakan 'dunia' baru baginya.

Jika sebelum ini Cik Siti Nur Aisyah, 28 tahun, bekerja mengikut arahan, kini beliau yang memberi arahan - bukan menunjuk kuasa, tetapi bagi memastikan kelancaran perniagaan keluarganya itu.

Lulusan diploma Syariah daripada Kolej Universiti Islam Antarabangsa (Kuis), Selangor, itu tidak pernah terfikir akan menceburi bidang perniagaan semasa di sekolah.

Perubahan dan cabaran itu merupakan pengalaman berbeza bagi beliau dalam beberapa bulan pertama memulakan kerjaya barunya itu di syarikat Byherbs Pte Ltd, yang menjual produk makanan tambahan atau suplemen.

"Sebabnya saya sukar memahami selok-belok perniagaan ketika itu," kata bekas penuntut madrasah setempat itu lagi.

Namun berbekalkan semangat, pengetahuan yang dikongsi bapa dan pak ciknya serta sokongan pekerja di situ, Cik Siti Nur Aisyah mampu membawa syarikat tersebut ke peringkat lebih tinggi.

Syarikat yang dimulakan dengan pelaburan sekitar $50,000 pada 2010 itu mampu menjana penjualan mencecah lebih $450,000 tahun lalu.

Difahamkan hasil jualan syarikat itu meningkat sekitar 18 peratus setiap tahun sejak tiga tahun lalu - tempoh Cik Siti Nur Aisyah menyertai syarikat tersebut selaku Pengurus Besar.

Lebih menarik lagi, suaminya, Encik Nurhafihz Noor, 32 tahun, kini dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat tersebut sejak tiga bulan lalu.

Adakah ini menimbulkan cabaran kepadanya?

"Pada awalnya saya bimbang juga sekiranya masalah di tempat kerja akan terbawa-bawa sehingga ke rumah.

"Tapi saya mula membiasakan diri dengan keadaan itu, dan nampaknya semuanya berjalan lancar," jelas beliau yang berumah tangga tiga tahun lalu.

Encik Nurhafihz, lulusan Sarjana Pemasaran daripada Universiti Kolej Dublin, dan Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan daripada Universiti Nasional Singapura (NUS), menganggap dengan bekerja bersama dan di tempat yang sama dapat memberi manfaat dari sudut pemasaran.

"Kemahiran yang ditimba dalam mengharungi segala cabaran itu mengajar kami agar banyak bersabar dan pastinya ini memberi manfaat kepada klien kami juga.

"Pada masa yang sama, perniagaan ini juga dapat membantu hubungan kami suami isteri, contohnya dari sudut komunikasi yang berkesan dalam keluarga juga," tambah Encik Nurhafihz.

Sebelum ini beliau pernah bekerja di salah sebuah badan berkanun selain beberapa industri lain.

PERTINGKAT ILMU

Kini Cik Siti Nur Aisyah memimpin seksyen pentadbiran kewangan dan sumber tenaga manusia bagi syarikat yang sudah berusia enam tahun itu.

Kesemuanya terdapat 12 kakitangan di syarikat yang berpangkalan di Ubi Avenue 1 itu.

Bagi mengukuh dan menambah pengetahuannya dalam bidang perniagaan, Cik Siti Nur Aisyah telah mengambil kursus diploma dalam bidang pentadbiran secara privet.

Selain memastikan akaun syarikat diuruskan dengan baik, beliau juga perlu memastikan pihaknya mendapat pekerja yang berwibawa dan mampu menjalankan kerja dengan baik.

"Saya kini diberi tanggungjawab cukup berat.

"Bukan sahaja saya perlu pastikan operasi kewangan syarikat ini berjalan lancar, malah saya juga perlu pastikan kakitangan syarikat ini terus bekerja di sini.

"Antara mereka yang bekerja di sini termasuk golongan istimewa.

"Ini bagaikan satu amanah buat saya demi menjamin masa depan para pekerja itu semua," kata Cik Siti Nur Aisyah.

Artikel Terkini