Sudah terima surat undangan, masa untuk divaksin, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Sudah terima surat undangan, masa untuk divaksin

Feb 22, 2021 | 05:30 AM

VAKSIN melawan Covid-19 menjadi sumber harapan buat warga emas seperti Cik Gatimah Belawi, 73 tahun, meneruskan kehidupan hampir seperti biasa.

Cik Gatimah sebahagian daripada kelompok warga emas berusia 70 tahun dan ke atas yang dipelawa menjalani pemvaksinan.

Beliau salah satu warga emas dalam lingkungan usia tersebut yang akan menerima surat vaksinasi Covid-19 sepanjang tiga minggu akan datang.

Pemvaksinan warga berusia antara 60 dengan 69 tahun pula akan bermula hujung Mac, umum Kementerian Kesihatan (MOH) pada 19 Februari lalu.

Pengumuman turut dilakukan baru-baru ini bagi memberitahu rakyat bahawa vaksinasi warga emas akan bermula di serata negara hari ini.

Berita Popular

Usaha tersebut diadakan menyusuli program perintis yang dilaksanakan di Tanjong Pagar dan Ang Mo Kio.

Anak Cik Gatimah, Cik Rohana Rokani, 52 tahun, gembira pihak pemerintah memilih langkah memvaksinkan warga.

Namun, beliau turut meluahkan rasa bimbang atas kesan sampingan yang mungkin dihadapi seperti dilaporkan dalam kalangan penerima vaksin sebelum ini.

"Saya terbaca di Internet. Ada yang sakit kepala atau badan jadi seram sejuk lepas disuntik vaksin. Ibu saya pula tak tahan sakit. Saya bimbang kalau beliau menghadapi kesan sampingan.

"Namun, kalau saya sendiri ditawarkan mendapatkan vaksin, saya akan ambil," ujar Cik Rohana ketika ditemui di rumahnya dalam kawasan Yishun semalam.

Tambahnya, Cik Gatimah memerlukan vaksin itu kerana harus sentiasa keluar dari rumah untuk merangsang minda ekoran penyakit demensia yang dihadapi.

"Saya berharap agar ibu tidak akan dapat penyakit itu meskipun didedahkan kepada pesakit. Apa pun, kita serahkan kepada Tuhan. Inilah ikhtiar kita. Saya rasa kebaikan vaksin ini melebihi keburukannya," ujarnya.

Vaksin yang digunakan di Singapura datangnya daripada PfizerBioNTech dan Moderna.

Sebelum ini, surat undangan dihantar kepada warga emas bagi mendapatkan vaksin.

Setiap surat mengandungi kod unik 10 aksara yang boleh digunakan untuk membuat janji temu menerima suntikan di pusat khas serata negara.

Dalam pada itu, warga Singapura boleh memeriksa hasil ujian Covid-19 dan catatan suntikan lain melalui ruangan baru dalam aplikasi alat bijak HealthHub.

Pengguna boleh memeriksa catatan setiap suntikan yang diterima, nombor bekalan ubat berkenaan, tempat, tarikh dan masa disuntik, dan tarikh dos kedua vaksin.

Maklumat tersebut boleh diakses dengan mendaftar masuk menggunakan SingPass.

Sebelum ini, warga yang menjalani ujian Covid-19 menerima hasilnya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) atau panggilan telefon.

Setakat ini, sekitar 69,000 pengguna berjaya mengakses rekod suntikan masing-masing menggunakan ciri baru aplikasi tersebut sejak dilancarkan pada 16 Januari lalu.

Warga emas boleh menentukan jadual pemvaksinan masing-masing di mana-mana pusat vaksinasi, 20 poliklinik atau 22 Klinik Kesediaan Kesihatan Awam (PHPC) yang beroperasi sebagai pusat vaksinasi.

Mereka yang memerlukan bantuan membuat janji temu boleh membawa surat undangan ke manamana kelab masyarakat (CC) sekarang.


SEDIA TERIMA VAKSIN

"Saya terbaca di Internet. Ada yang sakit kepala atau badan jadi seram sejuk lepas disuntik vaksin. Ibu saya pula tak tahan sakit. Saya bimbang kalau beliau menghadapi kesan sampingan. Namun, kalau saya sendiri ditawarkan mendapatkan vaksin, saya akan ambil."
- Cik Rohana Rokani, 52 tahun, anak Cik Gatimah Belawi, 73 tahun.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map