Subuh
5:35
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:30
Maghrib
7:10
Isyak
8:24

Surat balasan PM Lee kepada Mufti berhubung pemakaian tudung dalam kalangan jururawat Muslim di Singapura

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Surat balasan PM Lee kepada Mufti berhubung pemakaian tudung dalam kalangan jururawat Muslim di Singapura

Mar 31, 2021 | 06:54 PM

31 Mac 2021

Dr Nazirudin Nasir

Mufti Singapura

Majlis Ugama Islam Singapura (Muis)

 

Kepada Mufti Nazirudin

Terima kasih di atas surat anda yang menyatakan sokongan Muis bagi pertimbangan pemerintah tentang membenarkan jururawat memakai tudung.

Saya mengucapkan terima kasih kepada Muis dan persaudaraan asatizah kerana mengambil bahagian dalam perundingan pemerintah berkenaan isu ini dalam beberapa tahun kebelakangan.

Pemerintah menghargai sepenuhnya kepentingan sosio-agama tudung yang semakin meningkat kepada Muslim Singapura, dan keinginan beberapa jururawat Muslim memakai tudung dengan seragam mereka jika mereka mahu melakukan demikian.

Kami sedang mempertimbangkan bagaimana ini dapat dilakukan.

Singapura adalah antara beberapa negara di dunia di mana kaum dan kepercayaan berbeza hidup dengan aman dan akrab bersama.

Keharmonian kaum dan agama kita berasaskan memperlakukan semua orang secara sama rata tanpa prejudis atau diskriminasi, dan membangunkan identiti nasional yang dikongsi semua masyarakat, sambil membolehkan setiap masyarakat mengamalkan kepercayaan dan cara hidupnya.

Kita telah melakukannya menerusi tolak ansur bersama, kompromi, dan pembangunan kepercayaan oleh semua kumpulan. 

Lama-kelamaan, kita telah mencapai keseimbangan yang perlu dikendalikan dengan bijaksana dan kepekaan yang mempertimbangkan kepentingan semua masyarakat.

Tetapi keseimbangan ini dinamik.

Sedang generasi warga Singapura lebih muda membesar dan sikap berubah, tekanan dan isu baru timbul.

Ini mesti ditangani dengan mengambil kira konteks Singapura.

Sebarang perubahan yang kita buat mesti dipertimbangkan dengan teliti dan secara beransur-ansur.

Hanya dengan itu, perubahan tersebut akan difahami dan diterima oleh semua masyarakat, dan hasilnya mengukuhkan dan bukannya melemahkan keharmonian kaum dan agama kita.

Saya mahu meluahkan rasa terima kasih saya kepada anda dan Muis kerana membantu membangunkan keharmonian kaum dan agama yang kita telah nikmati selama lebih setengah abad.

Muis telah banyak kali tampil memimpin usaha silang agama dan mengukuhkan ikatan kepercayaan antara Muslim dengan masyarakat agama lain di Singapura.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, jangkauan Muis kepada masyarakat Kristian dan Yahudi sangat penting dalam mengukuhkan keharmonian sosial kita dalam menghadapi ancaman pengganas.

Semasa Covid-19, Muis telah menyumbang kepada usaha nasional kita, mengumpul dan menyediakan bimbingan tepat pada masanya kepada masyarakat dalam menyesuaikan amalan keagamaan mereka kepada syarat-syarat pandemik.

Saya menantikan untuk bekerjasama dengan Muis demi mengukuhkan perpaduan sosial, dan mencapai kemajuan bagi masyarakat Muslim dan semua warga Singapura.

Yang benar

Lee Hsien Loong

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3