Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Syukur dapat takbir, solat Raya bersama ibu gara-gara Covid-19

May 24, 2020 | 05:30 AM

TAKBIR bergema penuh syahdu di rumah-rumah masyarakat Islam sejak malam tadi sebaik Ramadan menutup tirainya.

Suara ayah, abang, ibu, kakak dan adik sebagai sebuah keluarga menyinar erti kemenangan menyambut Syawal setelah sebulan berpuasa memenuhi rukun Islam ketiga.

Dengan masjid masih ditutup kerana Singapura sedang melaksana sekatan pemutus litar jangkitan koronavirus Covid-19, bagi sebahagian keluarga ini mungkin kali pertama mereka bertakbir dan bersolat Hari Raya di rumah bersama keluarga masing-masing.

Antara mereka ialah keluarga Cik Noorunnisa PK Ibrahim Kutty.

Apabila di hubungi, Cik Noorunnisa berkata tahun ini kali pertama ibunya, Cik Jameelah Beevi, 75 tahun, menunaikan solat Hari Raya bersama keluarga di rumah, kerana biasanya ibunya sibuk menyiapkan hidangan Raya bagi keluarga besar mereka apabila anggota lain keluar ke masjid.

"Tahun ini, memandangkan saya bersama anak-anak saya tinggal di rumahnya semasa tempoh pemutus litar ini, kami semua dapat bergotong-royong membantunya," kata Cik Noorunnisa, 51 tahun.

Menurut Cik Noorunnisa, sebenarnya keluarganya pindah ke rumah ibunya hujung Februari kerana rumahnya sedang menjalani ubah elok yang sepatutnya berakhir sebelum Hari Raya tetapi terpaksa dihentikan gara-gara Covid-19.

Oleh itu, buat masa ini beliau terpaksa terus tinggal di rumah ibunya bersama adiknya. Namun, Cik Noorunnisa, yang bekerja sebagai seorang penyunting bebas, berkata hal ini ialah satu nikmat baginya.

"Dengan keadaan ini, saya amat bersyukur dapat bersama ibu saya... jika tidak beliau sendirian pada pagi Raya.

"Solat Raya dan takbir Raya ialah sesuatu yang penting kami lakukan sebagai sekeluarga. Jadi peluang solat berjemaah semasa Ramadan dan juga solat Raya adalah satu ibadah yang kami gembira dapat lakukan," katanya, sambil menambah bahawa beliau sudah siap untuk mengadakan panggilan video melalui Zoom bersama keluarga besar mereka.