Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Setempat

Tabur bakti bantu tangani Covid-19 walau isteri hamil

Anggota kerahan NS polis jadi relawan pasukan sokongan di dormitori pekerja asing
Sep 17, 2020 | 05:30 AM

MESKIPUN isterinya sedang hamil sekitar lima bulan, panggilan untuk membantu negara menangani pandemik Covid-19 terlalu sukar untuk tidak diendahkan olehnya.

Oleh itu, tanpa berfikir lama, Encik Sufian Supardi menawarkan dirinya secara sukarela menjadi anggota Pasukan Jaminan dan Sokongan ke Hadapan (FAST).

"Ini mungkin satu-satunya peluang yang saya ada untuk membantu negara dalam mengekang penularan Covid-19," katanya, yang mengambil tugasan itu sebagai anggota kerahan Perkhidmatan Negara (NS) Pasukan Polis Singapura (SPF).

Encik Sufian, 27 tahun, antara 1,100 pegawai Home Team, yang diterajui SPF, dikerahkan untuk memberi sokongan kepada pasukan bertindak silang agensi (ITF) dalam usaha menangani penularan Covid-19 di dormitori pekerja asing.

Pasukan Home Team membantu menguruskan sekitar 21 dormitori dibina khusus (PBD) dan dua kawasan saringan yang menempatkan lebih 160,000 pekerja asing.

Menurut Encik Sufian, pada mulanya isterinya amat keberatan membenarkan beliau berkhidmat dalam sekitaran agak berbahaya itu.

Apakah lagi setelah mendapat tahu Encik Sufian dikehendaki tinggal berjauhan darinya selama tiga minggu, sedangkan beliau terpaksa pergi ke hospital bagi menjalani pemeriksaan anak sulung yang dikandungnya.

"Memang sukar meyakinkan isteri saya bahawa ini hanya untuk sementara waktu saja dan kesihatan saya terjamin dengan pelbagai langkah berjaga-jaga yang diambil ketika bertugas.

"Saya dinasihati menginap di hotel kerana bimbang akan kesihatan isteri dan ibu mertua saya, yang menghidap penyakit buah pinggang dan perlu menjalani dialisis.

"Meskipun terpaksa tidur di hotel, berjauhan dari keluarga, saya meluangkan masa setiap malam menghubungi isteri saya menerusi panggilan video.

"Oleh kerana isteri saya mengandung dan mempunyai keperluan seperti mengidamkan sesuatu makanan, saya buat tempahan daripada FoodPanda atau GrabFood untuknya," ujar Encik Sufian.

Selain itu, beliau bertemu isterinya sekali seminggu.

Teknisyen di sebuah syarikat pengangkutan awam itu berkata sejak memulakan tugas tersebut pada 29 Mei, beliau menimba banyak pengalaman berharga, antaranya menjalin persahabatan baru bukan dengan pegawai FAST lain sahaja, malah pekerja asing yang tinggal di Dormitori Blue Stars di Jurong.

Oleh itu, beliau melanjutkan khidmatnya sebagai relawan selama tiga minggu, hingga 15 Julai.

"Selagi saya masih mampu membantu, saya akan menawarkan khidmat saya. Dalam menangani krisis ini, kita semua harus bekerjasama," ujarnya.

Mulai kelmarin, Home Team menyerahkan tugas itu kepada Kumpulan Keyakinan, Penjagaan dan Pelibatan (ACE), yang dibentuk Kementerian Tenaga Manusia (MOM) bagi memberi sokongan kepada pekerja asing dan pengendali dormitori dalam mengatasi Covid-19.


"Ini mungkin satu-satunya peluang yang saya ada untuk membantu negara dalam mengekang penularan Covid-19... Selagi saya masih mampu membantu, saya akan menawarkan khidmat saya. Dalam menangani krisis ini, kita semua harus bekerjasama."
- Encik Sufian Supardi, yang secara sukarela menjadi anggota Pasukan Jaminan dan Sokongan ke Hadapan (FAST) dan melanjutkan khidmatnya.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian