Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Tangisan Aidilfiri setelah sebulan di hospital

May 23, 2020 | 05:30 AM

SELEPAS menghabiskan 49 hari di Hospital Mount Alvernia dek koronavirus Covid-19, akhirnya Cik Siti Nur Indra Jalal dapat pulang ke pangkuan keluarga Jumaat lalu setelah negatif penyakit itu.

"Memang syukur sangat apabila saya diberitahu bahawa dua ujian swab yang saya jalani secara bergilir-gilir negatif. Saya sebenarnya tidak mengharapkannya," katanya.

Ini kerana sebelum itu, pernah berlaku ujian swab pertama didapati negatif tetapi ujian susulan positif.

Namun dalam kegembiraan itu, Cik Siti Nur Indra sedih kerana seorang saudaranya, Cik Nurul Natasha Bakhtiar, 24 tahun, yang duduk satu wad bersamanya masih berada di hospital kerana belum pulih.

Empat saudara Cik Siti Nur Indra dijangkiti Covid-19 setelah mereka berjumpa seminggu sebelum beliau jatuh sakit. Dua lagi saudaranya dibenarkan pulang lebih awal.

Kata penasihat kewangan berusia 26 tahun itu: "Saya dan saudara saya menangis teresak-esak apabila mendapat tahu saya boleh pulang, meninggalkannya sendirian. Pada hari saya dibenarkan pulang, memang amat memilukan."

Menyingkap kembali Ramadan di hospital, Cik Siti Nur Indra berkata doktor membenarkannya puasa seperti biasa. Hospital menyediakan makanan sahur dan buka puasa.

Hanya pada Rabu, hospital membenarkan orang luar menghantar makanan kepada pesakit. Selalunya, teman lelaki beliau membawakannya makanan yang dipesan dari luar atau masakan ibu Cik Siti Nur Indra.

Ada kalanya beliau menerima hadiah daripada kenalan, seperti jambangan bunga, yang dihantar ke rumahnya bagi memberinya semangat sepanjang proses pemuhihan di hospital.

"Saya dan saudara saya sering berterawih di hospital dan berdoa agar dapat pulang sebelum Raya. Alhamdulillah saya dapat pulang pada 10 malam terakhir Ramadan," katanya.

Ibunya juga sempat memasakkannya hidangan ketam cili merah bagi menyambut kepulangannya dan kemenangannya melawan Covid-9.

Sejak pulang, Cik Siti Nur Indra belum keluar rumah kerana masih trauma daripada apa yang berlaku kepadanya.

Menasihati masyarakat, beliau berkata: "Saya tahu ada yang ingin bertemu keluarga mereka Raya ini, tetapi percayalah jika anda bertemu mereka dan jika sesuatu terjadi pada mereka, tiada siapa yang akan dapat mengunjungi mereka kelak apabila mereka dirawat di hospital."

Ditanya apakah yang akan dilakukannya pada Syawal pertama, Cik Siti Nur Indra berkata beliau tidak akan menyambut Raya seperti biasa selagi saudaranya belum dibenarkan pulang dan bebas Covid-19.

"Saya akan terus berdoa agar beliau kembali pulih," ujarnya.