Terima dugaan hilang sebahagian mata pencarian, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:13
Asar
4:34
Maghrib
7:17
Isyak
8:29
Suatu Ketika di Singapura

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Terima dugaan hilang sebahagian mata pencarian

Tiada kelas di masjid, tiada akad nikah
Apr 15, 2020 | 05:30 AM

PENUTUPAN masjid-masjid dan pusat pendidikan Islam di sini akibat Covid-19 menimbulkan kebimbangan di kalangan para asatizah setempat yang bergantung kepada kelas dan program agama bagi menjana pendapatan mereka.

Walaupun ia mencabar pada peringkat awalnya, namun keadaan bertambah baik dengan adanya kaedah teknologi masa kini.

Kelas dan program yang dikendalikan di masjid-masjid dan pusat pendidikan Islam kini diteruskan dan dibawa ke dalam talian.

Namun begitu, asatizah setempat berkata pendapatan mereka sedikit sebanyak terjejas dan tidak seperti sebelum tempoh mencabar ini.

Eksekutif Imam di Masjid Ar-Raudhah, Ustaz Hanan Farihin Jasmani berkongsi bahawa pendapatannya terjejas ekoran wabak koronavirus.

Ustaz Hanan kendalikan kursus agama hampir setiap hari di masjid terletak di Bukit Batok itu.

Namun, apabila masjid ditutup, beliau terpaksa mencari cara alternatif.

Kini, kursus-kursus itu diadakan di dalam talian, menggunakan Facebook live dan aplikasi Zoom.

Ini bermakna pihak masjid dapat mengekalkan sumber pendapatan mereka.

"Dari segi pendapatan bertugas di masjid, kami masih tetap dibayar. Tetapi, kerja-kerja sampingan saya, ia agak terjejas," ujarnya, yang juga mengadakan kelas mengaji di luar masjid sebagai sumber pendapatan tambahan.

Namun, disebabkan wabak ini, kelas tersebut tidak dapat diteruskan.

"Kalau ingin harapkan sahaja gaji bekerja di masjid, ia mungkin tidak mencukupi," katanya lagi.

Ustaz Hanan turut menyuarakan kebimbangan bahawa penutupan masjid buat jangka panjang boleh menjejas pengumpulan dana yang antaranya digunakan untuk membiayai gaji para asatizah.

Jika wabak Covid-19 ini berlarutan, beliau berharap pihak masjid dapat bersama-sama membuat perancangan dan memikirkan cara untuk terus mengumpul dana daripada jemaah.

"Ia tempoh sukar tetapi kita tidak boleh berputus asa. Kita harus teruskan usaha untuk cari jalan lain kekalkan pendapatan," tambah bapa kepada seorang cahaya mata itu.

"Walaupun sekarang keadaan masih okay tetapi kalau saya terpaksa untuk mencari pekerjaan lain, saya mungkin akan cuba lakukannya."

Sementara itu, ketua jabatan pendidikan dan Al Quran Masjid Jamiyah Ar-Rabitah, Ustazah Nurul 'Izzah Khamsani berkata para asatizah yang bertugas separuh masa di bawah jabatannya agak terjejas pada awal tempoh penutupan masjid.

Ini kerana kelas-kelas pengajian Al-Quran di masjid itu terpaksa ditiadakan.

"Kami perlu memikirkan bagaimana untuk terus menjana pendapatan bagi penakatan asatizah kami dan juga kelestarian program Al-Quran di masjid," ujarnya.

Kelas tersebut kini diteruskan secara dalam talian.

Justeru, para asatizah dapat kembali menjana pendapatan mereka.

Meskipun itu, Ustazah Nurul 'Izzah menyatakan bilangan pelajar yang mengikuti kelas dalam talian kurang berbanding di masjid.

"Ini yang menjejas pendapatan sebahagian asatizah apabila sebahagian murid enggan meneruskan pengajian dalam talian," jelasnya.

"Harapan saya adalah kefahaman dan keterbukaan masyarakat Islam untuk teruskan pengajian secara dalam talian untuk memberi sokongan kepada asatizah dalam meneruskan penyampaian ilmu dan menyara kehidupan mereka."

Ketua Pegawai Eksekutif Safinah Institute, Ustaz Mohammad Tarmizi Abdul Wahid, turut perlu membuat beberapa penyesuaian dek keadaan wabak ini.

Semua acara-acara keagamaan anjuran institut itu di Singapura mahupun di Malaysia tidak dapat diadakan secara fizikal.

Lantas, ia kini dialih menggunakan wadah webinar (seminar langsung dalam talian).

"Secara tidak langsung, saya juga terjejas sebab tidak lagi boleh menjalankan acara-acara saya seperti biasa," katanya yang juga kendalikan kelas Quranic Studies for Life setiap minggu di Masjid Al-Islah.

Turut menggalas jawatan sebagai naib kadi, Ustaz Tarmizi mengakui banyak pernikahan yang terpaksa ditundakan dalam tempoh mencabar ini.

Namun, beliau menegaskan wang yang diraih daripada ijab kabulkan pasangan tidak dilihat sebagai sumber pendapatan utama.

"Bagi sesetengah kami, ia mungkin menjejaskan pendapatan. Tetapi, kami sering dinasihat untuk tidak melihatnya sebagai satu sumber pendapatan," tambahnya.


Dari segi pendapatan bertugas di masjid, kami masih tetap dibayar. Tetapi, kerja-kerja sampingan saya, ia agak terjejas. Kalau ingin harapkan sahaja gaji bekerja di masjid, ia mungkin tidak mencukupi.
– Ustaz Hanan Farihin Jasmani, Eksekutif Imam di Masjid Ar-Raudhah yang adakan kelas mengaji di luar masjid sebagai sumber pendapatan tambahan.

"Secara tidak langsung, saya juga terjejas sebab tidak lagi boleh menjalankan acara-acara saya seperti biasa. Bagi sesetengah kami, ia mungkin menjejaskan pendapatan. Tetapi, kami sering dinasihat untuk tidak melihatnya sebagai satu sumber pendapatan.”
– Ustaz Mohammad Tarmizi Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Safinah Institute. Selain kendalikan kelas Pengajian Al-Quran, beliau juga menggalas jawatan sebagai naib kadi.


SOKONGAN BAGI ASATIZAH SEMASA COVID-19

- Asatizah yang terjejas boleh memanfaatkan skim di bawah Belanjawan Berdaya Tahan termasuk Dana Bantuan Kewangan Sementara (TRF) dan Geran Bantuan Covid-19.

- Asatizah bebas yang terjejas boleh menerima bantuan di bawah Pakej Rahmah Persatuan Ulama dan Guru-Guru Agama Islam Singapura (Pergas).

Bantuan sekali sebanyak $150 hingga $400 akan diterima, bergantung pada beberapa kriteria, seperti keanggotaan dalam Pergas dan tempat mengajar.

Mereka juga akan menerima wang tunai hingga $100 atau $300 setiap bulan selama tiga hingga enam bulan, bergantung pada keadaan kewangan mereka.

- Muis akan bekerjasama dengan masjid dan Pusat Penyedia Pendidikan Islam (IECP) untuk mempergiat usaha bagi memastikan asatizah kekal relevan dalam tempoh ini, termasuk dengan terus mengendalikan kelas di dalam talian.

- Muis akan turut bekerjasama dengan Mendaki Sense untuk membantu asatizah mempertingkat diri, sejajar dengan Rangka Kerjaya dan Kecekapan Asatizah (CCF).

- Muis juga sedang bekerjasama dengan masjid untuk menyediakan lebih banyak program agama menerusi dalam talian termasuk wadah Muslim.sg dan radio.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map