Subuh
5:50
Syuruk
7:07
Zuhur
1:12
Asar
4:14
Maghrib
7:15
Isyak
8:23

Terlalu awal untuk pastikan tahap serius jangkitan Omicron

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Terlalu awal untuk pastikan tahap serius jangkitan Omicron

Dec 06, 2021 | 05:30 AM

Oleh itu, ujian tetap menjadi kunci kepada pengesanan awal kami dan pembendungan awal penghantaran. Mengenai tahap penularannya, pemerhatian klinikal awal dari Afrika Selatan dan secara global mencadangkan varian itu mungkin telah meningkatkan kemampuannya untuk menular.

Ia juga mungkin dikaitkan dengan risiko jangkitan semula yang lebih tinggi, berbanding varian Delta dan Beta. Ini bermakna ada kemungkinan lebih tinggi individu telah pulih daripada Covid-19 dijangkiti semula dengan varian Omicron.

Kes yang dikesan di seluruh dunia kebanyakannya menunjukkan simptom ringan, dan tiada kematian berkaitan Omicron dilaporkan setakat ini. Gejala biasa yang dilapor termasuk sakit tekak, letih dan batuk.

Walaupun lebih banyak kemasukan ke hospital berkaitan Omicron dalam kalangan pesakit dewasa muda dan kanak-kanak di Afrika Selatan, ini boleh disebabkan dua faktor.

Pertama, kadar jangkitan tinggi dalam kalangan penduduk. Kedua, ada laporan ia juga disebabkan pesakit sedia ada tidak dimasukkan ke hospital

Pesakit berkaitan Covid-19 diuji positif bagi varian Omicron, dan kebanyakan pesakit mengalami gejala ringan, ujar MOH.

"Oleh itu, masih di peringkat awal sekarang untuk membuat kesimpulan mengenai tahap keseriusan penyakit ini. Wabak itu mula-mula dikesan di bandar Universiti dengan demografi lebih muda. Menurut pakar kesihatan Afrika Selatan, sebarang kemasukan ke hospital bagi demografi ini setakat ini adalah singkat, kira-kira satu hingga dua hari.

"Dalam minggu-minggu akan datang, kami perlu mendapatkan lebih banyak maklumat tentang jangkitan pada individu lebih tua untuk menilai apakah varian itu lebih teruk daripada varian Delta," kata MOH.

Ada pandangan baru dalam kalangan saintis di seluruh dunia bahawa vaksin Covid-19 sedia ada masih berfungsi terhadap varian Omicron, terutamanya dalam melindungi orang ramai daripada penyakit teruk.

Namun, kajian tentang keberkesanan vaksin bagi jangkitan dan penyakit teruk berbanding varian sebelumnya masih diteruskan. Maklumat lanjut tentang tingkah laku biologi varian ini dijangka tersedia dalam beberapa minggu akan datang.

"Sementara itu, ada konsensus saintifik kukuh kita harus mengambil vaksinasi dan vaksinasi penggalak bagi melindungi diri kita daripada sebarang varian Covid-19 yang sedia ada dan akan datang.

"Kami menjangka melihat lebih banyak kes Omicron dilaporkan secara global minggu-minggu akan datang, dan kita mesti menjangka mengesan lebih banyak kes di sempadan kita dan, pada masa akan datang, juga dalam masyarakat," kata kementerian itu.

MOH akan terus menyelaras dengan pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia untuk mengkaji dan memahami varian Omicron, bagi membangunkan respons terbaik.

"Kami meminta kerjasama semua orang untuk melaksana tanggungjawab sosial dan mematuhi langkah pengurusan selamat," kata MOH.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3