Subuh
5:56
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Setempat3

Terus waspada, ambil langkah selamat

Kelompok baru libatkan perhimpunan keluarga contoh jangkitan Covid-19 boleh berlaku
Sep 01, 2020 | 05:30 AM

MESKIPUN Singapura berada dalam Fasa Kedua pembukaan semula ekonomi sekarang, warga tidak harus bersikap sambil lewa.

Sebaliknya, mereka harus terus mengamalkan langkah berjaga-jaga yang diamalkan semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan untuk membendung penularan Covid-19, kata Dr Elly Sabrina Ismail.

Malah tambahnya, langkah ini juga penting diamalkan semasa warga berkumpul bersama keluarga mereka ketika ancaman koronavirus ini masih wujud.

"Kita tidak boleh fikir tentang diri sendiri sahaja tetapi juga tentang orang di keliling kita, khususnya mereka yang lebih mudah terjejas termasuk warga emas.

"Kita perlu sesuaikan diri dengan norma baru... dan tidak hadiri perhimpunan keluarga itu jika sakit, walaupun sedikit selesema pun," ujarnya.

Sebanyak lima daripada lapan kes baru jangkitan Covid-19 dalam masyarakat yang dilaporkan kelmarin merupakan sebahagian kelompok yang melibatkan perhimpunan keluarga dengan dua isi rumah.

Mereka termasuk dua lelaki berusia 20 dan 21 tahun, dengan lelaki 21 tahun itu juga telah berkunjung ke Kem Bedok II.

Baki tiga kes melibatkan seorang budak lelaki berumur 12 tahun serta dua remaja perempuan berusia 14 dan 17 tahun.

Dalam kalangan kelima-lima mereka, hanya budak lelaki 12 tahun itu sahaja yang tidak mengalami simptom.

Mereka mempunyai hubungan dengan satu lagi kes Covid-19, melibatkan seorang remaja 13 tahun, yang dilaporkan Khamis lalu.

Jumaat lalu, dua lagi kes yang berhubungan dengan remaja 13 tahun itu turut dilaporkan.

Menurut Kementerian Kesihatan (MOH), pihak berkuasa sedang menyiasat sama ada sebarang peraturan jarak selamat telah dilanggar.

Dr Elly berkata ini bukan masanya bagi warga berasa selesa kerana sebelum ini langkah seperti memastikan jarak selamat dan menjaga kebersihan terbukti berkesan mengurangkan penularan Covid-19 di Singapura.

Pelbagai langkah sekatan telah diperkenal untuk menangani koronavirus ini sejak ia mula menular di Singapura Januari lalu.

Meskipun langkah itu telah dilonggarkan sedikit selepas tamat tempoh pemutus rantauan jangkitan, Dr Elly berkata warga harus sedar bahawa Covid-19 ini ibarat musuh yang tidak dapat dilihat dan terdapat pelbagai jenis penyakit ini.

Oleh itu walaupun jumlah kes Covid-19 yang dilaporkan kebelakangan ini lebih rendah berbanding beberapa bulan lalu, langkah berjaga-jaga harus terus dipatuhi dengan rapat.

Dalam pada itu, sehingga 50 orang dibenarkan menghadiri majlis perkahwinan sementara sehingga 30 orang dibenarkan melawat jenazah semasa upacara pengebumian.

Dr Elly berkata mereka yang menghadiri majlis sedemikian juga harus peka dan lebih sedar akan keadaan di keliling mereka.

"Kadangkala majlis seperti ini biasanya dihadiri anggota keluarga dan kenalan rapat daripada isi rumah yang berbeza.

"Namun kita tidak tahu ke mana mereka pergi selepas dan sebelum itu.

"Jadi kita harus ingat bahawa setiap tindakan kita dan langkah yang kita ambil itu penting bukan sahaja buat diri sendiri tetapi juga kesannya pada orang di keliling kita.

"Jadi, kita tidak mampu bersikap sambil lewa walau sebentar pun," ujarnya.

Menurut kenyataannya semalam, MOH berkata terdapat sebanyak 41 kes koronavirus baru dilaporkan di Singapura sehingga 12 tengah hari semalam.

Ini termasuk tiga kes dalam masyarakat yang kesemuanya merupakan pemegang Pas Kerja, dengan tiada dalam kalangan mereka warga atau penduduk tetap (PR) Singapura.

Selain itu, terdapat tujuh kes import yang telah dikenakan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) setibanya mereka di Singapura.

Di bawah langkah keselamatan Covid-19 sekarang, perhimpunan sosial hingga lima orang dibenarkan, tanpa pergaulan antara kumpulan berbeza.

Isi rumah juga boleh menerima hingga lima pengunjung pada satu masa.

Awal bulan ini, pemerintah juga mengumumkan bahawa isi rumah dengan lebih lima anggota keluarga yang ingin menjamu selera di luar boleh menempah lebih satu meja untuk menampung semua orang.

Namun, mereka harus kurangkan interaksi antara meja yang berbeza itu.


COVID-19 DI S'PURA - 31 OGOS

JUMLAH KES BARU: 41

DALAM MASYARAKAT: 3 (kesemuanya pemegang Pas Kerja)

DIIMPORT: 7

DI DORMITORI: 31

JUMLAH KEMATIAN: 27

JUMLAH KES: 56,812

(Hingga 12 tengah hari semalam)

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map