Tiada bazar Raya tahun ini? 'No problem', kata pegerai, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Tiada bazar Raya tahun ini? 'No problem', kata pegerai

Sudah siap giat niaga dalam talian; HBB dan khidmat penghantaran jangka permintaan naik
Jan 16, 2021 | 05:30 AM

PEGERAI yang lazim berniaga di bazar Raya sudah menjangka ia ditiadakan tahun ini, malah mereka sudah bersedia membuat penyesuaian di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Dan tanpa bazar fizikal, perniagaan di rumah (HBB) dan perkhidmatan penghantaran menjangka permintaan bagi khidmat mereka meningkat.

Demikian menurut mereka yang dihubungi Berita Harian.

Cik Raziah Abdul Hamid, pemilik Alia Anggun, yang menjual busana wanita, berkata pembatalan bazar fizikal sudah dijangkanya, oleh itu ia tidak begitu mengejutkan seperti tahun lalu.

"Kami terutama sekali mengurangkan pengeluaran kami tahun ini, namun tetap mengeluarkan rekaan baru tetapi mengurangkan jumlahnya.

Discover Malay Home Based Businesses

"Kedua, kami akan mengambil langkah menjual dalam talian," kata beliau, yang memahami pembatalan itu demi kebaikan semua.

Pengarah syarikat katering Sofnade, yang terkenal dengan makanan Meatballs In A Bucket, Encik Rishi Kesan, berkata mereka menyokong keputusan tidak mengadakan bazar fizikal demi mengelakkan kelompok baru Covid-19.

"Kami tidak akan membiarkan keadaan melemahkan semangat kami. Kami akan bekerjasama dengan penganjur bagi idea bazar dalam talian dan menghasilkan makanan bertemakan Ramadan istimewa dari dapur pusat kami, yang melakukan penghantaran ke seluruh pulau," ujar beliau.

Dalam pada itu, HBB menjangka permintaan meningkat memandangkan tiada bazar fizikal.

Encik Dinie Rahman, pengasas Makbibik Pte Ltd, yang menjual hidangan sambal goreng pengantin dalam talian, berkata sejak tahun lalu beliau merancang membuka gerai di bazar tahun ini.

"Tetapi setelah mendengar daripada penganjur bahawa kemungkinan bazar diadakan tahun ini tipis, pasukan kami membuat persediaan terlebih dahulu untuk membina sistem dalam talian dan kandungan promosi bagi penjualan dalam talian," katanya.

Pengasas syarikat penghantaran LARI, Cik Niki Mohamed, berkata pembatalan bazar tidak akan menjejas mereka memandangkan ramai HBB akan terus memerlukan perkhidmatan penghantaran.

Malah, beliau yakin permintaan akan bertambah.

Pengurus Operasi AbangKourier, Cik Nooraini Mohamed Dahlan, berkata syarikat penghantaran itu menjangka perhantaran mereka menjadi dua kali ganda daripada yang biasanya dilakukan dalam sebulan, lebih-lebih sepanjang dua minggu terakhir Ramadan apabila lebih ramai pelanggan membeli kuih Raya.

Selain memanjangkan waktu penghantaran hingga 10 malam pada Ramadan ini demi memenuhi jumlah semakin meningkat, mereka akan menggalak pelanggan membuat tempahan penghantaran lebih awal dan menggunakan pemandu adhoc bagi penghantaran tambahan.

"Kebanyakan mereka pemandu sewa privet yang terjejas oleh Covid-19. Dengan cara ini, dapat juga AbangKourier membantu mereka meraih pendapatan tambahan dalam musim perayaan," kata Cik Nooraini.

Sementara itu dalam satu pos Facebooknya kelmarin, Menteri Negara (Ehwal Dalam Negeri merangkap Pembangunan Negara), Profesor Madya Muhammad Faishal Ibrahim, berkata seperti orang lain, beliau kecewa akan pembatalan bazar fizikal tetapi berasa ia adalah satu keputusan betul.

"Sambutan perayaan harus diteruskan, tetapi ia tidak boleh diutamakan daripada keselamatan dan kesejahteraan rakyat kita. Hari Raya ini tentunya akan selamat kerana kita peduli," tulisnya, sambil menggalak orang ramai menyertai bazar dalam talian Wisma Geylang Serai (WGS).


"Sambutan perayaan harus diteruskan, tetapi ia tidak boleh diutamakan daripada keselamatan dan kesejahteraan rakyat kita. Hari Raya ini tentunya akan selamat kerana kita peduli."
​- Profesor Muhammad Faishal Ibrahim, Menteri Negara (Ehwal Dalam Negeri merangkap Pembangunan Negara).


"Kami terutama sekali mengurangkan pengeluaran kami tahun ini, namun tetap mengeluarkan rekaan baru tetapi mengurangkan jumlahnya. Kedua, kami akan mengambil langkah menjual dalam talian."
- Cik Raziah Abdul Hamid, pemilik Alia Anggun, yang menjangka pembatalan bazar fizikal dan membuat persediaan bagi perniagaan busana wanitanya.


"Kami tidak akan membiarkan keadaan melemahkan semangat kami. Kami akan bekerjasama dengan penganjur bagi idea bazar dalam talian dan menghasilkan makanan bertemakan Ramadan istimewa dari dapur pusat kami, yang melakukan penghantaran ke seluruh pulau."
- Encik Rishi Kesan, pengarah syarikat katering Sofnade.


"... setelah mendengar daripada penganjur bahawa kemungkinan bazar diadakan tahun ini tipis, pasukan kami membuat persediaan terlebih dahulu untuk membina sistem dalam talian dan kandungan promosi bagi penjualan dalam talian."
- Encik Dinie Rahman, pengasas Makbibik Pte Ltd, yang menjual hidangan sambal goreng pengantin dalam talian dan pada mulanya merancang berniaga di bazar tahun ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map