Tingkat waspada, main peranan atasi Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:53
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

KORONAVIRUS

Tingkat waspada, main peranan atasi Covid-19

Kumpulan doktor M3 harap setiap anggota masyarakat bersama mainkan peranan di mana jua, termasuk bila ke masjid; prihatin perkembangan terbaru di Korea Selatan
Feb 25, 2020 | 05:30 AM

SETELAH beberapa minggu wabak Covid-19 melanda, dan sedang keadaan seolah-olah kelihatan mula 'tenang' di Singapura, kita dikejutkan dengan perkembangan terbaru di Korea Selatan. Negara itu mencatat jumlah kes kedua tertinggi jangkitan Covid-19 selain China.

Kadar jangkitan di Korea Selatan naik begitu cepat, selang beberapa hari sahaja, dengan sejumlah besar jangkitan mangsa berpunca daripada seorang wanita berusia 61 tahun yang merupakan anggota Gereja Shincheonji, Daegu.

Di Iran pula, semua sekolah, universiti dan pusat budaya di Iran diarahkan tutup berikutan penularan wabak Covid-19 yang sudah meragut beberapa nyawa.

Perkembangan sedemikian tentunya menimbulkan keprihatinan kepada kita semua bahawa perkara yang sama boleh melanda kita. Sebagai sesama manusia, kita berasa simpati terhadap mangsa yang terjejas serta keluarga mereka.

Sebagai karyawan perubatan di sini - antara barisan depan dalam menangani wabak ini - kami, iaitu doktor perubatan dalam kumpulan M³, termasuk antaranya Dr Zuraimi Dahlan, Dr Norhisham Main, Dr Djonni Huang, Dr Elly Sabrina, Dr Nur Fahan Alami, Dr Juriah Yatim, Dr Nurhidayati Muhd Suphan dan Dr Fadzil Hamzah, prihatin dengan keadaan ini.

Halal Home Based Business
OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Kami berbincang mengenainya, pengajaran yang boleh kita ambil ekoran tercetusnya wabak ini dan perkembangannya sejauh ini, termasuk apa yang berlaku di Korea Selatan. Begitu juga dengan kes-kes jangkitan di sini terutama melibatkan perhimpunan di gereja.

Ia juga adalah pengajaran bagi masyarakat berbilang bangsa dan agama di Singapura.

Wabak ini bukan hanya melanda sesuatu kaum atau agama saja. Contohnya kita berasa simpati apabila terdapat beberapa warga Bangladesh di sini antara yang menjadi mangsa jangkitan.

Kita boleh mengambil iktibar daripadanya supaya kita boleh memperbaiki nilai-nilai murni seperti tanggungjawab peribadi, penjagaan kesihatan dan kebersihan diri. Kita harus menunjukkan belas kasihan kepada semua yang terjejas disebabkan krisis ini.

Kami, teman-teman seperjuangan karyawan perubatan dan tentunya bersama relawan lain dalam M³, sangat berharap agar masyarakat Melayu/Islam kita berganding bahu dengan seluruh warga Singapura, bertekad memainkan peranan untuk sama-sama menangani wabak Covid-19 dengan secepat mungkin.

Jika tidak, ia boleh melarat dan memburukkan keadaan dalam pelbagai segi, termasuk menjejas ekonomi yang boleh mengugat kehidupan semua di sini tidak kira bangsa atau agama.

Hakikatnya, Singapura adalah negara yang terbuka dan kita sentiasa terdedah kepada kemasukan ramai orang dari pelosok dunia. Ini membuat Singapura terdedah kepada pelbagai wabak seperti Sindrom Sesak Nafas Mendadak Sars, H1NI dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (Mers). Oleh itu ia menjadi sangat penting bagi semua lapisan masyarakat memainkan peranan mereka, bukan pemerintah dan pekerja perubatan sahaja.

Misalnya, sebagai doktor, kami juga banyak mengharapkan pertolongan daripada masyarakat umum kita pada masa genting ini. Bersatu Kita Teguh, Bercerai kita roboh!

Virus Covid-19 tidak peduli bangsa atau agama. Jangan fikir ini adalah penyakit sesuatu kaum atau bangsa. Itu tidak benar. Orang Melayu Islam boleh dijangkiti juga. Penularan boleh berlaku di tempat ramai orang berkumpul. Dalam hal ini, bagi masyarakat kita, tempat-tempat seperti masjid tidak terkecuali daripada terdedah kepada risiko tersebut.

Menurut pendapat pakar, kita masih pada tahap permulaan wabak Covid-19 di Singapura. Alhamdulillah, dengan strategi pencegah penularan yang dilaksanakan pemerintah, kesan positifnya mula kelihatan. Tetapi ini belum masanya kita menyambut kemenangan. Kita harus masih ada sikap berjaga-jaga dan jangan leka.

Jalankan hidup harian secara normal tetapi dengan sikap berjaga-jaga. Dalam pada itu, terapkan nilai tanggungjawab peribadi, penjagaan kesihatan dan kebersihan diri. Jika sakit, pakai pelitup dan segera berjumpa doktor.

Walau Kementerian Kesihatan (MOH) telah menyatakan bahawa kegiatan di masjid dan madrasah boleh diteruskan, langkah berjaga-jaga harus diamalkan. Ia menjadi tanggungjawab kita untuk mencegah terjadinya penularan di masjid kita! Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

Dalam hal ini, kami mengalu-alukan langkah masjid-masjid mempertingkat pembersihan. Sebagai tambahan, kami sarankan supaya langkah mengambil suhu badan jemaah seperti yang dilakukan syarikat dan di tempat-tempat lain. Di hospital misalnya, bilangan ruang masuk/keluar bangunan dihadkan untuk memudahkan pemeriksaan. Malah, sebahagian tempat memerlukan pendaftaran bagi memudahkan mengesan kontak atau 'contact tracing', jika perlu.

Jemaah pula boleh mengamalkan kebersihan peribadi yang baik iaitu dengan membasuh tangan dengan sabun secara kerap, dan mengelakkan menyentuh bahagian muka. Jika boleh bawa sejadah sendiri.

Sikap seperti ini adalah nilai penting dalam krisis ini.

Jika jemaah sakit janganlah ke masjid kerana ia akan mengurangkan risiko penularan penyakit berjangkit ini.

Jangan jadi seperti wanita di Korea yang sudah sakit teruk tetapi masih pergi ke gereja sehingga menjangkiti ribuan yang lain.

Nasihat dan pesanan yang dikeluarkan pemerintah Singapura, pada pendapat kami, tidak keterlaluan, malah penting dipatuhi demi membantu mencegah penularan wabak Covid-19 ini.

Secara bersama dan bersatu, kita akan berjaya mengatasi krisis Covid-19.

Covid-19 adalah wabak serius. Jangan remehkan.

Kejayaan akan kita capai hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Nilai murni ini ada dalam DNA masyarakat Melayu/Islam - Masyarakat cemerlang!

  •  Penulis adalah pakar jantung dan Timbalan Pengarah Perubatan Hospital Raffles. Beliau adalah sukarelawan dalam M³. Rencana ini adalah hasil perbincangan dengan karyawan perubatan dalam M³.

''Jemaah boleh mengamalkan kebersihan peribadi yang baik iaitu dengan membasuh tangan dengan sabun secara kerap, dan mengelakkan menyentuh bahagian muka. Jika boleh bawa sejadah sendiri. Sikap seperti ini adalah nilai penting dalam krisis ini. Jika jemaah sakit janganlah ke masjid kerana ia akan mengurangkan risiko penularan penyakit berjangkit ini. Jangan jadi seperti wanita di Korea yang sudah sakit teruk tetapi masih pergi ke gereja sehingga menjangkiti ribuan yang lain.''
- Dr Razakjr Omar.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map