KEJOHANAN FUTSAL NASIONAL BERITAHARIAN.SG 2016

Touch N Go ingin cipta sentuhan baru

SEJAK digelar naib juara bagi kategori bawah 35 tahun dalam Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg tahun lalu, pasukan Touch N Go langsung belum menyertai sebarang perlawanan futsal sesudah itu.

Pengurus pasukan itu, Encik Faizal Sa'don, 31 tahun, berkata antaranya kerana selepas kejohanan tersebut, tiga anggota Touch N Go dipilih mewakili Singapura dalam pertandingan futsal di peringkat antarabangsa.

Justeru mereka tidak dibenarkan bertanding dalam mana-mana perlawanan luar.

"Perjanjian kami adalah jika seseorang anggota pasukan tidak dapat bermain, maka Touch N Go tidak akan mengambil bahagian dalam perlawanan tersebut," kata Encik Faizal.

Penyertaan Touch N Go dalam kejohanan yang bakal berlangsung pada Sabtu dan Ahad ini disifatkan sebagai usaha comeback pasukan itu setelah selama sekitar setahun tidak muncul dalam sebarang pertandingan.

"Oleh kerana buat masa ini status kami dalam pasukan nasional tidak begitu pasti, kami dapat mengambil bahagian dalam pertandingan ini sebagai satu kumpulan dan dapat meneruskan tradisi kami bermain bersama setiap tahun," kata Encik Faizal yang merupakan salah seorang pemain nasional yang terpilih itu.

Pasukan seramai tujuh orang itu ditubuhkan tujuh tahun lalu dan mereka mula bermain bola sepak di kolong blok.

"Setiap hari Jumaat memang merupakan masa kami bertemu dan berbual dan pada masa yang sama berlatih untuk kejohanan itu," katanya.

Menyentuh mengenai persembahan mereka semasa kejohanan yang diadakan tahun lalu, Encik Faizal berkata selepas pertandingan itu, anggota pasukannya telah mengenal pasti kesilapan yang mereka lakukan.

"Memang bukan rezeki kami tahun lalu, tetapi bagi kejohanan tahun ini kami ada menetapkan taktik serta teknik baru. Kami juga akan cuba melakukan yang terbaik dalam perlawanan ini," katanya.

Menurut Encik Faizal, ramai di kalangan pemain futsal bertanya kepadanya ke mana hilangnya Touch N Go.

"Mereka lihat Touch N Go seperti terlalu berdiam diri selama ini. Jadi, kejohanan ini seperti cara untuk kami 'memperkenalkan' diri kami semula selepas lama menghilang," ujarnya.

Touch N Go bakal bertarung dalam kategori Bawah 35 (U-35).

Kejohanan ini juga menampilkan lima kategori lain - Bawah 12 Tahun (U-12), Bawah 15 Tahun (U15), Bawah 18 Tahun (U-18), Atas 35 Tahun (A-35) dan Wanita.

Sebanyak 150 pasukan dijangka bertanding dalam kejohanan yang diadakan buat tahun ketiga tahun ini.

INFOGRAFIK: KEJOHANAN FUTSAL NASIONAL BERITAHARIAN.SG 2016

 

Waktu Solat

Subuh
5:28
Syuruk
6:50
Zuhur
12:52
Asar
4:15
Maghrib
6:53
Isyak
8:06
3 HR PSI: 27
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.