Tugas jadi instruktor nampak senang tetapi...

Baru-baru ini, polis mengumumkan langkah menaikkan had usia lanjut bagi instruktor memandu daripada 70 kepada 75 tahun mulai 1 Januari 2017.Dengan semakan itu, instruktor memandu yang berusia 70 tahun ke atas boleh terus mengajar memandu sehingga mereka mencapai usia 75 tahun dengan syarat mereka lulus pemeriksaan kesihatan yang perlu dijalani setiap tahun. Langkah itu disambut baik sesetengah instruktor yang gembira mereka boleh berkhidmat lebih lama manakala ada pula yang berkata pengalaman luas instruktor "yang lebih lama makan garam" juga bermanfaat bagi pelajar. ERVINA MOHD JAMIL (ervinamj@sph.com.sg) melaporkan.

BELIAU telah melahirkan beberapa generasi pemandu termasuk di kalangan selebriti dan Anggota Parlimen setempat hasil tunjuk ajar dan bimbingannya sebagai instruktor memandu selama hampir tiga dekad.

Namun jika diberi peluang dan kesihatan yang baik, Encik Alias Osman, 52 tahun, yang berkhidmat sebagai ketua instruktor di Pusat Memandu Bukit Batok (BBDC) ingin terus menghasilkan lebih ramai pemandu.

Waktu Solat

Subuh
5:28
Syuruk
6:50
Zuhur
12:53
Asar
4:16
Maghrib
6:53
Isyak
8:07
3 HR PSI: 50
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.