Tukang pukul dihukum penjara 61/2 tahun, rotan kerana kelar penyelia restoran martabak Victory

PEMILIK restoran Singapore Zam Zam didakwa mengupah seorang tukang pukul kumpulan samseng untuk mengelar muka saingannya, mahkamah diberitahu.

Zackeer Abbass Khan, pemilik restoran martabak terkenal di North Bridge Road itu, bertikai dengan restoran murtabak di sebelah, Restoran Victory.

Dia didakwa membayar $2,000 kepada kawan perniagaannya, Anwer Ambiya Kadir Maideen, yang didakwa menjadi ketua kumpulan samseng Sio Ang Koon.

Anwer kemudian didakwa menyuruh tukang pukul kumpulan itu, Yosua Navindran Surainthiran, menjalankan serangan ganas tersebut.

Ia membuat seorang penyelia Restoran Victory, Encik Liakath Ali Mohamed Ibrahim, mengalami parut kekal. Beliau mengalami luka kelar lebih 7sm dari bahagian dalam dan atas bibir kanan hingga ke pipi kanannya.

Pada Selasa (29 Nov), Joshua, 23 tahun, dihukum penjara enam setengah tahun dan rotan enam kali.

Dia mengaku bersalah terhadap lima tuduhan menyebabkan kecederaan parah, rusuhan, berkelakuan tidak senonoh dan menggunakan kekerasan jenayah terhadap seorang pegawai polis wanita.

Lima pertuduhan lain diambil kira semasa hukuman dijatuhkan sebagai sebahagian daripada persetujuan pengakuan.

Mahkamah diberitahu bahawa pada 22 Ogos tahun lepas, Encik Liakath, 52 tahun, berdiri di luar Victory untuk mendesak orang yang lalu lalang supaya melanggani restoran itu.

Apabila seorang anggota polis datang, Encik Liakath, yag bekerja di Zam Zam dari 1985 hingga 2004, berkata beliau melakukannya kerana kakitangan Zam Zam berbuat demikian.

Seorang kakitangan Zam Zam, Koleth Navas, 29 tahun, terdengar dan pertengkaran berlaku antaranya dan Encik Liakath.

Selepas pegawai polis itu beredar, Zackeer, 45 tahun, didakwa mengancam Encik Liakath dalam bahawa Tamil dia akan "kerjakannya" dalam masa seminggu, mahkamah diberitahu.

Koleth Navas dan seorang penyelia tukang masak Zam Zam, Koleth Abdul Nasir, 41 tahun, juga didakwa mengancam Encik Liakath.

Zackeer kemudian menghubungi Anwer, 46 tahun, yang memiliki As-Safeera Restoran di Blok 301, Serangoon Avenue 2.

Anwer seterusnya memberitahu Yosua bahawa Zackeer mahu muka Encik Liakath dikelar dengan upah $2,000.

Joshua mendapatkan abangnya Joel Girithiran Surainthiran, 24 tahun, yang juga dikatakan anggota Sio Ang Koon, serta rakannya, Ramge Visvamnathan, 19 tahun, untuk membantunya bertindak.

Esoknya, Yosua dan Joel bertemu Anwer dekat As-Safeera dan Anwer menunjukkan mereka gambar Encik dalam pada telefon bimbitnya.

Adik-beradik itu cuba tetapi tidak dapat menyerang Encik Liakath selepas pertemuan tersebut.

Pada 26 Ogos, Joshua, Joel dan Ramge menunggu di luar Victory untuk menyerang Encik Liakath.

Pada kira-kira 9.50 malam, Joshua dan Joel mengepung beliau di simpang Rochor Canal Road dan Sungei Road. Joshua mengayun pisau ke muka Encik Liakath, sementara Joel melihat keadaan sekeliling.

Walaupun sebahagian pisau itu dipesongkan oleh topi besbol mangsa, beliau mengalami luka dalam di hidung kanan dan atas bibir kanan.

Encik Liakath sempat mengeluarkan pisau buah-buahan kecil dan melukakan tangan kiri Yosua.

Pada kira-kira 12.30 tengah malam 27 Ogos, Anwer memasukkan $1,700 ke dalam akaun bank Yosua, yang telah menerima bayaran awal sebanyak $200.

Dia memberitahu Anwer supaya menyimpan $50 kerana mendapatkan dia dan Joel kerja itu, dan memberi $50 kepada Ramge untuk membeli ais bagi luka pada tangannya.

Joel, Ramge, Zackeer, Anwer, Koleth Navas dan Koleth Abdul Nasir semua didakwa berpakat untuk mencederakan Encik Liakath dan/atau melakukan ugutan jenayah dengan mengancam akan mencederakan beliau.

Kes mereka masih di peringkat praperbicaraan.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Claire Poh berkata Joshua melakukan banyak keganasan dalam tempoh lebih dua tahun, menunjukkan "keadaan huru-hara".

Pada Julai 2013, dia dan empat rakannya menyerang dua orang di Clarke Quay. Pada masa itu, dia di bawah probesen bagi kesalahan menyebabkan kecederaan.

Pada 28 Nov 2013, semasa bebas di bawah ikat kamin mahkamah, dia menampar seseorang di Liang Court.

Kira-kira 10 minit kemudian, dia menolak bahu seorang pegawai polis wanita dan meludah mukanya.

Semasa dalam kenderaan polis, dia mengeluarkan kata-kata kesat terhadap seorang pegawai polis.

Semasa bebas dengan ikat jamin lagi, dan hanya dua minggu sebelum dijadualkan mengaku bersalah di mahkamah, Joshua menyertai satu pergaduhan geng di Liang Court, di luar kelab yang dipanggil Rumours.

Dia dan lima rakannya daripada Sio Ang Koon bertumbuk dengan enam anggota kumpulan Ji Ia daripada kongsi gelap Ang Soon Tong pada 22 Okt 2014.

Joshua tidak muncul di mahkamah dan melarikan diri hingga ditangkap pada 21 Sep tahun lepas kerana mencederakan Encik Liakath.

Selepas menjatuhkan hukuman, Hakim Daerah Salina Ishak membenarkan Joshua bercakap dengan ibu dan tunangnya sebelum dibawa pergi ke penjara.

Hukuman penjaranya dikebelakangan ke tarikh dia ditahan pada 23 Sep tahun lalu.

Waktu Solat

Subuh
5:27
Syuruk
6:49
Zuhur
12:52
Asar
4:14
Maghrib
6:52
Isyak
8:05
3 HR PSI: 35
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.