KEJOHANAN FUTSAL NASIONAL BERITAHARIAN.SG 2016

Turut serta setelah 'menyepi' 20 tahun

KALI terakhir mereka mengambil bahagian dalam pertandingan futsal ialah sekitar 20 tahun yang lalu.

Itu pun semasa mereka masih muda, sekitar 20-an tahun dan kesihatan mereka berada pada tahap optimum.

Kini, mereka telah pun menjangkau usia antara 30-an dengan 40-an tahun, dengan sesetengah pula pernah mengalami kecederaan.

Namun, usia lanjut tidak sedikit pun menghalang sekumpulan sahabat, diberi nama Forever Brothers, mengambil bahagian dalam Kejohanan Futsal Nasional BeritaHarian.sg 2016 yang bakal berlangsung pada 3 dan 4 Disember ini.

Ditemui baru-baru ini semasa sesi latihan di Arena Yishun, dekat pusat pertukaran bas Yishun, semangat Forever Brothers mahu mengambil bahagian jelas kelihatan pada raut wajah anggota pasukan itu.

Mereka antara pasukan dalam kategori Atas 35 Tahun (A-35) yang akan bertanding dalam kejohanan yang berlangsung di Akademi Bola Sepak Belia Home United (HYFA), Mattar Road.

Pasukan itu dibentuk pada 1986 oleh sekumpulan rakan yang sudah saling mengenal sejak di bangku sekolah lagi.

"Dulu, semasa pembangunan estet perumahan Yishun, kami semua tinggal di kawasan ini. Setiap petang kami berjumpa dan bermain bola bersama. Jadi dah lama kami berkawan," kata Encik Mohd Rozman Masuni, pengurus pasukan itu yang berusia 45 tahun.

Persahabatan mereka berkekalan hingga ke hari ini dan mereka sering berjumpa untuk bermain bola dan mengambil bahagian dalam pertandingan bola sepak di serata negara.

"Kami pernah menyertai acara bola sepak lain, tapi ini kali pertama selepas 20 tahun kami bakal bertanding dalam acara futsal. Boleh dikatakan kemahiran kami sudah berkarat!" seloroh Encik Rozman.

Pun begitu, beliau berkata anggota pasukan itu gigih berlatih sejak sekitar dua bulan lalu bagi mempersiapkan diri untuk acara anjuran BeritaHarian.sg itu.

Kapten pasukan, Encik Roslan Sa'ad, 46 tahun, turut yakin akan kebolehan ahli pasukannya itu.

Beliau yang juga penjaga gawang pasukan berkata:

"Kami berlatih seminggu sekali selama dua hingga tiga jam sejak dua bulan lalu. Kami sudah selalu bermain bersama jadi senang bagi kami bergabung. Lagi pula, kami sangat faham cara permainan antara satu sama lain.

"Harapan pasukan kami ialah sekurang-kurangnya melangkah ke peringkat suku akhir. Tapi kami tak memaksa diri memandangkan ramai antara kami yang ada kecederaan lutut dan sebagainya, maklumlah kami kumpulan veteran!"

Menurut Encik Rozman pula, mereka menyertai kejohanan futsal ini atas dorongan seorang ahli pasukan yang terbaca mengenainya melalui akhbar ini.

Mereka juga tidak akan terlalu merisaukan keputusan pertandingan - yang pertama bagi mereka dalam kejohanan anjuran platform digital akhbar ini.

"Tujuan asal kami ialah mengeratkan silaturahim selain menjaga kesihatan. Kami ingin tunjukkan kepada anak kami betapa kuatnya persahabatan ayah mereka sejak di bangku sekolah hingga kini, walaupun semua sudah berumah tangga.

"Selain itu, dengan membawa keluarga menyertai kegiatan sebegini, kami harap mereka dapat pengaruh yang baik dan tidak terjerumus melakukan perkara yang tidak senonoh," ujarnya.

Sekitar 144 pasukan dijangka bertanding dalam kejohanan yang diadakan buat tahun ketiga tahun ini.

Selain A-35, ia menampilkan lima kategori lain - Bawah 12 Tahun (U-12); Bawah 15 Tahun (U-15); Bawah 18 Tahun (U-18); Bawah 35 Tahun (U-35); dan Wanita.

Waktu Solat

Subuh
5:27
Syuruk
6:49
Zuhur
12:52
Asar
4:14
Maghrib
6:52
Isyak
8:05
3 HR PSI: 38
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.