Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Usaha dekati pemimpin masjid, madrasah tentang Covid-19

Feb 22, 2020 | 08:19 PM

KEGIATAN madrasah dan masjid boleh diteruskan, namun dengan langkah berjaga-jaga yang sewajarnya bagi mengurangkan risiko jangkitan virus, menurut Kementerian Kesihatan (MOH).

Pegawai kanan daripada MOH menyertai Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam Masagos Zulkifli Masagos Mohamad dan Menteri Negara (Pembangunan Negara merangkap Tenaga Manusia) Zaqy Mohamad bertemu dengan pemimpin masjid dan madrasah untuk berkongsi maklumat terkini tentang Covid-19 di Hab Islam Singapura hari ini (22 Feb).

Mereka juga berkongsi panduan tentang langkah berjaga-jaga yang boleh diambil untuk mengurangkan risiko penularan koronavirus.

MOH juga menarik perhatian pentingnya mengambil langkah berjaga-jaga, memandangkan masjid merupakan tempat ramai orang berkumpul.

Madrasah juga harus mengikut garis panduan yang ditetapkan Kementerian Pendidikan (MOE).

Menurut MOH, langkah tambahan boleh diambil termasuk mengingatkan jemaah agar tidak menghadiri acara agama sekiranya mereka mengalami simptom seperti batuk, selesema atau demam, telah ke China dalam tempoh 14 hari lalu atau diberi notis duduk di rumah (SHN).

Namun, cara paling berkesan mengelak penularan ialah menjaga kebersihan diri dengan mencuci tangan menggunakan sabun dan mengelak daripada menyentuh muka kalau tidak perlu.

Menulis di Facebook, Encik Masagos berkata beliau gembira masjid dan madrasah di sini aktif membersihkan ruang awam dengan lebih kerap dan menasihati jemaah, pelajar dan ibu bapa agar meningkatkan kebersihan diri dan sekitaran mereka.

“Sejak beberapa minggu ini, tempat beribadah di serata Singapura telah mempertingkatkan langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko penularan penyakit in.

“Saya juga bangga melihat masyarakat kita terus berganding bahu memberi penghargaan kepada para pekerja barisan hadapan seperti pekerja penjagaan kesihatan, pemandu teksi dan pembersih kita,” katanya.

Turut hadir ialah Timbalan Mufti, Dr Nazirudin Mohd Nasir dan Ketua Eksekutif Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), Encik Esa Masood.