Usaha tanda detik baru pemulihan SG terutama bagi sektor udara, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Usaha tanda detik baru pemulihan SG terutama bagi sektor udara

Juruterbang SIA antara dapatkan vaksin; tampil kerana ingin 'lindungi orang di keliling'
Jan 19, 2021 | 05:30 AM

USAHA yang sudah dimulakan untuk memberi vaksin Covid-19 kepada pekerja barisan depan dalam sektor penerbangan dan maritim menandakan satu babak baru dalam pemulihan, khususnya bagi pekerja industri penerbangan yang terjejas teruk akibat pandemik itu.

Bahkan, pekerja yang mendapatkan vaksin Covid-19 itu semalam seperti Encik Anwar Salim, 49 tahun, juga yakin langkah itu dapat meningkatkan peluang negara menewaskan koronavirus itu.

Encik Anwar yang telah berkhidmat sebagai juruterbang dengan syarikat penerbangan Singapore Airlines (SIA) selama 24 tahun berkata beliau terdorong mendaftar untuk mendapatkan vaksin itu kerana ingin melindungi orang di kelilingnya.

"Semasa saya bertugas, saya berurusan dengan pekerja daripada jabatan berbeza seperti jurutera, kru kabin dan pegawai di darat.

"Oleh itu, saya rasa penting untuk saya melindungi bukan saja diri saya tapi juga mereka dan keluarga saya," ujar bapa tiga anak yang berusia antara 14 dengan 20 tahun itu.

Discover Malay Home Based Businesses

Menyifatkan pengalamannya mendapatkan vaksin itu sebagai lancar dan tidak rasa sakit, Encik Anwar berkata beliau berharap lebih ramai orang akan tampil mendapatkannya untuk sama-sama menewaskan koronavirus itu dalam usaha negara ini menuju ke arah pemulihan.

Kali terakhir beliau mengendali penerbangan ialah untuk membawa kargo ke New Delhi, India, pada minggu lalu.

Meskipun akur kesan vaksin itu belum dapat dirasa memandangkan ini baru dos pertama yang diterimanya, Encik Anwar yakin langkah ketat yang perlu dipatuhinya sekarang mencukupi untuk melindungi kru penerbangan buat masa ini.

Ini termasuk memerlukan mereka memakai alat perlindungan peribadi (PPE), memeriksa suhu badan mereka dan mengambil ujian reaksi rantai polimerase (PCR).

Encik Anwar yang akan mengendali penerbangan ke New Delhi lagi pada 26 Januari berkata beliau akan rasa yakin meneruskan tugasnya selepas ini, khususnya selepas mendapatkan dos kedua vaksin Covid-19 itu pada 8 Februari nanti, kerana dapat lebih melindungi dirinya dan orang di kelilingnya.

Menteri Pengangkutan Ong Ye Kung yang berkunjung ke pusat vaksin Covid-19 di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi semalam turut mendapatkan dos pertama vaksin Covid-19 itu bersama pekerja barisan depan dalam sektor penerbangan termasuk dari syarikat SIA, Scoot, Jetstar Asia, SATS, dnata, Certis Cisco, Sergent Services, Changi Airport Group serta Penguasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS).

Menerusi satu kenyataan, CAAS berkata sekitar 7,000 pekerja dalam sektor penerbangan dijadual mendapatkan vaksin itu minggu ini.

Keutamaan akan diberi kepada 20,000 pekerja barisan depan yang mungkin berhubungan dengan penumpang yang memasuki negara ini dari negara yang mempunyai risiko tinggi.

Mereka termasuk juruterbang, kru kabin, pekerja pembersihan lapangan terbang dan pesawat, pegawai pemeriksaan keselamatan, ejen perkhidmatan penumpang, pengendali bagasi serta pengendali kargo.

Menurut CAAS, program vaksin Covid-19 itu dijalankan di samping langkah yang dilaksana sekarang untuk melindungi kesihatan kru penerbangan dan pekerja lapangan terbang, yang juga antara yang terketat di dunia.

Dengan perlindungan lebih baik yang ditawarkan vaksin itu, CAAS berkata kru penerbangan dan pekerja lapangan terbang yang selesai mendapatkan dua dos vaksin itu tidak perlu menjalani ujian rutin berjadual (RRT) sekerap sekarang, mulai dua minggu selepas menerima dos kedua itu.

Misalnya, mereka yang perlu menjalani RRT setiap tujuh hari sekarang hanya perlu diuji setiap 14 hari dan mereka yang perlu menjalani RRT setiap 14 hari sekarang hanya perlu diuji setiap bulan.

Kru penerbangan yang kini diuji pada hari ketujuh selepas pulang ke Singapura tidak perlu jalani ujian itu.

Sementara itu, mereka yang diuji sejurus tiba di negara ini serta pada hari ketiga dan hari ketujuh hanya akan menjalani ujian tersebut pada hari mereka tiba di Singapura dan pada hari ketujuh.


"Semasa saya bertugas, saya berurusan dengan pekerja daripada jabatan berbeza seperti jurutera, kru kabin dan pegawai di darat. Oleh itu, saya rasa penting untuk saya melindungi bukan saja diri saya tapi juga mereka dan keluarga saya."
- Juruterbang SIA, Encik Anwar Salim, bapa tiga anak.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map