Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Setempat

Ustazah Nadia akur Raya kali ini paling nikmat

May 23, 2020 | 05:30 AM

SEJAK pulih daripada koronavirus Covid-19, Ustazah Nadia Hanim Abdul Rahman perlahan-lahan kembali kepada rutin hariannya.

Pada hari-hari terakhir Ramadan, beliau meluangkan masa bersama anak-anak, dan meluahkan perasaan gembira dapat berada di rumah bagi menyambut Lebaran.

Setelah hasil ujian Covid-19 beliau positif pada Mac, pengalaman itu membuat beliau lebih berasa bahawa hidup sebenarnya sangat rapuh, kata Ustazah Nadia. Ia membuat beliau lebih bersyukur dan bersabar dalam apa pun juga situasi, ujarnya.

Dengan kebanyakan sekatan pemutus litar jangkitan Covid-19 masih dilaksana, Ustazah Nadia, 36 tahun, sekarang sedang menyesuaikan diri dengan rutin hariannya seperti biasa.

"Setakat ini saya belum lagi keluar rumah dan banyak meluangkan masa bersama anak-anak saya di rumah. Saya juga telah mula mengajar dalam talian kebelakangan ini.

"Selain itu, saya banyak membaca, mengkaji dan menulis untuk tesis saya yang perlu diselesaikan dalam bahasa Arab. Saya sebenarnya sedang mengikuti program pascasiswazah dalam bidang Al-Quran dan hadis di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

"Selain itu, saya menyiapkan video-video pengajian, tetapi tidak banyak kerana faktor kesihatan," ujar ibu dua anak itu.

Menurut anggota bersekutu Jawatankuasa Fatwa itu, setelah dibenarkan pulang pada 29 Mac beliau dimasukkan ke hospital baru-baru ini kerana mengalami keradangan serta jangkitan organ dan menjalani pembedahan.

Sekarang ini, beliau masih dalam proses pemulihan.

Dalam satu wawancara melalui Whatsapp, Ustazah Nadia berkata pengalaman itu juga memberinya waktu untuk berhenti sejenak dan tidak selalu berkejaran kerana selama ini jadualnya selalu padat dengan berbagai pekerjaan.

"Dengan sekatan pemutus litar ini, saya banyak bermuhasabah diri dan berasa bahawa kebahagiaan itu sebenarnya ialah bersederhana dan ia tidak susah untuk dicapai.

"Hati saya berasa puas dan bahagia dengan kesempatan berharga yang diberikan Allah untuk kembali bersama suami dan anak-anak. Hati saya merasa tenang dan lega dengan kesihatan yang diberi kepada saya, anak-anak dan keluarga," ujarnya.

Bagi Hari Raya ini, Ustazah Nadia akan mengerjakan solat Aidilfitri di rumah bersama suami dan anak-anak, dan belajar dalam talian bahan-bahan pendidikan yang disiapkan oleh Pejabat Mufti Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) dan laman muslim.sg.

Beliau akan memasak masakan Raya dan menukar hidangan dengan ahli keluarganya serta 'bertemu' mereka melalui panggilan video menggunakan aplikasi Zoom.

"Sudah menjadi kebiasaan kami berkumpul sebagai sebuah keluarga besar pada malam Hari Raya dengan keluarga besar. Kali ini walaupun jasad tidak dapat bersama, semangat Hari Raya yang selama ini membuat kami bahagia akan dikekalkan kerana objektif hari raya bukanlah bersedih hati tetapi mengagungkan Allah dengan kesyukuran dan kebahagiaan," ujar beliau.

Bagi beliau, perkara-perkara baru yang dilakukan itu ialah demi kebaikan dan keselamatan semua orang, termasuk diri sendiri. Sebagai sebuah masyarakat, semua orang perlu mengorbankan kebiasaan buat seketika Syawal tahun ini dengan mematuhi langkah-langkah yang dilaksana pemerintah, dengan harapan keadaan akan kembali sedia kala berkat kerjasama semua pihak. (nmustafa@sph.com.sg)