Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Video Raya kreatif mula timbul

May 23, 2020 | 06:36 PM

SEDANG masyarakat Islam di sini bakal menyambut Syawal esok (24 Mei), beberapa video kreatif termasuk yang lucu dan yang menyentuh hati timbul di media sosial.

Dengan mengambil kira keadaan pandemik Covid-19 dan langkah pemutus rantaian jangkitan yang dilaksana sekarang, video Hari Raya oleh pelbagai badan dan kumpulan itu memaparkan ucapan Aidilfitri sementara menyorot pentingnya masyarakat terus mengeratkan tali persaudaraan meskipun tidak dapat kunjung-berkunjung seperti biasa tahun ini.

Antaranya termasuk video yang dimuat naik ke laman Gov.sg semalam yang menunjukkan bagaimana sambutan Hari Raya tahun ini berbeza tetapi usaha mengeratkan hubungan dengan keluarga dan sahabat-handai harus kekal sama.

Akhbar ini juga telah menghasilkan video ucapan Aidilfitri, dengan memaparkan wartawannya dan ‘menghubungkan’ mereka dalam satu video meskipun masing-masing berada di lokasi yang berbeza.

Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) juga tidak ketinggalan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada masyarakat menerusi video kreatif, dengan nyanyian paramedik SGT Maisya Abd Karim serta Anggota Perkhidmatan Negara sepenuh masa (NSF) LCP Muhammad Thahara dan LCP Umar Sirhan.

Penyanyi Aqmal yang dikenali dalam dunia dikir barat pula menghasilkan video Jom Dikir Raya dengan lirik seperti:

“Mak, Abah, ayuh duduk rumah...
Raya tahun ini berbeza...
Kak, Abang, ayuh jaga-jaga...
Pentingkan keselamatan keluarga...”

Beberapa video kreatif dari seberang Tambak juga telah muncul di media sosial.

Antaranya termasuk video oleh Rojers Quartet yang mengubah lirik lagu Minal Aidin Wal Faizin untuk menyesuaikannya dengan situasi masyarakat Islam beraya dalam situasi Covid-19 sekarang.

Antara lain, lirik yang diubah itu mengandungi pesanan seperti jangan balik kampung Raya ini, beraya di rumah sahaja dan mengajak masyarakat berbakti kepada negara dengan membanteras Covid-19 bersama.

Syarikat telefon bimbit Vivo Malaysia juga telah menghasilkan video yang menunjukkan bagaimana seorang nenek memberi arahan kepada keluarganya semasa membuat persiapan menjelang Hari Raya seperti membuat kuih, memasak rendang dan memasang lampu lap-lip menerusi panggilan video.