Wanita dipenjara tipu pakej kecantikan lebih $630,000, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Wanita dipenjara tipu pakej kecantikan lebih $630,000

Mar 18, 2021 | 05:30 AM

SEMASA bekerja di sebuah syarikat penurunan berat badan dan syarikat penjagaan kulit, seorang wanita telah mencipta pakej kecantikan - yang tidak ditawarkan oleh kedua-dua perniagaan itu - dan menipu 24 mangsa lebih $630,000.

Daripada jumlah yang ditipu, mangsa menyerahkan sekurang-kurangnya $269,992.82 kepada Ong Siok Yong, dan selebihnya kepada dua syarikat itu.

Ong, 35 tahun, dijatuhkan hukuman penjara empat tahun semalam setelah mengaku bersalah atas dua tuduhan menipu. Mahkamah diberitahu bahawa rakyat Malaysia itu melakukan kesalahan itu dari 2016 hingga 2019.

Timbalan Pendakwa Raya Joshua Lim berkata antara perkara lain, Ong mencipta "pakej model" semasa bekerja untuk syarikat penurunan berat badan Bottom Slim pada 2016.

Dia memperkenalkannya kepada pelanggan yang dikenalinya, mengubah harga dan syarat bergantung pada daya pengeluaran mereka.

Discover Malay Home Based Businesses

Pada Januari 2017, dia mula bekerja untuk firma penjagaan kulit Asian Skin Solution di mana dia terus menawarkan "pakej model" kepada pelanggan.

Merujuk mengenai satu mangsa, DPP Lim berkata Ong telah memperkenalkannya pada tahun 2018.

Sebagai sebahagian daripada syarat, wanita itu diberitahu bahawa beliau harus menggunakan perkhidmatan rawatan syarikat sekurang-kurangnya dua kali sebulan dan foto biasa akan diambil untuk mendokumentasikan "kemajuannya".

Wanita itu juga diberitahu bahawa dia harus membayar firma itu sekitar $ 24,000 untuk mendaftar pakej tersebut.

Ong kemudian mengatakan bahawa firma itu akan membayar wang ganti rugi bulanan mangsa sebanyak $1,166.60 selama 36 bulan berturut-turut, berjumlah $41,997.60.

DPP Lim berkata untuk meneruskan penipuan tersebut, Ong menggunakan wang tunai yang diterima dari mangsanya untuk membayar pembayaran balik bulanan.

Secara keseluruhan, Ong mendorong mangsa untuk menyerahkan lebih $100,000 dan membayarnya sekitar $33,000. DPP Lim berkata Ong menipu mangsa lain dengan cara yang serupa.

Kesalahan itu dikemukakan setelah seorang pekerja Asian Skin Solution membuat laporan polis pada Jun 2019, yang menyatakan Ong nampaknya telah menipu beberapa pelanggannya.

Kedua-dua Bottom Slim dan Asian Skin Solution telah mengambil langkah untuk mengurangkan kerugian pelanggan mereka.

DPP Lim berkata:

"Meskipun mereka menolak untuk melakukan pembayaran wang kepada pelanggan yang telah dijanjikan oleh tertuduh, mereka dalam proses mengatur untuk memberikan rawatan dan produk kepada pelanggan untuk mengimbangi pelaburan mereka.

"Mereka juga telah membayar beberapa pelanggan untuk pemindahan yang dilakukan ke perusahaan."

Jika didapati melakukan kesalahan, pesalah boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan didenda untuk setiap tuduhan menipu.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map