Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Setempat

Warga perlu bekerjasama dan ambil berat penjarakan sosial, kata beberapa pemimpin masyarakat

Mar 29, 2020 | 02:43 PM

 

 

Para pemimpin masyarakat Melayu/Islam setempat telah menggesa warga agar mengambil berat dan memandang serius terhadap langkah penjarakan sosial yang selamat dalam usaha menentang penularan Covid-19. 

Ini memandangkan masih ada anggota masyarakat yang masih bersikap sambil lewa tentang penjarakan sosial dan tidak bersikap dengan penuh tanggungjawab, sebagaimana yang dinasihatkan pemerintah. 

Pakar jantung dan Timbalan Pengarah Perubatan Hospital Raffles,  Dr Abdul Razakjr Omar berkata sebagai seorang doktor, adalah penting untuk bekerjasama sebagai sebuah masyarakat. 

“Barisan hadapan bukan doktor, tetapi masyarakat. Apabila anda bertemu doktor, ia adalah barisan terakhir. Jadi amalkan penjarakan sosial, ini akan membantu dalam penyebaran virus dan selamatkan nyawa,” gesa beliau. 

Sentimen ini juga dikongsi oleh ketua masyarakat yang juga Timbalan Presiden Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS), Encik Abu Bakar Mohd Nor. 

Menurutnya, sementara penularan Covid-19  adalah tentang kesihatan, ia juga adalah mengenai tanggungjawab sosial.

“Setiap orang ada peranan penting dimainkan dalam keluarga, kumpulan mahupun masyarakat.

“Ia adalah norma baru yang memerlukan kita memberi respons dan tindakan bertanggungjawab. 

"Jika kita bersatu padu, menjaga dan menyokong satu sama lain, saya yakin kita dapat mengatasi cabaran ini,” tekan beliau. 

Awal dari ini, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad telah membuat rayuan kepada semua agar mengambil serius langkah penjarakan sosial demi keselamatan orang tersayang. 

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian