Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:25
Maghrib
7:19
Isyak
8:27
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Warga S’pura Daren Tang bakal terajui agensi hak cipta intelektual global

Mar 05, 2020 | 08:48 AM

Ketua eksekutif Pejabat Hak Cipta Intelektual Singapura (Ipos), Daren Tang telah dicalonkan sebagai Pengarah Agung baru bagi Pertubuhan Hak Cipta Intelektual Sedunia (WIPO) Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB). 

Ini adalah kali pertama seorang warga Singapura dicalonkan dalam jawatan kepimpinan sebuah agensi PBB, menurut kenyataan Kementerian Undang-undang (MinLaw) dan Ipos semalam (4 Mac).

Mr Tang, 47 tahun menerima pencalonan memimpin agensi yang membentuk peraturan global bagi hak cipta intelektual dan memantau paten itu, setelah dipilih oleh sebuah jawatankuasa penyelarasan 83 anggota daripada 10 calon. 

Dalam pusingan pengundian terakhir, beliau menerima 55 undian berbanding calon China, peguam Wang Binying, yang terima 28 undian. 

Perdana Menteri Lee Hsien Loong telah mengucapkan tahniah kepada Encik Tang menerusi Facebooknya semalam. 

Berita Popular

“Saya berbesar hati Jawatankuasa Pencalonan WIPO menyokong Daren. Kita ghairah menantikan Perhimpunan Agung WIPO yang meluluskan perlantikan Daren sebagai Pengarah Agung pada Mei 2020,” tulis Encik Lee sambil menambah kejayaan itu adalah hasil usaha berpasukan.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map