Warga SG digalak respons apabila dipelawa ambil vaksin Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

BERITA

Warga SG digalak respons apabila dipelawa ambil vaksin Covid-19

Lawrence Wong: Vaksin boleh kehabisan jika tak didapatkan dalam masa yang diberi kerana diagih kepada penduduk seterusnya
Feb 20, 2021 | 05:30 AM

PEMERINTAH Singapura tidak akan membiarkan vaksin Covid-19 terbiar di dalam gudang, kerana matlamat negara ini ialah mengagihkan semua bekalan vaksin Covid-19 secepat mungkin.

Oleh itu, mereka yang menerima surat undangan mendapatkan vaksin itu digalak memberi respons dalam tempoh yang diberikan supaya bekalan bagi mereka terjamin, kata pengerusi bersama pasukan bertindak berbilang kementerian bagi menangani Covid-19, Encik Lawrence Wong,

Ini kerana pemerintah akan menghantar surat undangan kepada kumpulan seterusnya untuk mendapatkan vaksin dan bekalan vaksin kumpulan sebelumnya mungkin diambil oleh kumpulan baru itu.

"Mereka yang memilih tidak memberi respons dalam tempoh yang diberi... maka ada kemungkinan tidak akan ada bekalan vaksin (bagi mereka), kerana kami sudah pun menghantar surat kepada satu lagi kumpulan rakyat Singapura.

"Dan jika mereka memilih mendapatkan (vaksin itu), mungkin tidak akan ada lagi vaksin dalam gudang untuk anda jika anda pilih untuk menunggu.

Berita Popular

"Sekiranya itu berlaku, dan jika penghantaran bekalan tertangguh, ada kemungkinan anda harus tunggu lebih lama," kata Encik Wong, yang juga Menteri Pendidikan.

Beliau, dan seorang lagi pengerusi bersama pasukan bertindak itu, Menteri Kesihatan Gan Kim Yong, mengunjungi pusat vaksinasi di Kelab Masyarakat Jalan Besar semalam untuk meninjau usaha vaksinasi yang dijalankan di situ.

Singapura sekarang mempunyai bekalan vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna, yang bekalan pertamanya tiba di sini Rabu lalu.

Encik Wong berkata satu lagi bekalan vaksin akan tiba bulan depan dan lebih banyak bekalan dijangka tiba di sini setiap bulan.

Bagaimanapun, isu bekalan vaksin terus menjadi satu keprihatinan bagi Singapura memandangkan terdapat kekurangan bekalan di seluruh dunia.

Meskipun Singapura kini mempunyai bekalan Pfizer-BioNTech dan Moderna, Encik Wong berkata apa sahaja boleh berlaku dan terdapat ketidakpastian yang boleh mengganggu rantaian bekalan.

Ini termasuk, umpamanya, pemberhentian di kilang pembuatan vaksin, sekatan eksport, atau isu berkaitan logistik dan rantaian bekalan.

Dalam senario terburuk yang boleh berlaku, Encik Wong berkata Singapura mungkin perlu "memperlahankan program vaksinasi, atau mungkin, dalam keadaan lebih teruk, perlu menghentikan program itu buat sementara waktu, gunakan semua vaksin yang kita ada supaya tidak ada yang terbazir, tetapi kita tidak akan dapat teruskannya sehingga bekalan baru dibawa masuk".

"Kami berharap ini tidak berlaku, tetapi saya rasa dari segi mental, kita perlu bersedia bahawa ini boleh berlaku dalam senario terburuk seperti itu," kata beliau.

Encik Wong menambah bahawa pemerintah akan terus mencari pilihan vaksin lain demi mencapai sasaran semua penduduk menerima vaksin mereka menjelang hujung tahun ini.

Singapura juga telah membeli vaksin Sinovac dari China, namun lebih banyak data diperlukan bagi penilaian Penguasa Sains Kesihatan (HSA) demi memastikan keselamatannya sebelum ia diluluskan.

Sementara itu, apabila ditanya tentang kejadian seorang lelaki berusia 72 tahun mengalami serangan jantung selepas menerima dos pertama vaksin Pfizer baru-baru ini, Encik Gan mengulangi bahawa tidak ada bukti vaksin tersebut mencetuskan perkara itu.

"Saya mahu memberi jaminan kepada rakyat Singapura bahawa kami memandang serius perkara ini," ujar beliau.

"Sama ada ia ada kaitan dengan vaksinasi atau tidak, kami ingin tahu apakah ada kejadian seperti itu, agar kami boleh menyiasat lebih mendalam dan lebih memahami situasinya," tambah beliau.

Encik Gan menambah bahawa pemerintah akan terus memperhalusi prosesnya demi memastikan vaksinasi tetap selamat.


COVID-19 DI S'PURA - 19 FEB

JUMLAH KES BARU: 14

Dalam Masyarakat: 0

Import: 14

Di dormitori: 0

Kematian: 29

Jumlah keseluruhan kes: 59,846 (hingga 12 tengah hari semalam)

* Laporan terkini kes Covid-19 tempatan di www.beritaharian.sg

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map