Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:15
Isyak
8:26
Setempat

Warga SG tamat kuarantin di kapal Diamond Princess

Feb 22, 2020 | 05:30 AM

LIMA warga Singapura yang dikuarantin di atas kapal persiaran Diamond Princess di Yokohama, Jepun, telah dibenarkan turun dari kapal itu.

Mereka memutuskan kekal di Jepun selama 14 hari sebelum pulang ke Singapura, kata Kementerian Ehwal Luar (MFA) semalam.

"Rakyat Singapura itu akan dikuarantin jika mereka pulang ke Singapura dalam tempoh 14 hari dari tarikh mereka turun dari kapal itu, sebagai langkah berjaga-jaga tambahan menurut protokol kesihatan awam semasa kami," kata jurucakap MFA.

Kementerian itu berkata Kedutaan Singapura di Tokyo akan terus menyediakan bantuan kepada mereka, lapor The Straits Times.

MFA mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Jepun kerana menghulurkan bantuan kepada mereka semasa tempoh kuarantin.

Lebih 600 penumpang diuji positif bagi koronavirus Covid-19, menjadikan kapal itu kelompok jangkitan tunggal terbesar di luar China.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata kes Diamond Princess itu merupakan "kes di atas pengangkutan antarabangsa" dan tidak harus dikira sebagai sebahagian kes di Jepun.

Dua penumpang Jepun dalam usia 80- an tahun meninggal dunia akibat koronavirus itu, lapor saluran berita negara itu, NHK, kelmarin.

Mereka meninggal dunia di hospital, tempat mereka menerima rawatan sejak dipindahkan dari kapal itu pada 11 dan 12 Februari, lapor NHK.

Kapal Diamond Princess tiba di Yokohama sehari lebih awal dari yang dijadualkan dengan sekitar 3,700 penumpang dan kru.

Kapal itu diletakkan di bawah kuarantin selama dua minggu pada 5 Februari. Sebanyak 10 jangkitan pertama di atas kapal itu disahkan pada hari sama.

Mereka yang diuji positif semasa pemeriksaan oleh pegawai Jepun dipindahkan ke darat bagi rawatan.

Sekitar 440 penumpang telah dibenarkan turun dari kapal itu menjelang Rabu lalu, sedang operasi kuarantin hampir berakhir.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian