Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Warga S'pura harus jalani vaksinasi Covid-19 walau kes masyarakat rendah: Gan Kim Yong

Dec 30, 2020 | 06:27 PM

WARGA Singapura harus menjalani vaksinasi bagi Covid-19 meskipun bilangan kes masyarakat rendah, kata Menteri Kesihatan, Encik Gan Kim Yong, sambil menekankan penularan wabak selanjutnya boleh berlaku bila-bila masa sahaja.

Dengan melakukan demikian, pelindungan lebih baik akan diraih seisi masyarakat lantas membolehkan kegiatan masyarakat dan ekonomi Singapura kembali secara beransur-ansur seperti biasa secepatnya, tambah Encik Gan pada Rabu (30 Disember).

Vaksinasi juga akan mencegah sistem jagaan kesihatan daripada ditewaskan lantas dapat membentang jalan buat Singapura membuka semula laluan kembaranya. 

"Kembara antarabangsa terhenti kerana kawalan sempadan. Dengan vaksinasi, ia akan membolehkan kebanyakan laluan kembara disambung semula dan membolehkan Singapura dijalinkan kembali dengan negara lain di dunia," ujar Encik Gan, yang juga Pengerusi Bersama Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian bagi menangani Covid-19.

Beliau bertemu wartawan di Pusat Nasional Bagi Penyakit Berjangkit (NCID) beberapa jam selepas latihan vaksinasi Covid-19 di Singapura dijalankan dengan suntikan pertama vaksin Pfizer-BioNTech diberikan kepada pekerja jagaan kesihatan di pusat itu.

Berita Popular

Ditanya tentang keprihatinannya mengenai vaksin itu, Encik Gan berkata ia memenuhi ketetapan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Penguasa Sains Kesihatan (HSA) dan agensi kawal atur lain.

 

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map