Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Waspada terhadap penipuan di bawah nama CAG

Aug 22, 2019 | 08:20 AM

JIKA anda menerima panggilan dari aplikasi Viber di mana pemanggilnya meminta nombor akaun bank anda supaya anda boleh menuntut hadiah dari promosi ‘Jadi jutawan Changi’, berhati-hati kerana ia mungkin satu penipuan.

Syarikat Changi Airport Group (CAG) pada Rabu (21 Ogos) berkata ia menerima sembilan laporan mengenai panggilan penipuan yang dibuat menggunakan aplikasi Viber, dan telah melaporkan perkara itu kepada polis.

Penipu menghubungi mangsa menggunakan akaun Viber dengan imej dari iklan kempen ‘Jadi jutawan Changi’ dipaparkan di skrin panggilan tersebut.

Sekiranya panggilan itu dijawab, penipu meminta mangsa beberapa soalan dan meminta pelbagai maklumat, termasuk nombor akaun bank, sebagai syarat untuk menerima hadiah wang tunai.

Sebahagian daripada mereka yang menerima panggilan penipuan itu tidak mengambil bahagian dalam promosi ‘Jadi jutawan Changi’ itu.

Berita Popular

CAG berkata ia tidak akan menghubungi peserta promosi itu untuk meminta butiran mereka - seperti nombor akaun bank atau nombor pengenalan - melalui telefon.

Mereka yang menerima panggilan yang mencurigakan, sama ada melalui e-mel atau kaedah komunikasi lain yang didakwa dari CAG atau wakilnya diminta terus menghubungi millionaire@changiairport.com atau 9658 5945.

Siasatan penipuan itu diterima selepas polis mengatakan pada Rabu bahawa mereka telah menerima 92 laporan penipuan oleh pegawai Cina dari Januari hingga Mei tahun ini, di mana sekurang-kurangnya $5.3 juta ditipu dari mangsa.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map