Subuh
5:34
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:24
Setempat

WeCareKit bantu penduduk Pulau Ubin tangani Covid-19

Feb 22, 2020 | 04:18 PM

PENDUDUK, pengemudi bot dan pemandu teksi di Pulau Ubin tidak dilupakan sedang Singapura terus menangani penularan Covid-19 di sini.

Sekumpulan relawan di bawah gerakan #OpsHandsOn turun padang bagi mengagihkan #WeCareKit yang merangkumi pelitup, pembersih tangan, snek, surat yang mengandungi kata-kata semangat oleh murid prasekolah dan sekolah menengah serta susu kacang soya.

Usaha ini dilancarkan FutuReady Asia dan Innotrek Pte Ltd pada 10 Februari lalu selepas sesetengah pihak cuba mengambil kesempatan dengan menjual pelitup dan pembersih tangan pada harga terlalu tinggi.

#OpsHandsOn juga bertujuan meningkatkan kesedaran orang ramai bahawa mereka hanya perlu memakai pelitup semasa sakit dan cara terbaik bagi mengelak daripada virus ini ialah dengan mencuci tangan dan menggunakan pembersih tangan jika perlu.

Disokong syarikat makanan dan minuman Mr Bean, usaha ini turut disertai belia Singapura, atlet dan beberapa syarikat korporat.

Selepas ini, #OpsHandsOn akan terus mendekati pengawal keselamatan, pekerja pembersihan dan warga emas di tiga lokasi – Compass One (24 Feb), Tiong Bahru Plaza (25 Feb) dan Tampines Mall (26 Feb).

Mereka boleh pergi ke kedai Hush Puppies  di lokasi ini bagi mendapatkan secawan susu kacang soya dan #WeCareKit selepas menunjukkan bukti pekerjaan mereka atau kad Generasi Merdeka.