Yuran median tajaka sepenuh hari jatuh

YURAN bulanan median tajaka sepenuh hari berkurangan daripada $900 pada Disember lepas kepada $856 pada Januari lalu - kejatuhan pertama dalam sekurang-kurangnya satu dekad.

Namun, bayaran purata meningkat $13, daripada $999 kepada $1,012 dalam tempoh sama.

Para pakar mengatakan tidak jelas apakah penurunan yuran median akan menyederhanakan kenaikan yuran seluruh sektor penjagaan kanak-kanak, yang menghadapi kenaikan kos tenaga kerja di tengah-tengah kekurangan guru.

Yuran median memisahkan separuh daripada lebih 1,200 tajaka daripada yang lain. Yuran purata lebih tinggi kerana yuran tinggi dikenakan beberapa pusat, yang ada lebih $2,000.

Agensi Pembangunan Awal Kanak-Kanak (ECDA), yang menyelia sektor penjagaan kanak-kanak di sini, mengeluarkan data itu kepada akhbar The Straits Times minggu lalu.

Penurunan yuran median berlaku selepas 169 pusat di bawah 23 pengendali menurunkan yuran pada Januari, seperti yang dikehendaki di bawah skim pengendali rakan kongsi (POP) baru.

POP menyokong pengendali kecil dan sederhana, dan melengkapkan skim pengendali utama (AOP), bagi pengendali lebih besar yang menawarkan sekurang-kurangnya 1,000 tempat.

Kedua-dua jenis pengendali mendapat geran pemerintah, tetapi perlu mengehadkan yuran - $720 sebulan bagi program sepenuh hari di pusat AOP, dan $800 untuk program sama di pusat POP.

Yuran lebih rendah tidak bermakna mutu lebih rendah. Jurucakap ECDA berkata pengendali di bawah kedua-dua skim perlu memenuhi kriteria mutu.

Sehingga Oktober lalu, pusat AOP dan POP membentuk kira-kira 40 peratus daripada pasaran, dan ini dijangka meningkat kepada separuh menjelang 2020.

Pengendali tidak di bawah salah satu daripada skim itu berkata mereka sedar persaingan harga dan kenaikan yuran menjejaskan ibu bapa, tetapi berkata keutamaan mereka ialah mengekalkan mutu, yang menyukarkan mengelak kenaikan yuran.

Waktu Solat

Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:27
Maghrib
7:09
Isyak
8:22
3 HR PSI: 46
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.