Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Rencana

Rahsia pisang goreng rangup

Oct 20, 2019 | 05:30 AM

TIDAK dipertikaikan, pisang goreng, atau lebih mesra dipanggil goreng pisang, adalah juadah kegemaran kebanyakan orang Melayu yang biasanya dinikmati waktu sarapan atau minum petang.

Mudah disediakan - kurang 15 minit bagi yang sudah biasa - pisang goreng dibuat menggunakan bahan yang senang didapati di dapur seperti tepung beras, air, garam, dan serbuk kunyit sebagai pewarna.

Namun dalam beberapa tahun kebelakangan, pisang goreng telah melalui sejenis fasa pembaharuan, di mana makanan yang telah wujud sekurang-kurangnya 80 tahun lalu itu digandingkan dengan bahan seperti parutan keju, sirap coklat, aiskrim vanila dan susu pekat manis.

Tapi kalau pisang goreng itu 'lemau', tiada gandingan yang dapat menyelamatkannya.

Disebabkan itu, pengasas Krunchy Fritters, Encik Muhammad Hafiz Abdul Rahman, amat menitikberatkan sukatan bahan yang tepat bagi pisang goreng keju yang beliau tawarkan.

"Kerangupan pisang goreng saya boleh bertahan hingga lima jam. Tapi banyak faktor perlu diambil kira seperti sama ada pisang itu masak atau tidak.

"Pisang yang belum masak sudah tentu tidak boleh digunakan. Pilihan tepung juga penting dan sukatannya perlu tepat, baru kita boleh dapatkan tekstur yang diingini," kata anak muda berusia 35 tahun itu yang menghasilkan sendiri resipi pisang gorengnya.

"Saya juga tambahkan majerin Planta ke dalam adunan tepung. Tidak boleh terlalu banyak kalau tak kerak akan terlalu garing," tambahnya.

Pemilik gerai Aziz Pisang Goreng Salai di Tampines Street 11, Encik Aziz Junid, pula menggunakan cuka dalam adunan tepung pisang gorengnya.

Bahan itu diadun bersama tepung beras, gula, garam, telur, air dan kapur.

Bahan 'penggaring' lain yang digunakan mereka yang biasa membuat pisang goreng ialah serbuk penaik, telur, kapur dan gabungan tepung beras serta tepung gandum.

Ada juga yang menggunakan minuman Ice Cream Soda, kelapa parut dan cereal untuk menambahkan lagi kerangupan.

Bagi konsultan makanan, Cef Mel Dean, beliau menggunakan gabungan tepung beras dan tepung jagung atau tepung ubi untuk menghasilkan kerak pisang goreng yang rangup.

"Saya suka belah pisang dahulu sebelum mencelupnya ke dalam adunan tepung bagi menjadikannya lebih garing. Minyak yang digunakan juga mesti cukup panas.

"Kalau adunan tak betul dan minyak tak panas, memang tak menjadi. Jadi perlu ada keseimbangan faktor-faktor itu bagi menghasilkan pisang goreng yang diinginkan," kata Cef Mel.

Beliau menerangkan, tidak semua jenis pisang boleh digunakan untuk menghasilkan juadah ini.

"Biasanya kita gunakan pisang kepok untuk membuat pisang goreng kerana isinya padat dan tidak benyek. Ini penting kerana pisang ini akan dicelup ke dalam adunan.

"Pisang tanduk juga boleh digunakan tetapi ia mahal sedikit. Orang Cina pula lebih suka menggunakan pisang raja. Pisang goreng mereka juga mempunyai kerak yang lebih ringan dan garing," kata Cef Mel.

Pisang yang digunakan pula harus sudah ranum tetapi tidak terlalu masak kerana ini akan membuat pisang goreng menjadi hitam.

Seperti Cef Mel, Encik Aziz juga berkata suhu minyak memainkan peranan dalam kerangupan kerak pisang goreng.

"Minyak mesti cukup panas sebelum kita masukkan pisang. Kemudian, selepas kita angkat pisang yang dah garing, kita kena tunggu sekejap sebelum masukkan pisang lagi. Minyak itu dah sejuk jadi kita perlu tunggu sampai ia panas semula," kata Encik Aziz.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian