Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Sukan0

200 penyokong boleh tonton semula SPL secara fizikal, perlu jalani ujian Covid-19 dahulu

Dec 02, 2020 | 04:41 PM

PEMINAT Liga Perdana Singapura (SPL) akan dibenarkan menonton perlawanan bola sepak secara fizikal.

Buat kali pertama sejak Mac lalu, satu percubaan bagi peminat menonton perlawanan secara fizikal akan diadakan pada Sabtu (5 Dis) ini.

Namun, hanya 200 penonton sahaja dibenarkan dan para penonton itu perlu menjalani ujian Covid-19 dahulu, kata Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) pada Rabu (2 Dis).

Dalam kenyatannya, FAS berkata seramai 150 peminat pasukan tuan rumah dan 50 peminat pasukan lawan akan dibenarkan masuk untuk menonton perlawanan antara Tampines Rovers FC dengan Geylang International FC di Our Tampines Hub (OTH) Sabtu ini.

Penonton perlu menjalani ujian Covid-19 sebelum dibenarkan masuk dan mematuhi langkah jarak selamat, kata FAS lagi.

Jelas FAS, peminat yang ingin menonton perlawanan berkenaan perlu membeli tiket menerusi laman FAS dan perlu menjalani ujian antigen pantas (ART) di OTH setibanya mereka di situ. 

Namun mereka tidak perlu membayar untuk ujian tersebut dan hanya harus menunjukkan bukti pembayaran untuk tiket perlawanan itu dan kaedah pengenalan yang sesuai.

ART merupakan ujian swab di bahagian bawah hidung dan ia perlu dilakukan pada hari yang sama perlawanan itu kerana ujian tersebut hanya sah buat 24 jam sahaja.

Perlawanan SPL telah diadakan tanpa penonton sejak 14 Mac lalu.

FAS berkata percubaan ini dengan membolehkan bilangan penonton secara terhad di stadium setempat menandakan satu langkah ke hadapan bagi membolehkan semula peminat menonton perlawanan bola sepak secara fizikal.

"Aturan ini dibolehkan atas usaha SPL sejak ia dimulakan semula pada 17 Oktober.

"Protokol secara sepenuhnya telah pun diperkenalkan, termasuk ujian swab yang perlu dijalani pemain dan kakitangan perlawanan setiap dua kali seminggu, dan telah membantu liga ini kekal mencapai angka sifar kes positif Covid-19 sejak ia dimulakan semula," jelas FAS.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map