EPL tanpa penyokong?, Berita Sukan - BeritaHarian.sg
Subuh
5:30
Syuruk
6:48
Zuhur
12:52
Asar
4:06
Maghrib
6:53
Isyak
8:03
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Sukan3

EPL tanpa penyokong?

Kelab-kelab tanggung rugi tak dapat raih pendapatan hari perlawanan
May 10, 2020 | 05:30 AM

APAKAH kesannya terhadap pendapatan kelab-kelab jika musim Liga Perdana England (EPL) 2020-21 diadakan tanpa penyokong?

Dengan perlawanan dijangka dimainkan dalam stadium kosong bagi tempoh lanjut - menyusuli larangan berhimpun di tempat awam akibat Covid-19 - ketiadaan penyokong bermakna tiada pendapatan pada hari perlawanan, menurut BBC dalam laporannya.

Pengerusi Persatuan Bola Sepak (FA) England Greg Clarke berkata adalah sukar untuk melihat penyokong dibenar menghadiri perlawanan dalam jangka pendek, dan EPL bersedia mengadakan musim selanjutnya tanpa penyokong di stadium.

Perkembangan sejak beberapa tahun lalu bermakna kelab-kelab tidak lagi terlalu bergantung pada pendapatan hari perlawanan, dengan perjanjian siaran langsung di televisyen dan peluang komersial merangkumi pendapatan utama.

Namun, ketiadaan pendapatan hari perlawanan ini dijangka masih mendatangkan kesan yang penting.

Menurut pensyarah kewangan bola sepak Kieran Maguire, pasukan lebih besar berkemungkinan menampung kerugian lebih besar akibat keadaan ini.

Berikut beberapa pemerhatian yang dibuat oleh Maguire.

KELAB PALING 'UNTUNG' PADA HARI PERLAWANAN

Enam kelab terbesar di EPL (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United dan Tottenham Hotspur) mempunyai pendapatan bersama sekitar £495 juta ($872 juta) pada hari perlawanan pada musim 2018-19.

Jumlah ini mewakili 73 peratus pendapatan keseluruhan yang diraih EPL.

United, yang berpangkalan di Old Trafford - stadium kapasiti terbesar di EPL dan menarik jumlah penontong purata paling banyak - meraih lebih £4 juta bagi setiap perlawanan pada musim 2018-19.

Lapan kelab meraih pendapatan lebih £1 juta bagi setiap perlawanan di stadium sendiri pada musim itu.

PERI PENTING PERLAWANAN DI STADIUM SENDIRI

Dalam musim EPL pertama pada 1992-93, pendapatan yang diraih pada hari perlawanan adalah £89 juta, atau 43 peratus daripada pendapatan keseluruhan iaitu £205 juta.

Pada masa ini, pendapatan pada hari perlawanan adalah 13 peratus, tetapi jumlahnya telah meningkat, kepada £677 juta.

Namun, kelab-kelab mempunyai pendapatan yang berbeza-beza pada hari perlawanan, bergantung pada kapasiti stadium, penglibatannya dalam pertandingan domestik dan Eropah, serta kemudahan dan khidmat yang ditawarkan.

Arsenal meraih hampir sesuku pendapatan keseluruhan menerusi pendapatan pada hari perlawanan, yang mendedahkan mereka kepada masalah kewangan jika tempoh perlawanan dihentikan berlanjutan atau perlawanan diadakan dengan syarat tanpa penyokong.

KELAB DENGAN SIMPANAN WANG

Menurut data, Arsenal mempunyai rizab tunai kedua paling tinggi, di belakang United, pada musim panas lalu.

Namun, kebanyakan wang ini dijangka telah dibelanjakan.

PENDAPATAN HARI PERLAWANAN DAN GAJI PEMAIN

Sebahagian penyokong mendakwa mereka 'membayar' gaji pemain.

Meskipun dakwaan ini benar apabila perjanjian penyiaran sedunia - di mana penyokong membayar yuran langganan untuk menonton EPL - diambil kira, pendapatan pada hari perlawanan yang diraih kelab kini merangkumi 22 peratus gaji keseluruhan.

Dari sudut ini pula, jumlah yang 'ditampung' penyokong berbeza dari kelab ke kelab.

Penyokong Arsenal dan Tottengham, kededuanya mempunyai stadium kapasiti 60,000 penonton dan sekitar 40 peratus daripada gaji setiap kakitangan.

Sebaliknya, ada tujuh kelab di mana pendapatan hari perlawanan yang diperolehi daripada penyokong yang membeli tiket perlawanan adalah 10 peratus dan ke bawah bagi setiap £1 gaji pemain.

Jumlah gaji keseluruhan yang dibayar EPL pada musim 2018-19 adalah lebih £3 bilion dan gaji juga telah meningkat 2,811 peratus sejak musim 1992-3.

Ini dibandingkan dengan inflasi umum dalam tempoh sama, yang meningkat 108 peratus.

Justeru, jika sesebuah musim dibatalkan, gaji yang perlu dibayar bagi setiap kelab akan menjunam kerana ia kini tidak perlu menggajikan kakitangan bagi tujuan katering, keselamatan dan sebagainya.

Namun, gaji yang dibayar kepada kakitangan sebegini kecil, berbanding yang dibayar kepada pemain dan pegawai kanan dan jumlah gaji keseluruhan.

Sebagai contoh, United menggajikan 3,340 kakitangan di Old Trafford pada hari perlawanan dan membayar mereka sekitar £5 juta. Secara perbandingan, gaji keseluruhan yang dibayar United pada 2018-19 adalah £332 juta.

KEUNTUNGAN DAN KERUGIAN

Pada musim 2018-19, kelab-kelab EPL, secara keseluruhan, kerugian £384 juta.

Kerugian ini ditampung dengan cara menjual pemain dan wang peribadi yang disalurkan kepada kelab daripada pemilik

Dengan pasaran pemain dijangka runtuh akibat Covid-19, dan ramai pemilik kelab mengalami kerugian, beberapa kelab dijangka berdepan dengan masa depan yang amat mencabar - serupa dengan yang dihadapi perniagaan-perniagaan lain.

Jika EPL tidak mampu mengganti pendapatan hari perlawanan sejumlah £677 juta yang dianggarkan diraih dalam tempoh semusim, sebahagian kelab dijangka perlu berunding dengan pemain mereka untuk mengurangkan gaji atau berdepan dengan realiti menggulung tikar. - Agensi berita.


Sebahagian penyokong mendakwa mereka 'membayar' gaji pemain. Meskipun dakwaan ini benar apabila perjanjian penyiaran sedunia - di mana penyokong membayar yuran langganan untuk menonton EPL - diambil kira, pendapatan pada hari perlawanan yang diraih kelab kini merangkumi 22 peratus gaji keseluruhan.
Dari sudut ini pula, jumlah yang 'ditampung' penyokong berbeza dari kelab ke kelab. Penyokong Arsenal dan Tottengham, kededuanya mempunyai stadium kapasiti 60,000 penonton dan sekitar 40 peratus daripada gaji setiap kakitangan. Sebaliknya, ada tujuh kelab di mana pendapatan hari perlawanan yang diperolehi daripada penyokong yang membeli tiket perlawanan adalah 10 peratus dan ke bawah bagi setiap £1 gaji pemain.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map