Subuh
5:30
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Sukan3

Kelab akan diperiksa secara mengejut agar protokol keselamatan dipatuhi

May 21, 2020 | 05:30 AM

LONDON: Pemeriksaan mengejut, pengesanan menggunakan Sistem Pengesanan Global (GPS) serta analisis video antara kaedah yang dapat digunakan bagi memastikan setiap kelab mematuhi panduan keselamatan baru sedang mereka membuat persiapan untuk kembali beraksi dalam Liga Perdana England (EPL).

Hampir kesemua kelab EPL bersetuju memulakan latihan tanpa bersentuhan dalam kumpulan kecil mulai hari ini.

"Kami berharap dapat meningkatkannya (pemeriksaan) secara bertahap hingga kami dapat meletakkan seorang pemeriksa di setiap kawasan latihan," kata pengarah bola sepak EPL, Richard Garlick.

"Ini akan memberi kami keyakinan bahawa protokol dipatuhi."

Beliau menambah: "Kami ingin membawa pasukan pemeriksa audit bebas kami sendiri, yang akan kami tingkatkan dalam masa beberapa hari ini, yang akan memberi kami kemampuan melakukan pemeriksaan di tempat latihan dan memulakannya tanpa memberitahu kelab."

Selepas mesyuarat 'Project Restart' (menyambung liga itu yang digantung disebabkan pandemik koronavirus Covid-19) bersama pegawai kelab baru-baru ini, ketua eksekutif Liga Perdana, Richard Masters, turut mendedahkan bahawa penyerahan trofi kepada juara musim ini, yang kemungkinan besar Liverpool, masih sebahagian daripada rancangan.

Beliau berkata: "Kami akan berusaha melakukannya kecuali ia tidak mungkin kerana masalah keselamatan."

Pada mesyuarat itu, kelab EPL bersetuju melaksana salah satu protokol untuk kembali ke latihan.

Ini termasuk latihan dalam kumpulan kecil tidak lebih dari lima pemain dan setiap sesi latihan mesti berlangsung tidak lebih dari 75 minit bagi setiap pemain.

Selain itu, jarak sosial juga mesti dipatuhi.

Tahap pertama untuk menyambung EPL musim ini "telah dipersetujui dalam rundingan bersama pemain, pengurus, doktor kelab, pakar bebas dan kerajaan".

EPL sebelum ini mengenal pasti tarikh 12 Jun bagi melangsungkan semula perlawanan, tetapi sekarang ada kemungkinan ia ditangguhkan lagi.

Dalam satu kenyataan, liga tersebut berkata: "Satu protokol perubatan ketat dengan piawaian tertinggi akan memastikan semua orang kembali menjalani latihan di sekitaran paling selamat.

"Kesihatan dan kesejahteraan semua peserta keutamaan Liga Perdana, dan selamat kembali ke latihan ialah satu proses langkah demi langkah."

Semua kelab EPL perlu melakukan ujian Covid-19 ke atas pemain dan kakitangan dua hari lalu dan liga tersebut akan mengumumkan ujian positif yang direkod, jika ada. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian