Nishikori kalah enam kali berturut-turut dalam final

BUENOS AIRES - Pemain pilihan utama dari Jepun Kei Nishikori kalah dalam pertandingan akhir enam kali berturut-turut - terbaru apabila beliau tewas di tangan pemain Ukraine, Alexandr Dolgopolov, 7-6 (7-4), 6-4 di Buenos Aires di gelanggang tanah liat.

Pemain nombor lima dunia itu tumpas dalam perlawanan akhir di akhir Brisbane di jangan Grigor Dimitrov bulan lalu.

Sebelum ini, beliau kalah di perlawanan akhir di Basel (oleh Marin Cilic), Toronto (oleh Novak Djokovic), Barcelona (oleh Rafael Nadal) dan Miami (oleh Djokovic).

"Saya gembira berada di final. Malangnya saya kalah hari ini, tetapi Alex bermain lebih baik daripada saya. Saya tidak bermain dengan teruk, jadi mudah-mudahan saya boleh mengekalkan tahap persembahan ini," kata Nishikori.

Bagi Dolgopolov, pemain nombor ke-66 Dunia, ia merupakan gelaran perseorangan kerjaya ketiga dan yang pertama sejak Washington pada 2012.

"Anda boleh menyifatkannya sebagai minggu yang sempurna. Saya tidak kalah satu set pun di sini dan mengalahkan Kei buat kali pertama," kata pemain berusia 28 tahun itu.

Nishikori masih berusaha mendapatkan mahkota kerjaya ke-12. Peluang itu terbentang lagi minggu depan apabila beliau bermain pemain pilihan utama di kejohanan Rio di gelanggang tanah liat. - AFP