Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:15
Isyak
8:26
Sukan

SportSG benarkan orang ramai olahraga sama orang dari satu isi rumah

May 21, 2020 | 04:00 PM

AGENSI sukan negara, Sport Singapore (SportSG) berkata, orang ramai yang mahu bersenam kini boleh melakukannya dengan mereka dari isi rumah yang sama, menurut nasihat dalam kenyataan terbaharunya.

Peraturan ini kekal sehingga tempoh pemutus rantaian jangkitan berakhir pada 1 Jun ini.

Nasihat sebelumnya, yang dinyatakan 21 April lalu, menggesa individu untuk bersenam sendirian dan hanya di kawasan berdekatan mereka.

Kemas kini pada 17 Mei lalu menyatakan, individu tidak boleh berlama-lama setelah bersenam dan harus pulang ke rumah sebaik sahaja mereka selesai melakukan latihan.

Langkah-langkah jarak selamat mesti diperhatikan setiap masa antara orang-orang dari rumah tangga yang berbeza, dan tidak ada perhimpunan dalam kumpulan.

Ia juga wajib bagi mereka yang meninggalkan rumah untuk bersenam untuk memakai topeng, kecuali mereka melakukan senaman yang berat atau kanak-kanak di bawah usia dua tahun.

SportSG mendefinisikan senaman berat sebagai berlari, berjoging, berbasikal, latihan statik dan latihan untuk memanaskan badan, berjalan pantas dan berjalan di kawasan berbukit.

Latihan seperti berjalan dan berjalan-jalan santai tidak termasuk dalam kategori ini.

Walau bagaimanapun, individu harus memakai pelitup setelah menyelesaikan latihan mereka.

Jika tidak memakai pelitup atau memerhatikan langkah-langkah jarak selamat, pesalah kali pertama akan dikenakan denda $300. 

Pesalah berulang akan menghadapi denda atau pendakwaan yang lebih tegas di mahkamah.

Kemudahan sukan, riadah dan luaran tetap ditutup.

Ia mungkin beroperasi semula pada Tahap Dua pembukaan semula ekonomi Singapura yang dilaksanakan secara beransur-ansur, yang akan berlangsung sekurang-kurangnya empat minggu setelah berakhirnya pemutus litar. - The Straits Times

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian