Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

UNDANG-UNDANG DAN ANDA

Hukuman mendera pembantu rumah

Mar 07, 2021 | 05:30 AM

PEMBANTU Rumah Asing (FDW) membentuk sebahagian besar penduduk di Singapura, berjumlah sekitar 252,000 orang (pada Jun 2020).

Pekerja pembantu rumah ini memainkan peranan yang penting.

Dengan melakukan tugas-tugas domestik seperti penjagaan anak dan tugas rumah tangga - majikan mereka (iaitu warga Singapura) dapat menghabiskan lebih banyak waktu untuk melakukan pekerjaan sepenuh masa tanpa merasa bimbang atau tekanan tugas rumah tangga mereka.

Warga Singapura juga lebih senang menerima idea untuk melahirkan anak kerana mereka boleh mengambil pembantu rumah untuk membantu - sekaligus membantu meningkatkan kadar kelahiran yang menurun.

Lebih jauh lagi, dengan bertambahnya jumlah populasi warga tua, pekerja domestik juga penting dalam membantu mengurus warga senja ini.

Namun, dengan meningkatnya trend mengambil pekerja domestik, ia turut melihat peningkatan laporan penderaan.

Pada tahun 2017, sebuah kajian yang dilakukan oleh organisasi penyelidikan yang berpusat di Sydney, Research Across Borders, mendapati bahawa 60 peratus dari FDW yang ditinjau melaporkan bahawa mereka dalam beberapa kedaaan dieksploitasi oleh majikan mereka. Manakala 23 peratus lagi dikenalpasti sebagai mangsa 'buruh paksa'.

Menanggapi hal ini, Kementerian Tenaga Manusia (MOM) menolak penemuan tersebut, dengan alasan bahawa tinjauan itu gagal untuk "mempertimbangkan sifat unik pekerjaan domestik" di Singapura - seperti bagaimana waktu peribadi dan waktu bekerja tidak mudah dibezakan dalam konteks pembantu rumah di Singapura.

MOM juga menolak dapatan itu dengan mengambil tinjauan MOM sendiri pada 2015 yang melibatkan 1,000 pekerja domestik.

Tinjauan menyimpulkan bahawa 97 peratus daripada mereka berpuas hati dengan bekerja di Singapura dan beban kerja mereka dapat dikendalikan.

Kajian berasingan yang dilakukan oleh Pusat bagi Pekerja Pembantu Rumah (CDE) mendapati bahawa kebanyakan dari kalangan 7,000 pekerja domestik yang diwawancara berpuas hati bekerja dengan majikan mereka.

Walaupun begitu, realitinya masih terdapat kes penderaan pekerja domestik di Singapura, dan kes baru-baru ini yang melibatkan kematian warga Myanmar, mendiang Piang Ngaih Don menjadi peringatan yang berguna.

HUKUMAN JENAYAH TERHADAP PENDERAAN PEKERJA DOMESTIK

Pekerja domestik dilindungi di bawah undang-undang Singapura, sama seperti orang lain di negara ini.

Salah satu kesalahan yang ditetapkan di bawah Kanun Keseksaan juga terkandung untuk pekerja domestik.

Berikut adalah beberapa kesalahan dan hukuman seperti yang dinyatakan di bawah Kanun Keseksaan:

Kesalahan:

Seksyen 321 - Menyebabkan kecederaan secara sukarela

Hukuman:

Penjara hingga 3 tahun dan/atau denda hingga $5,000

Kesalahan:

Seksyen 324 - Secara sukarela menyebabkan kecederaan dengan senjata atau cara berbahaya

Hukuman:

Penjara hingga 7 tahun, denda, hukuman sebat, atau gabungan hukuman ini

Kesalahan:

Seksyen 325: Secara sukarela menyebabkan cedera parah (di mana penderaan menyebabkan kecacatan kekal atau kematian)

Hukuman:

Penjara hingga 10 tahun dan denda atau sebatan

Kesalahan:

Seksyen 326: Secara sukarela menyebabkan luka yang teruk dengan senjata atau cara berbahaya

Hukuman:

Sebatan dan penjara seumur hidup, atau hukuman sebat, penjara hingga 15 tahun, dan denda.

Kesalahan:

Seksyen 354: Menyerang atau menggunakan kekerasan dengan niat untuk mencabul kehormatan

Hukuman:

Penjara hingga dua tahun, denda, hukuman sebat atau apa-apa kombinasi hukuman ini

Kesalahan:

Seksyen 375: Rogol

Hukuman:

Penjara hingga 20 tahun, dan denda atau hukuman sebat

PERLINDUNGAN SELANJUTNYA

Selanjutnya, undang-undang ini juga memberikan lebih banyak perlindungan bagi pekerja domestik yang diklasifikasikan sebagai orang yang rentan.

Berikut adalah peruntukan yang berkaitan di bawah Kanun Keseksaan yang memberikan perlindungan khas kepada pembantu rumah:

Kesalahan:

Seksyen 73: Peningkatan hukuman kesalahan terhadap pekerja domestik (tidak termasuk Seksyen 335A, 304B atau kesalahan yang boleh dijatuhi hukuman mati/penjara seumur hidup)

Hukuman:

Mahkamah boleh menjatuhkan hukuman ke atas orang yang disabitkan dengan hukuman maksimum dua kali ganda

Kesalahan:

Seksyen 304B: Menyebabkan kematian pekerja domestik

Hukuman:

Penjara hingga 20 tahun, dan denda atau hukuman sebat

Kesalahan:

Seksyen 335A: Membenarkan pengabaian, penderaan fizikal atau seksual pekerja domestik

Hukuman:

Apabila berlaku kematian: Penjara hingga tujuh tahun dan/atau denda sehingga $20,000

Dalam kes lain: Penjara hingga empat tahun dan/atau denda hingga $4,000

'Pekerja domestik' ditakrifkan di bawah Kanun Keseksaan sebagai pembantu rumah wanita yang tinggal di kediaman peribadi majikannya.

Di bawah Seksyen 73 Kanun Keseksaan, seseorang yang disabitkan atas kesalahan terhadap pekerja domestik boleh dihukum dua kali ganda hukuman maksimum daripada kesalahan tersebut.

Tambahan penalti ini berlaku untuk setiap kesalahan yang ditetapkan di bawah Kanun Keseksaan, dengan pengecualian seperti yang dinyatakan dalam rajah di atas.

Bagaimanapun, pesalah boleh menolak tanggungjawab tambahan ini, jika dapat dibuktikan bahawa hubungan antara pesalah dengan pekerja doemstik tidak mempengaruhi kemampuannya untuk melindungi dirinya dari bahaya yang ditimbulkan.

Di bawah Seksyen 304B Kanun Keseksaan, seseorang boleh didapati bersalah jika dia menyebabkan kematian pekerja domestik akibat penderaan yang teruk.

Ini bermaksud bahawa pelaku telah bertindak secara sukarela menyebabkan kecederaan atau secara sengaja menyebabkan pengabaian kepada pekerja domestik sebanyak dua kali atau lebih; atau sekali di mana tingkah laku itu berlarutan.

Di bawah Seksyen 335A, seseorang akan didapati bersalah jika pekerja domestik mengalami pengabaian, kecederaan fizikal, penderaan seksual atau kecederaan kesihatan mentalnya.

Pesalah mesti mengetahui, atau mempercayai, bahawa pekerja domestik tersebut berisiko mengalami bahaya tersebut, dan telah gagal mengambil langkah yang wajar untuk melindunginya.

Untuk kedua-dua kesalahan di bawah Seksyen 304B dan Seksyen 335A, 'pengabaian' merujuk kepada kegagalan pesalah untuk memberikan keperluan penjagaan penting seperti makanan, pakaian atau keperluan lain kepada pekerja domestik sehingga menyebabkan kecederaan peribadinya, kesakitan fizikal atau kecederaan kesihatan fizikalnya.

Peruntukan di atas secara relatifnya adalah baru dan merupakan produk dari saranan Jawatankuasa Semakan Kanun Keseksaan (PCRC) kepada pemerintah terhadap pindaan Kanun Keseksaan.

PCRC memperhatikan kerentanan khas pembantu rumah di Singapura, ditambah dengan peningkatan trend penderaan pembantu rumah.

Sehubungan dengan itu, terdapat keperluan untuk menghantar isyarat pencegahan yang kuat terhadap tindakan ini.

Usul tersebut dibentangkan di Parlimen pada 11 Februari 2019, sebelum berkuatkuasa pada 1 Januari 2020.

Seperti yang dapat kita lihat dari gambaran di atas, mendatangkan apa-apa bahaya fizikal kepada pekerja domestik akan dianggap sebagai penderaan.

Dengan enakmen Seksyen 335A, ia menjadi lebih jelas bahawa penderaan juga mengandungi aspek psikologi, di mana kemudaratan terhadap kesihatan mental pekerja domestik juga akan menjadi kesalahan.

Mahkamah Singapura juga mengakui bahawa bahaya fizikal dan psikologi akan mempengaruhi hukuman akhir yang dijatuhkan kepada pesalah.

Dalam kes Tay Wee Kiat v PP 4 SLR 1315 - Mahkamah Tinggi menetapkan kerangka hukuman yang berkaitan dengan penderaan pembantu rumah (kerana menyebabkan kecederaan secara sukarela).

Mahkamah akan memberi tumpuan kepada faktor-faktor seperti tahap bahaya dan juga penderaan yang "memalukan dan menjatuhkan maruah".

Tanda aras umum adalah seperti berikut:

 • Kecederaan psikologi yang kurang serius (Kecederaan fizikal yang kurang serius):

3 - 6 bulan penjara

 • Kecederaan psikologi yang kurang serius (Kecederaan fizikal yang lebih serius)

6 - 18 bulan penjara

Kecederaan psikologi yang lebih serius (Kecederaan fizikal yang kurang serius):

6-18 bulan penjara

 • Kecederaan psikologi yang lebih serius (Kecederaan fizikal yang lebih serius):

20-30 bulan penjara

Mahkamah selanjutnya menetapkan bahawa faktor lain yang memberatkan/meringankan juga harus dipertimbangkan. Ini termasuk:

Faktor yang memberatkan:

 • Penggunaan senjata
 • Penderaan berulang
 • Menghalang mangsa daripada mencari atau mendapatkan bantuan
 • Motif pesalah
 • Sebarang yang dirancang

Faktor yang meringankan:

 • Penyesalan pesalah
 • Kerjasama dengan pihak berkuasa dalam siasatan
 • Penyakit mental, keadaan psikologi atau ketidakupayaan belajar (jika ada).

Berpunca dari pelbagai isu ini, adalah jelas bahawa jika didapati bersalah melakukan penderaan terhadap pekerja domestik, tertuduh akan berhadapan dengan undang-undang yang berat.

Bahaya fizikal dan psikologi akan dipertimbangkan oleh mahkamah dalam menjatuhkan hukuman terakhir.

Kesan di atas menggariskan aspek hukuman terhadap penderaan pembantu rumah, yang merangkumi hukuman seperti penjara, hukuman sebat dan denda.

Bagaimanapun, ada juga aspek pampasan di mana pesalah boleh diperintah membayar ganti rugi kepada mangsa atas kemudaratan atau kecederaan yang ditimbulkan.

 • Penulis seorang peguam dan juga pemilik firma guaman A. Rohim Noor Lila LLP. Antara bidang undang-undang yang beliau amalkan adalah unsur pemindahan Hak, Undang-Undang Komersial dan Litigasi, Undang-Undang Korporat, Wasiat, Probet dan Pentadbiran Estet, Undang-Undang Keluarga, Adopsi dan Syariah, Surat Kuasa Wakil bagi flat HDB dan lain-lain.

'Pekerja domestik' ditakrifkan di bawah Kanun Keseksaan sebagai pembantu rumah wanita yang tinggal di kediaman peribadi majikannya.
Di bawah Seksyen 73 Kanun Keseksaan, seseorang yang disabitkan atas kesalahan terhadap pekerja domestik boleh dihukum dua kali ganda hukuman maksimum daripada kesalahan tersebut.
Tambahan penalti ini berlaku untuk setiap kesalahan yang ditetapkan di bawah Kanun Keseksaan, dengan pengecualian.


Ikuti siri pembayaran ganti rugi kepada pembantu rumah dalam BM minggu depan


ADA PERTANYAAN MENGENAI UNDANG-UNDANG?

Sila kirim e-mel kepada Norhaiza Hashim di norhaiza@sph.com.sg untuk mengajukan soalan anda

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3