Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:54
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Wacana3

Asatizah: Hidupkan suasana Ramadan dalam rumah

Apr 29, 2020 | 05:30 AM

MENYUSULI langkah pemerintah untuk melanjutkan tempoh pemutus rantaian jangkitan daripada 4 Mei kepada 1 Jun, pastinya ia bermaksud bukan sahaja bulan Ramadan yang kini dialami sekarang berbeza tetapi juga Syawal yang bakal menjelang turut berlainan tahun ini berbanding tahun-tahun sudah.

Menyedari perbezaan itu, beberapa asatizah yang dihubungi Berita Harian berkata masyarakat perlu mengambil peluang ini untuk menghidupkan suasana Ramadan dalam rumah.

Mentelah lagi, masyarakat perlu sedar, meski sedih dengan penutupan masjid, rukun Islam yang perlu dilaksanakan dalam bulan Ramadan adalah berpuasa dan menghulurkan zakat.

Dan kedua-duanya seperti mana yang ditekankan asatizah setempat, masih dapat dilakukan walaupun dalam tempoh pemutus rantaian jangkitan ini sekarang.

Imam eksekutif Masjid Jamiyah Ar-Rabitah, Ustaz Muhamad Nuzhan Abdul Halim menjelaskan meski Ramadan kali ini sangat berbeza tetapi intinya tetap sama, di mana umat Islam di seluruh dunia dituntut mengendalikan keperluan yang paling asas iaitu menahan diri daripada makan minum.

"Perjuangan kita kali ini adalah menghidupkan Ramadan di rumah bersama keluarga, jadikan setiap masa bersama sebagai peluang mendidik keluarga dan menuntut ilmu baru bersama.

"Meningkatkan hubungan dengan Al Quran, solat berjemaah dan memanfaatkan pembelajaran online juga membantu kita dan keluarga mengharungi masa-masa ini dengan bijak," ujarnya

Imam Eksekutif & Ketua Pendampingan Masyarakat, Masjid Al-Istighfar, Ustaz Muhammad Ma'az Sallim juga berkata penutupan masjid hanyalah buat sementara demi kebaikan semua.

"Tuhan ingin memberitahu kita supaya lebih fokus dengan pembangunan keluarga.

"Hidupkan suasana Ramadan dalam rumah seperti mencurahkan kasih sayang, mengamalkan sunnah dan beribadah bersama keluarga.

"Terjemahkanlah apa yang dipelajari sewaktu di masjid ke dalam rumah anda," ujarnya.

Sementara itu, Ustazah Liyana Musfirah Anwar daripada Liyana Musfirah Network pula berkata untuk mendapat bulan Ramadan yang terbaik, tidak semestinya kita perlu ke masjid.

"Kita boleh bertarawih bersama keluarga di rumah. Kita boleh membaca Al-Quran setiap hari bersama orang yang kita cintai menerusi panggilan video dan kita juga boleh menempah makanan yang boleh dihantar kepada ahli keluarga yang tinggal berlainan rumah untuk santapan iftar.

"Tindakan-tindakan kecil ini juga dikira. Justeru dalam bulan Ramadan ini, biarlah usaha kecil kita dan pengorbanan besar kita disaksikan Allah swt," katanya.

Ustazah Dr Sakinah Saptu juga berharap masyarakat akan terus bersabar dalam menempuhi situasi genting yang dialami sekarang.

"Sabar, itulah penawarnya.

"Sabar di sini bukan bermakna kita hanya menunggu dan reda terhadap apa yang berlaku.

"Tetapi, sabar diiringi dengan usaha untuk menjadikan keadaan berubah ke arah yang lebih baik dengan melaksanakan langkah-langkah yang telah ditetapkan bagi mengekang penularan virus ini," ujarnya

Beliau turut menambah sebagai seorang Muslim adalah penting untuk masyarakat yakin bahawa setiap kesukaran akan disertai dengan kesenangan.

"Walau hari ini, jalan kita ada air mata, yakinlah, di hujungnya nanti, pasti ada bahagia," katanya lagi.

Ustaz Nuzhan juga menambah agar masyarakat mengambil kesempatan tempoh pemutus rantaian jangkitan ini untuk meraikan rasa nikmat bersama keluarga.

"Raikan nikmat masa kebersamaan dengan keluarga ini sehingga ia bukan sahaja sebagai qada kepada masa-masa yang tertinggal bersama mereka dahulu.

"Tetapi sebaliknya kelak menjadi kenangan terindah Ramadan yang dimanfaatkan peluangnya membina hubungan yang kukuh dan curahan ilmu yang bermanfaat buat ahli keluarga," ujarnya. - SHAHIDA SARHID


“Perjuangan kita kali ini adalah menghidupkan Ramadan di rumah bersama keluarga, jadikan setiap masa bersama sebagai peluang mendidik keluarga dan menuntut ilmu baru bersama. Meningkatkan hubungan dengan Al Quran, solat berjemaah dan memanfaatkan pembelajaran online juga membantu kita dan keluarga mengharungi masa-masa ini dengan bijak.”
– Imam eksekutif Masjid Jamiyah Ar-Rabitah, Ustaz Muhamad Nuzhan Abdul Halim

“Kita boleh bertarawih bersama keluarga di rumah. Kita boleh membaca Al-Quran setiap hari bersama orang yang kita cintai menerusi panggilan video dan kita juga boleh menempah makanan yang boleh dihantar kepada ahli keluarga yang tinggal berlainan rumah untuk santapan iftar. Tindakan-tindakan kecil ini juga dikira. Justeru dalam bulan Ramadan ini, biarlah usaha kecil kita dan pengorbanan besar kita disaksikan Allah swt.”
– Ustazah Liyana Musfirah Anwar

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian